Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako pripraviť správne chutné gaštany: Niektoré z nich vôbec nie sú jedlé

Ako pripraviť správne chutné gaštany: Niektoré z nich vôbec nie sú jedlé

Zdroj: Braňo Račko

Reklama

Hneď po farebných šuchotavých listoch stromov sú jedným z najkrajších symbolov jesene gaštany.

Počas septembra a októbra sa nám pletú pod nohy nielen v parkoch, ale aj na chodníkoch a cestách. Jedlé sú chutným spestrením jedálneho lístka s vysokým obsahom vitamínov a ďalších látok prospešných telu. Ako ich správne pripraviť a na čo si dať pozor? Ani nejedlý gaštan neslúži iba na výrobu figúrok, ale má široké uplatnenie v liečiteľstve.

V parkoch sa hojne vyskytujú gaštany, najčastejšie však nie sú jedlé, ale ide o pagaštan konský. Nie je určený na konzumáciu, ale má bohaté využitie v kozmetike a liečiteľstve. Pomáha skrášliť vlasy, dá sa pridať do kúpeľa či uľaví boľavým kĺbom. Na jedlý gaštan v parkoch tak často nenatrafíte. Jesennú pochúťku si však môžete kúpiť v obchodoch či na trhoviskách. Pripraviť sa dá v rúre pečením alebo varením. Pri pečení je najdôležitejšie gaštan narezať. Jedlé gaštany sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a vitamíny.

Jedlé gaštany

- obsahujú bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, horčík, vápnik, fosfor, sodík, draslík, mangán, meď, zinok, selén, omega-3, omega-6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.

Účinky na zdravie

- podporujú trávenie a pomáhajú pri poruchách obličiek, majú antiseptický účinok. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri mentálnej úzkosti, pri vyčerpaní, nechutenstve alebo pri málokrvnosti.

SPÔSOBY PRÍPRAVY

Pečenie v rúre

  • predhrejte rúru na teplotu 200 °C
  • pred pečením ich namočte do vody, naukladajte ich v jednej vrstve na plech, nakrojenou časťou nahor
  • podľa veľkosti pečte cca 30 minút, kým sa nezačne šupka otvárať a dužina hnednúť
  • Tip: Počas pečenia niekoľkokrát otvorte rúru, aby sa z nej dostala odparené voda, a plechom potraste

Nezabudnite na nakrojenie

  • pred pečením gaštany narežte do kríža
  • gaštany obsahujú vodu, ktorá sa pri pečení nemá ako dostať von
  • bez narezania by pri pečení explodovali
  • vyčistenie rúry by potom bolo náročné
  • pri narezávaní skontrolujte, či nie sú červivé

Varenie

  • gaštany vložte do vriacej vody a varte približne 20 minút
  • po uvarení ich zabaľte do utierky
  • môžete ich konzumovať či z nich urobiť pyré

Výroba pyré

  • ešte teplé varené gaštany rozkrojte a lyžičkou vyberte dužinu
  • prelisujte ju cez sitko alebo lis na zemiaky
  • do zmesi zapracujte práškový a vanilkový cukor, môžete pridať trochu cukru
  • pyré možno použiť do zákuskov
  • pri väčšom množstve ho zamrazte

Ďalšie možnosti prípravy

  • chutné gaštany môžete pripraviť aj na otvorenom ohni na panvici, postup je podobný ako pri pečení v rúre
  • v prírode je možné vložiť ich do alobalu a upiecť v pahrebe

Mikrovlnka

  • tejto možnosti sa radšej vyhnite, nemusí to byť príliš bezpečné a hrozí, že gaštany vám v nej zhoria
  • záleží totiž na type rúry, správnom nastavení a spôsobe prípravy

VYUŽITIE PAGAŠTANA KONSKÉHO

(nejedlého gaštana)

  • nezrelý obsahuje saponíny, ktoré môžu pri požití väčšieho množstva spôsobiť otravu
  • dá sa z neho vyrobiť prášok na bielenie zubov či bioprášok na pranie
  • pridaný do kúpeľa omladzuje pokožku, pomáha pri mastných vlasoch
  • pohlcuje vlhkosť z topánok, odpudzuje mole
  • liečivá masť či tinktúra uľaví boľavým kĺbom
  • klasickým spôsobom využitia je výroba figúrok

Autor: ivš, Jana Marcinová

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace