Počas septembra a októbra sa nám pletú pod nohy nielen v parkoch, ale aj na chodníkoch a cestách. Jedlé sú chutným spestrením jedálneho lístka s vysokým obsahom vitamínov a ďalších látok prospešných telu. Ako ich správne pripraviť a na čo si dať pozor? Ani nejedlý gaštan neslúži iba na výrobu figúrok, ale má široké uplatnenie v liečiteľstve.
V parkoch sa hojne vyskytujú gaštany, najčastejšie však nie sú jedlé, ale ide o pagaštan konský. Nie je určený na konzumáciu, ale má bohaté využitie v kozmetike a liečiteľstve. Pomáha skrášliť vlasy, dá sa pridať do kúpeľa či uľaví boľavým kĺbom. Na jedlý gaštan v parkoch tak často nenatrafíte. Jesennú pochúťku si však môžete kúpiť v obchodoch či na trhoviskách. Pripraviť sa dá v rúre pečením alebo varením. Pri pečení je najdôležitejšie gaštan narezať. Jedlé gaštany sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a vitamíny.
Jedlé gaštany
- obsahujú bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, horčík, vápnik, fosfor, sodík, draslík, mangán, meď, zinok, selén, omega-3, omega-6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.
Účinky na zdravie
- podporujú trávenie a pomáhajú pri poruchách obličiek, majú antiseptický účinok. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri mentálnej úzkosti, pri vyčerpaní, nechutenstve alebo pri málokrvnosti.
SPÔSOBY PRÍPRAVY
Pečenie v rúre
- predhrejte rúru na teplotu 200 °C
- pred pečením ich namočte do vody, naukladajte ich v jednej vrstve na plech, nakrojenou časťou nahor
- podľa veľkosti pečte cca 30 minút, kým sa nezačne šupka otvárať a dužina hnednúť
- Tip: Počas pečenia niekoľkokrát otvorte rúru, aby sa z nej dostala odparené voda, a plechom potraste
Nezabudnite na nakrojenie
- pred pečením gaštany narežte do kríža
- gaštany obsahujú vodu, ktorá sa pri pečení nemá ako dostať von
- bez narezania by pri pečení explodovali
- vyčistenie rúry by potom bolo náročné
- pri narezávaní skontrolujte, či nie sú červivé
Varenie
- gaštany vložte do vriacej vody a varte približne 20 minút
- po uvarení ich zabaľte do utierky
- môžete ich konzumovať či z nich urobiť pyré
Výroba pyré
- ešte teplé varené gaštany rozkrojte a lyžičkou vyberte dužinu
- prelisujte ju cez sitko alebo lis na zemiaky
- do zmesi zapracujte práškový a vanilkový cukor, môžete pridať trochu cukru
- pyré možno použiť do zákuskov
- pri väčšom množstve ho zamrazte
Ďalšie možnosti prípravy
- chutné gaštany môžete pripraviť aj na otvorenom ohni na panvici, postup je podobný ako pri pečení v rúre
- v prírode je možné vložiť ich do alobalu a upiecť v pahrebe
Mikrovlnka
- tejto možnosti sa radšej vyhnite, nemusí to byť príliš bezpečné a hrozí, že gaštany vám v nej zhoria
- záleží totiž na type rúry, správnom nastavení a spôsobe prípravy
VYUŽITIE PAGAŠTANA KONSKÉHO
(nejedlého gaštana)
- nezrelý obsahuje saponíny, ktoré môžu pri požití väčšieho množstva spôsobiť otravu
- dá sa z neho vyrobiť prášok na bielenie zubov či bioprášok na pranie
- pridaný do kúpeľa omladzuje pokožku, pomáha pri mastných vlasoch
- pohlcuje vlhkosť z topánok, odpudzuje mole
- liečivá masť či tinktúra uľaví boľavým kĺbom
- klasickým spôsobom využitia je výroba figúrok