Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Miesto, kde sa bežný smrteľník nedostane: Takto kontrolujú kvalitu potravín v Lidli

Nesmie im nič uniknúť! Rozmýšľali ste nad tým, čo sa deje, kým si v obchode zoberiete z pultu čerstvé mäso, ovocie či zeleninu?

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Obchodný reťazec Lidl nechal Nový Čas nazrieť do zákulisia logistického centra a ukázal mu, čím všetkým musí prejsť každá potravina prv, ako sa dostane do obchodu. Ako vyzerá proces kontroly čerstvosti a kvality výrobkov?

Logistické centrum v Seredi funguje necelé 3 roky a podľa odborníka bolo potrebné.„Je fakt, že logistické centrum, ktoré by zabezpečovalo plnú skladbu sortimentu, Lidl potreboval. Nesporne ho to posunie ešte vyššie v rebríčkoch na slovenskom trhu. Podľa našich prieskumov je viacero rokov na druhom mieste, čo sa týka ročných tržieb v slovenskom maloobchode,“ vysvetlil analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Denne sa tu otočí okolo 20 kamiónov, ktoré spravia rannú a nočnú zmenu, čo je dohromady asi 80 „točiek“. „Každý deň sa stáva, že niektorý tovar odmietneme z dôvodu nízkej kvality alebo nesplnenia požiadaviek,“ hovorí Ladislav Holček, vedúci kompletácie. Pracovníci skladu denne kontrolujú každú potravinu, ktorá následne putuje na pulty.

 

Veľký dôraz sa dáva najmä na mäso či zeleninu. „Ak vidíme, že je tovar povädnutý, nebude čerstvý. Používame aj rôzne kalibre, má tovar takú hmotnosť, akú má mať? Ak nespĺňa normy, reklamujeme ho a pošleme späť dodávateľovi,“ hovorí Tomáš Tóth, šéf skupiny kompletácie.

Správajú sa ekologicky

Zvyšky potravín a obalov reťazec predáva na recykláciu. Plynové stanice od nich kupujú zvyšky, ktoré využívajú na výrobu elektriny. Papier sa predáva na recykláciu. Plastové vedierka sa lisujú na plast. Všetko sa snaží triediť, aby eliminoval odpad.

Je to jednoduchá stratégia

Ľubomír Drahovský, analytik obchodu

Otvoriť galériu

Za úspechom Lidla stojí pomerne jednoduchá stratégia. Neveľký sortiment oproti hypermarketom a veľkým supermarketom je presne to, čo jednotlivé domácnosti potrebujú na svoju prevádzku. Navyše, stála obmena sortimentu a držanie dobrého štandardu kvality či čerstvosti, najmä v ovocí a zelenine, si našli svojich klientov.

Jablká
V prvom rade sa pri jablkách overuje veľkosť podľa univerzálneho kalibra. Keď je veľkosť správna, jablko sa rozkrojí. Do prístroja, ktorý sa nazýva fraktometer, sa nakvapká šťava z jablka, aby pracovník zistil stupeň cukornatosti. Obsah cukru by mal byť aspoň 10 stupňov. V poslednej fáze kontroly kvality sa hodnotí chuť – jednoducho tak, že pracovník jablko ochutná.

Otvoriť galériu
Jablká
Zdroj: Michal Hanko

Mäso
Mäso je skladované pri teplote 0 až +2 stupne. Vždy sa kontroluje vrchná a stredná vrstva, kde sa hodnotí farba mäsa. Ak sa zistia nedostatky, preveria sa všetky kusy. „Ak je podozrenie, že sa s tovarom manipulovalo, je okamžite zablokovaný, aby sa nedostal k zákazníkom,“ hovorí Ladislav Holček, vedúci kompletácie.

Banány
Zrelosť sa kontroluje na základe škály 7 stupňov. Farba 2 ukazuje, že je banán nezrelý a ani v predajni by nedozrel. Naopak, farba 7 naznačuje, že je banán prezretý a do predajne nevhodný. Sleduje sa aj teplota, ktorá by mala byť približne 17 stupňov.

Otvoriť galériu
Banány
Zdroj: Michal Hanko

Zelenina
Sleduje sa čerstvosť, farba, tlak vnútri plodu (či je vnútri na ohmat pevný). Na meranie sa používa univerzálny kaliber, ktorým sa tiež merajú veľkosti zemiakov, kalerábu alebo zeleru. Pri zelenine, ktorá je dodávaná na kusy, sa hodnotí vizuálna stránka.

  • Rozloha areálu: 13 ha
  • Rozloha skladu: 55 000 m2
  • Počet zásobovaných predajní: 46
  • Denne spracujú: 850t
  • Čas skladovania mäsa: 8-20h
  • Čas skladovania ovocia: 6-24h
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrea Galajdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Kúpanie dcérky († 9) sa zmenilo na horor! Mama Julia na chvíľku odbehla: Stačil okamih a...
Novozvolený prezident USA Donald Trump.
Mal naplánovať vraždu Donalda Trumpa! V USA obvinili Iránca: Kto si mal atentát objednať?
Írsky prezident Michael D. Higgins.
Zemetrasenie v írskej politike: Prezident rozpustil parlament, čo teraz krajinu čaká?
Posledné momenty inštruktora nažive!
Foto
POSLEDNÉ momenty inštruktora († 49) pred smrteľným zoskokom: Mrazivé VIDEO! Nebyť tejto CHYBY, mohol ešte žiť
(ilustračné foto).
Krok vpred? Ombudsmani Ruska a Ukrajiny si vymenili zoznamy vojnových zajatcov
Mick Schumacher v úprimnom rozhovore prehovoril o svojom otcovi Michaelovi Schumacherovi.
Foto
Mick v emotívnej spomienke na detstvo s otcom Michaelom Schumacherom: Silné slová! PODPORA, ale aj...
Na summite EPC sme sa venovali situácii v Gruzínsku aj ilegálnej migrácii
Na summite v Maďarsku sa riešila aj otázka migrácie: Neverím, že...Robert Fico vyslovil vážne podozrenie
Hlavné mesto provincie Láhaur je v posledných dňoch najznečistenejším mestom na svete.
Foto
Pakistan zažíva peklo na zemi: Ľudia si nevidia na špičku nosa! Úrady zatvárajú, čo sa dá
Tréner reprezentácie Francesco Calzona
Foto
Spadne vám sánka: TOĽKOTO zarába tréner reprezentácie Calzona!
Eduard prepracoval recept svojho otca na čokoládovú tortu s marmeládou a vznikla táto pochúťka.
Váš Tip
V Želiezovciach dokončujú obydlie otca Sacherovej torty: Môžete sa tu naučiť piecť svetoznámy múčnik!
Valencia - Príslušníci V. práporu vojenskej jednotky UME, špecializovanej na záchranné operácie, hľadajú na člne telá, ktoré vyplavili záplavy na predmestí španielskej Valencie v piatok 8. novembra 2024.
Foto
Španielsko sa spamätáva z povodní: Takéto niečo ešte NIKDY nezažili! Čísla hovoria za všetko
Rudolf Huliak a Jaroslav Naď.
Foto
Šokujúca fotka: Huliak a Naď na úrade v Očovej vo veselej nálade!