Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2018 23:00 | Správy | Zahraničné správy

Macron sa chce stretnúť so saudskorabským princom: Hovoriť s ním chce o vražde novinára

Macron chce na summite G20 hovoriť so saudskorabským princom o vražde novinára

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok povedal, že nadchádzajúci summit skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires využije i na to, aby sa popri ňom stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom a venoval sa otázke vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. "Nepochybne budem mať príležitosť spomenúť to korunnému princovi popri summite," povedal Macron novinárom v Buenos Aires.

Francúzsky prezident podľa agentúry AFP ďalej uviedol, že zvolal ešte pred samotným summitom, ktorý sa začne v piatok, stretnutie európskych lídrov zo skupiny G20, zamerané na ich názorovú koordináciu. V príspevku na sociálnej sieti Twitter následne Macron priblížil, že lídri sa budú zaoberať dôsledkami Chášukdžího vraždy.

"Bude to jedna z tém, o ktorej budeme medzi (nami) Európanmi hovoriť. Chcem, aby sme mali ešte pred otvorením (summitu) G20 koordinačné stretnutie ohľadom tejto témy i ďalších otázok summitu," povedal francúzsky prezident. Macron tiež vyzval na čo najskoršie "politické riešenie" ničivého konfliktu v Jemene, kde bojuje jemenská vláda podporovaná Saudskou Arábiou s húsíami - šiitskými povstalcami podporovanými Iránom.

 

Agentúra DPA upozornila na to, že Macron bol v porovnaní s niektorými lídrami západných mocností zdráhavejší v prijatí krokov postihujúcich Rijád za vraždu novinára. Francúzsky prezident odmietol výzvy, aby sa v tomto smere pripojil k Nemecku a ďalším európskym krajinám, ktoré zastavili vývoz zbraní do Saudskej Arábie.

DPA pripomenula, že Rijád je jedným z najväčších klientov francúzskeho zbrojného priemyslu, tamojší predstavitelia však trvajú na tom, že to nie je dôvodom, pre ktorý neuvalili zbrojné embargo na Saudskú Arábiu. Korunný princ Muhammad bin Salmán, de facto vládca Saudskej Arábie, pricestoval do Argentíny už v stredu. Pozorovatelia so záujmom čakajú na jeho interakciu so svetovými lídrami.

Novinár Džamál Chášukdží, ktorý bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskoršie sa stal kritikom vplyvného korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol zámerne zavraždený a rozštvrtený.

Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi, k čomu podľa správ viacerých amerických médií dospela i americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Saudskoarabskí činitelia však označujú vraždu za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci a podiel korunného princa na tomto čine odmietajú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mad

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Horor na Spiši: Po uliciach pobehoval zakrvavený muž! Šoku obyvateľov mal predchádzať hrozný čin
Polícia pátra po nezvestnom 83-ročnom Ľudevítovi Madajovi z Handlovej.
Nezvestný Ľudevít z Handlovej: Pomôžte pri vypátraní 83-ročného pána! Toto si na jeho chôdzi hneď všimnete
V Na telo pred rokmi hviezdila skúsená Zlatica Puškárová.
Foto
Na telo s novou moderátorkou neohúrilo: NÁVRAT Puškárovej? Prasklo, prečo nenasadili ostrieľanú Zlaticu!
Horskí záchranári pomáhali pod Babou horou dvom zablúdeným Poľkám.
Zablúdené Poľky pod Babou horou: Pozrite sa, čo ich zradilo! Keď padla noc, horskí záchranári prišli na pomoc
Americký spevák a skladateľ Bruce Springsteen (75).
Foto
Svetoznámy spevák už vie, koho bude VOLIŤ: Tento kandidát je americký TYRAN!
Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa usmieva na tlačovej konferencii v Bratislave po zisku svojho premiérového titulu na okruhu WTA v thajskom Hua Hin.
Do zoznamu podvedených z dielne extenistu sa prihlásila aj Rebecca Šramková: Ako ma Rony ošklbal o hodinky!
Slovenský obranca Erik Černák v drese Tampa Bay.
Černák prihrával na gól v oslabení, Nemec skončil na tribúne
Polícia zadržala v Rovinke ukrajinského hekera, ktorý vydieral nemecké firmy.
VIDEO Muž vydieral nemecké spoločnosti: Škoda za vyše 2 milióny! Sledujte, čo mu našli v byte
Mexico City, Mexico - November 24, 2015: Mexican Police Officers in Riot Gear outside building in Zocalo Square, Mexico City
Chudobný štát sužuje násilie: Starostovi odrezali hlavu, nepokoje priniesli najmenej 16 mŕtvych
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - May 26 2019: Policeman doing the traffic to let pass an official convoy.
Dráma na policajnej stanici: Tínedžer dobodal mužov zákona! Následky sú strašné
Pád mosta v americkom Baltimore
Foto
Pád mosta pripravil o život 6 ľudí: Majiteľ lode, ktorá nešťastie spôsobila, tvrdo zaplatí!
Jaroslava našiel otec minulý piatok mŕtveho v jeho izbe.
Foto
Jaroslava († 32) našli mŕtveho v ženských šatách a parochni: Bol TOTO moment, ktorý rozhodol o jeho smrti?