Jozef Voľanský (46) je však sklamaný. Trh podľa neho zaplavil med s rovnakým názvom, ale s odlišnými parametrami. Jozef sa aktuálne teší zo zlatej medaily z medárskeho kongresu Apislavia, ktorý sa uskutočnil v Moskve.
Vrásky na čele mu však robí to, že legislatíva presne neupravuje detaily, aký druh medu sa môže označovať za jedľovú medovicu, a preto ho pod týmto názvom môže predávať hocikto v akejkoľvek kvalite.
„My predávame ako jedľovú medovicu len stopercentný čistý druh medovice, ktorý je vyprodukovaný voškami z jedlí. Ostatní si však myslia, že to nemusia striktne dodržiavať a stačí im, keď predávaný med obsahuje len časť jedľovej medovice a zvyšok môže byť iného druhu. Zákazník je tak oklamaný," vraví odborník.
Dodáva, že bežný človek nemá šancu zistiť rozdiely okom, ale ani pri ochutnaní medovice s prímesou. „Musel by ich degustovať po sebe. Čistá jedľová medovica má oveľa lahodnejšiu chuť," prízvukuje Voľanský.
Dodávateľov aj predajcov týchto medov upozorňoval, že je z ich strany neseriózne obohacovať sa na úkor zákazníkov. „Odpovedali mi, že jedľovú medovicu nemusím predávať len ja. To je na smiech. Lebo síce majú pravdu, ale nepredávajú jedľovú medovicu. To je stopercentne isté. Tá sa tvorí len u nás pri Bardejove v Čergovských vrchoch a ešte na Spiši. Nikde inde na Slovensku takýto produkt neexistuje, lebo na to potrebujete čisté jedľové lesy. Zaoberám sa tým roky, takže mám detailný prehľad, a veľmi ma mrzí, že niekto exkluzívny med falšuje," dodáva.
Ako spoznať rozdiel
- Jedľová medovica je 100 % produkovaná voškami z jedlí
- Neobsahuje prímesy iných medov
- Má lahodnejšiu chuť
- Vyrába sa v Čergovských vrchoch a na Spiši