Koľko z tejto sumy sme dali na mäso, chlieb či ovocie? Čo podľa odborníka najčastejšie zdražie pred vianočnými sviatkami?
Slovenskí štatistici zisťovali, koľko peňazí dávame na potraviny. „Podľa údajov ŠÚ SR minul vlani Slovák na nákup potravín a nealkoholických nápojov v priemere 864 eur. Z celkových spotrebných výdavkov na úrovni 3 856 eur tak obyvateľovi našej krajiny ukrojil nákup potravín viac ako pätinu,“ zhodnotila analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.
Podľa jej prepočtov sme najviac zaplatili za mäso, a to 212 eur, za mliečne výrobky a vajcia sme dali 146 eur a chlieb a podobné výrobky nás vyšli na 141 eur. To, koľko míňame na potraviny, ovplyvňuje aj región, v ktorom bývame. „Najvyššia suma totiž podľa údajov ŠÚ SR vychádza na obyvateľa Trenčianskeho kraja, a to až 963 eur,“ uviedla Sadovská. Najmenej zaplatili v prešovskom regióne.
Veľká časť z nakúpených potravín však končí v koši. „Priemerne vyhodia Slováci a Slovenky 111 kilogramov potravín na osobu ročne,“ upozorňuje rezort pôdohospodárstva. „Odporúčame radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách. Nielenže sa tak vyhneme zbytočnému potravinovému odpadu, ale aj ušetríme peniaze a môžeme mať doma čerstvejšie produkty,“ radí ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Koľko za rok minul jeden obyvateľ:
- Krajského mesta 935 €
- Iného mesta 891 €
- Dediny 809 €
Zdražie to, čo sa najviac kupuje
Ľubomír Drahovský, analytik obchodu
Pred sviatkami spravidla zvykne vzrásť cena toho, bez čoho sa nezaobídeme na Vianoce. Sú to šalátové zemiaky, majonéza, vajíčka, maslo, tovar na pečenie. Časť z týchto položiek však nájdu spotrebitelia v akciových cenách.
Najviac míňa dôchodca
Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva
Samozrejme, že nákupné preferencie Slovákov sa menia aj v závislosti od toho, v akej domácnosti žijú. Iné možnosti má zarábajúci človek, no na značné finančné limity už pri nákupe potravín naráža nezamestnaný.
Práve domácnosti s nezamestnanými členmi vlani v prepočte na osobu minuli na nákup potravín 525 eur. Naopak, v domácnostiach s pracujúcimi predstavovala táto suma na jedného člena 826 eur (teda o tri stovky viac). Prekvapením bol však údaj za starobného dôchodcu, ktorý predstavoval až hodnotu 1 055 eur ročne.
Viac by sme mali konzumovať:
- ryby a morské plody - aspoň 2-krát do týždňa, sú zdrojom hodnotných bielkovín a prospešných mastných kyselín, ktoré blahodarne pôsobia na srdcovo-cievny systém
- čerstvé ovocie - denne aspoň 150 až 200 g, sú zdrojom vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok, vlákniny a mnohých ďalších fytontientov, ktoré ochraňujú naše zdravie
- čerstvú zeleninu - denne aspoň 400 g, je zdrojom širokého spektra vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok, vlákniny
- kyslomliečnych výrobkov, denne aspon 100 g, ako sú jogurty, acidofilné mlieko, zakysanka... Sú zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínov A a D, vápnika a ďalších minerálnych látok, rovnako ako aj zdraviu prospešné laktobacily
Minimalizovať by sme mali príjem
- cukru, sladkostí, sladených nápojov