Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2018 10:59 | Šport | Šport mix
Foto

Dvaja ministri sa postavili na stranu Fialkových: Zruší zväz zákaz reprezentovať?

Minister obrany SR Peter Gajdoš a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová vyzvali v stredu vedenie Slovenského zväzu biatlonu, aby zrušil zákaz reprezentovať sestrám Paulíne a Ivone Fialkovým.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Podľa Lubyovej ide v prípade ich účasti na úvodnom podujatí Svetového pohára v slovinskej Pokljuke o verejný záujem a ak im nebude umožnené ho naplniť, hrozia zväzu zo strany ministerstva sankcie.

"Sme v situácii, keď prišlo k právnym dohadom medzi športovkyňami a zväzom. No my by sme chceli vyzvať zväz, aby v tomto časovom okamihu nebrzdil účasť našich športovkýň na reprezentácii, pretože ide o verejný záujem," zdôraznila Lubyová.

"Ich príprava bola masovo dotovaná z verejných zdrojov a aby bolo pre niekoľko bodov zmluvy toto úsilie a reprezentácia Slovenska zmarené, považujeme za neprimerané. Preto chcem vyzvať SZB, aby nehatil reprezentáciu Slovenska a aby sa tieto nároky doriešili potom, možno aj prostredníctvom nášho ministerstva, môžeme sa podujať na nejakú mediátorskú úlohu," pokračovala.

 

Obaja ministri tak reagovali na ťahajúci sa spor medzi sestrami Fialkovými a SZB ohľadom Zmluvy o štátnej športovej reprezentácii, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti. Obe reprezentantky ju odmietli s tým, že nesúhlasia s viacerými jej bodmi najmä ohľadom prevodu osobnostných práv na zväz. Na pomoc si najali advokátsku kanceláriu GARANT PARTNER legal s.r.o., ktorá tvrdí, že im dala za pravdu aj hlavná kontrolórka športu na Slovensku.

SZB reagoval na nepodpísanie zmluvy tak, že jeho disciplinárna komisia 16. novembra zakázala sestrám štart na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky.

"Zákaz reprezentovať Slovensko považujeme za absolútne neopodstatnený. Sestry Fialkové sú členkami VŠC Dukla Banská Bystrica a celý rok sa pripravovali na to, že budú súčasťou reprezentačného tímu. Boli do toho vložené nemalé prostriedky a úsilie realizačného a organizačného tímu a som presvedčený o tom, že toto všetko by mal SZB zohľadniť a akceptovať pri svojom rozhodnutí. Nemyslím si, že Slovensko má také množstvo mladých talentovaných športovcov, že s nimi môže hazardovať. Preto chcem apelovať na SZB, aby zvrátil svoje rozhodnutie a aby v tomto prípade zvíťazil zdravý rozum. Pretože ten, kto má rád Slovensko a šport, by takéto rozhodnutia nikdy neurobil. Fialkové chcú reprezentovať a my im na to musíme vytvoriť všetky podmienky. Musí zvíťaziť srdce a zdravý rozum," povedal na tlačovom brífingu na Úrade vlády Gajdoš.

Úvodné preteky SP sú na programe 2. decembra v Pokljuke, o tom, či sa na ňom zúčastnia aj Fialkové, by sa malo rozhodnúť do štvrtka 29. novembra. Lubyová upozornila, že ak SZB svoje rozhodnutie nezmení, môže čeliť sankciám. "V prípade, že by bola zmarená možnosť reprezentovať, bude to mať dozvuky aj v právnej rovine a budeme musieť prejsť cez tie procedúry. Momentálne v tomto prípade koná hlavná kontrolórka športu a na základe jej nálezov môžeme my ďalej konať a prípadne uplatniť nejaké sankcie," dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



ilustračné foto
Drsné slová ministra obrany: Vojaci KĽDR Rusku poslúžia len ako potrava! Uf, to sa nepočúva ľahko
Zima. (Ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa, počasie sa drasticky ZHORŠÍ: V TENTO deň to príde! Čaká nás vpád...
Levoča
Foto
Primátori a starostovia sú zúfalí: Kde všade budú musieť samosprávy šetriť! Pocítia to obyvatelia
(ilustračná fotografia)
Hlavným mestom v krajine otriasol VÝBUCH: Hlásia obeť a zranených! Cieľom mala byť obytná budova
Ilustračné foto
Krajina NATO vyhlásila letecký POPLACH: Vo vzdušnom priestore zachytili... To snáď nie!
Utrápený otec Jozef chodí synovi pravidelne zapaľovať sviečky na hrobe.
Foto
Michala († 24) dobodal mladý Portugalec: Rodičia v slzách! Ako im smrť syna zničila životy
Čo požaduje od Fica, Blahu, Tomáša a Šutaja Eštoka?
Foto
Exposlanec Tomáš Hellebrandt: Žaloby na politikov! Čo od nich požaduje?
Hasselhoff priznal, že mu Michael niekoľkokrát zachránil život.
Foto
Zomrel plavčík († 68) z Pobrežnej hliadky: Lúči sa s ním hviezdny Mitch! Dojímavé vyznanie
Bývalý minister práce Jozef Mihál v relácii Nového Času Diskusný klub so Šimonom Žďárskym
Bývalý minister Mihál o dosahoch konsolidácie: Budeme vyplácať 13. dôchodky aj cudzincom?
Z vraždy Kataríny († 60), ku ktorej došlo vo Veľkých Kapušanoch (okr. Michalovce), obvinili Viktora L. (23) a sudca pre prípravné konanie ho vzal do väzby.
Foto
Vychovávateľku Katarínu († 60) našli dobodanú v nočnej košeli: Súd rozhodol o obvinenom!
Valeria sa na sociálnych sieťach prezentovala ako expertka na kryptomeny.
Foto
Tehotná ruská influencerka: Z luxusu rovno do gulagu! Nepochopíte, čo spravila
V reštaurácii sa točil lukratívny biznis.
Foto
Najpredávanejšia pizza skrývala TEMNÉ tajomstvo: Z tohto odhalenia vám spadne sánka