Na svojich malých, približne štyridsiatich stravníkov v škôlke Lobelka v Liptovskom Mikuláši sa doslova teší. A to napriek tomu, že sú podľa neho náročnejší ako dospelí. Roman patrí medzi našich najlepších šéfkuchárov. Varenie sa však stalo jeho vášňou až po príchode do Anglicka, kde sa dostal do reštaurácií ocenených michelinskými hviezdami, ako je The Horn of Plenty v Londýne či The Old Bell.
Pracoval s gastronomickou hviezdou Petrom Gortonom či Tomom Rainsom, parťákom Gordona Ramsayho. Svoj gastronomický kumšt predvádzal aj v jednom z najluxusnejších tatranských hotelov, v Troch Studničkách, kde varil 8 rokov. Rodinne založenému Romanovi však nebolo ľahostajné, čo sa servíruje najmenším stravníkom a to bol dôvod, prečo opustil lukratívny flek a zamestnal sa v škôlke.
„Vďaka strave sa človek môže cítiť fyzicky aj psychicky lepšie, zdravšie,“ vysvetlil Roman s tým, že nielen ako kuchár, ale aj ako otec 5 detí mal jasno v tom, kam povedú jeho ďalšie kroky.
Deti milujú ryby i zeleninu
Počas našej návštevy v škôlke si deti pochutnávali na čerstvej lisovanej ovocnej šťave s miskou ovocia a zeleniny, kde nechýbal stonkový zeler. „Najskôr na to pozerali rôzne, ale teraz si rady na ňom pochutnajú,“ prezradila učiteľka Eva Bubniaková (34) a dodala:
Roman prezradil, že každý štvrtok majú čerstvú rybu. Varenie v škôlke si pochvaľuje. „Je to pre mňa raj,“ ohodnotí na záver svoju prácu, ktorej benefitom je aj viacej voľného času pre rodinu a menej stresu ako v hotelových reštauráciách.
Koľko zarábajú šéfkuchári
- michelinská reštaurácia - od 10 000 €
- tatranská reštaurácia - od 1500 €
- škôlka (v závislosti od kraja) - od 508 €
Platy sú v hrubom