Sympatická blondínka sa nikdy nebála životných výziev a vďaka tomu precestovala takmer celý svet. Jej torty videli a ochutnali mecenáš formuly 1 Bernie Eccleston, brankár Gigi Buffon či hostia na akciách svetoznámych značiek.
Napriek tomu, že Dominika (31) vyštudovala odbor cukrárky, pečeniu sa venovala iba sporadicky. Oveľa viac ju to ťahalo do zahraničia, kam šla po maturite. Najskôr pracovala v malom hoteli na pláži v Taliansku, potom študovala na jazykovej škole v Austrálii. Nakoniec zakotvila v Rakúsku, kde žije vyše 7 rokov. „Nevedela som ani ceknúť po nemecky a na pohovory so mnou chodila mama,“ spomína na začiatky so smiechom Dominika. Napokon sa na ňu usmialo šťastie. „Pani, čo s nami robila rozhovor, bola nadšená a povedala, že ma odporučí. No neverila som, že to vyjde,“ spomína.
Šéfkou v kuchyni
Napriek jazykovej bariére sa nevzdala a časom získala rešpekt medzi rakúskymi kolegami. „Absolvovala som skúšobný deň, po ktorom nasledoval ústny pohovor a telefonát od šéfa, kedy môžem nastúpiť,“ smeje sa rodáčka z Martina nad Žitavou (okr. Zlaté Moravce). Za krátky čas sa prepracovala až na post šéfky tímu. „Rozdeľujem úlohy medzi ľudí a keď mi príde holý produkt, je mojou úlohou dokončiť ho do finálnej podoby,“ vraví s tým, že sa ešte nestalo, aby nesplnila zadanie.
Tortu robili mesiac
Najväčšou objednávkou, na ktorej Dominika pracovala, bola svadobná torta za 25 000 eur. S kolegyňou ju robili mesiac. „Predchádzalo tomu veľké plánovanie, transport a podstavec, na ktorom bude stáť,“ povedala.
Vo finálnej podobe mala 2,3 metra a vyše 7 000 cukrových kvetiniek, ktoré boli na želanie nevesty robené ručne. Najviac si vychutnáva moment odhalenia torty. „Mala som možnosť navštíviť rôzne miesta a nahliadnuť dozákulisia veľkých podujatí, ako je Liga majstrov či spolupráce s luxusnými značkami. Objavila som iný svet a prezentovala som tortu aj na pódiu, kde stáli Bonney M alebo na štadióne Juventusu Turín,“ hovorí s pýchou. Napriek tomu, že je práci oddaná a stretla sa so svetovou smotánkou, vrátane vojvodkyne Camilly či hráčov Bayernu Mníchov, doma svoju vášeň krotí. „Radšej to prenechám mame,“ dodáva.
Cisárska cukráreň Demel
- Najstaršia a najdrahšia vo Viedni
- Založená: 1786
- Adresa: Kohlmarket 14, Viedeň
- Hodina práce: 90 eur
- Priemerná cena vyrobenej bonboniéry je 50 eur
- Najpredávanejšie: fialkové bonbóny, ktoré milovala princezná Sissi
- Nachádzajú sa tam marcipámové busty Františka Jozefa I., Nikkiho Laudu a Rogera Federrera
- Cukráreň navštívil aj režisér Woody Allen
- Franz Sacher zabezpečil synovi vzdelanie u cukrára Demela - zakladateľa cukrárne
- Prvý obchod na svete, ktorý tortu v dnešnej podobe predával
Najdrahšia torta v číslach
- Cena: 25 000 €
- Cukrové kvetinky: 7 100 ks
- Čas prípravy: 1 mesiac
- Výška: 2,3 metra
- Prieme spodnej torty: 97 cm