Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Miesto, kde sa bežný smrteľník nedostane: Takto kontrolujú kvalitu potravín v Lidli

Nesmie im nič uniknúť! Rozmýšľali ste nad tým, čo sa deje, kým si v obchode zoberiete z pultu čerstvé mäso, ovocie či zeleninu?

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Obchodný reťazec Lidl nechal Nový Čas nazrieť do zákulisia logistického centra a ukázal mu, čím všetkým musí prejsť každá potravina prv, ako sa dostane do obchodu. Ako vyzerá proces kontroly čerstvosti a kvality výrobkov?

Logistické centrum v Seredi funguje necelé 3 roky a podľa odborníka bolo potrebné.„Je fakt, že logistické centrum, ktoré by zabezpečovalo plnú skladbu sortimentu, Lidl potreboval. Nesporne ho to posunie ešte vyššie v rebríčkoch na slovenskom trhu. Podľa našich prieskumov je viacero rokov na druhom mieste, čo sa týka ročných tržieb v slovenskom maloobchode,“ vysvetlil analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Denne sa tu otočí okolo 20 kamiónov, ktoré spravia rannú a nočnú zmenu, čo je dohromady asi 80 „točiek“. „Každý deň sa stáva, že niektorý tovar odmietneme z dôvodu nízkej kvality alebo nesplnenia požiadaviek,“ hovorí Ladislav Holček, vedúci kompletácie. Pracovníci skladu denne kontrolujú každú potravinu, ktorá následne putuje na pulty.

 

Veľký dôraz sa dáva najmä na mäso či zeleninu. „Ak vidíme, že je tovar povädnutý, nebude čerstvý. Používame aj rôzne kalibre, má tovar takú hmotnosť, akú má mať? Ak nespĺňa normy, reklamujeme ho a pošleme späť dodávateľovi,“ hovorí Tomáš Tóth, šéf skupiny kompletácie.

Správajú sa ekologicky

Zvyšky potravín a obalov reťazec predáva na recykláciu. Plynové stanice od nich kupujú zvyšky, ktoré využívajú na výrobu elektriny. Papier sa predáva na recykláciu. Plastové vedierka sa lisujú na plast. Všetko sa snaží triediť, aby eliminoval odpad.

Je to jednoduchá stratégia

Ľubomír Drahovský, analytik obchodu

Otvoriť galériu

Za úspechom Lidla stojí pomerne jednoduchá stratégia. Neveľký sortiment oproti hypermarketom a veľkým supermarketom je presne to, čo jednotlivé domácnosti potrebujú na svoju prevádzku. Navyše, stála obmena sortimentu a držanie dobrého štandardu kvality či čerstvosti, najmä v ovocí a zelenine, si našli svojich klientov.

Jablká
V prvom rade sa pri jablkách overuje veľkosť podľa univerzálneho kalibra. Keď je veľkosť správna, jablko sa rozkrojí. Do prístroja, ktorý sa nazýva fraktometer, sa nakvapká šťava z jablka, aby pracovník zistil stupeň cukornatosti. Obsah cukru by mal byť aspoň 10 stupňov. V poslednej fáze kontroly kvality sa hodnotí chuť – jednoducho tak, že pracovník jablko ochutná.

Otvoriť galériu
Jablká
Zdroj: Michal Hanko

Mäso
Mäso je skladované pri teplote 0 až +2 stupne. Vždy sa kontroluje vrchná a stredná vrstva, kde sa hodnotí farba mäsa. Ak sa zistia nedostatky, preveria sa všetky kusy. „Ak je podozrenie, že sa s tovarom manipulovalo, je okamžite zablokovaný, aby sa nedostal k zákazníkom,“ hovorí Ladislav Holček, vedúci kompletácie.

Banány
Zrelosť sa kontroluje na základe škály 7 stupňov. Farba 2 ukazuje, že je banán nezrelý a ani v predajni by nedozrel. Naopak, farba 7 naznačuje, že je banán prezretý a do predajne nevhodný. Sleduje sa aj teplota, ktorá by mala byť približne 17 stupňov.

Otvoriť galériu
Banány
Zdroj: Michal Hanko

Zelenina
Sleduje sa čerstvosť, farba, tlak vnútri plodu (či je vnútri na ohmat pevný). Na meranie sa používa univerzálny kaliber, ktorým sa tiež merajú veľkosti zemiakov, kalerábu alebo zeleru. Pri zelenine, ktorá je dodávaná na kusy, sa hodnotí vizuálna stránka.

  • Rozloha areálu: 13 ha
  • Rozloha skladu: 55 000 m2
  • Počet zásobovaných predajní: 46
  • Denne spracujú: 850t
  • Čas skladovania mäsa: 8-20h
  • Čas skladovania ovocia: 6-24h
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrea Galajdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister životného prostredia, Tomáš Taraba
Nový partner v boji za ekológiu: Tomáš Taraba prezradil viac o svojej návšteve v Taliansku
Ruský šéfkuchár Alexej Zimin
Záhadná smrť elitného ruského šéfkuchára († 52): Kritizoval Putina, našli ho mŕtveho
Novozvolený prezident USA Donald Trump
Trump to s ukončením vojny na Ukrajine myslí vážne: Pozrite sa, čo plánuje
Otvorený úsek pri Bratislave.
Cestu pri Bratislave uzavreli kvôli úniku plynu: Okrem áut mali stopku aj vlaky
Ilustračné foto
Zaujíma vás, aký je MAXIMÁLNY vek, ktorý sa človek dožije? Vieme ODPOVEĎ! Môže to byť VIAC, ako si myslíte
Obyvatelia Sicílie bojujú s prívalmi vody.
Foto
Hrozivé záplavy na Sicílii: Voda so sebou brala všetko! Ľudia sa len prizerali
MS v hokeji opäť na Slovensku? Predstavitelia zväzu sa stretli s Ficom
Yellow safety tape barring entering. Blurred background. The concept of security
Krv na podlahe bola len začiatok: Otrasný nález v dome! TOTO je dôvod, prečo teraz budovu pokrývajú nálepky
(ilustračné foto)
Čech, ktorý vo Viedni zabil dvoch Slovákov, nepôjde do väzenia!
fire and movement of car part blown away from explosion in post blast investigation course training
Záhadná smrť elitného ruského dôstojníka: Zomrel rukou ukrajinskej tajnej služby?!
Jakub Jablonský (29), herec
Foto
U Jablonského je možné všetko: Herec sa navliekol do... Jakub, čo to máš na bruchu?!
Policajt na východe zneužil svoje právomoci. (Ilustračná foto)
Amnesty International tvrdo kritizuje policajný zásah: Povedie to k zmene systému?