Odborníci zisťovali, ako sú na tom s obsahom a kvalitou tuku, či výrobcovia nezavádzajú o obsahu mäsa a vody, ako aj to, či nekonzumujeme nežiaduce chemikálie. Čo zistili?
Nie je losos ako losos. Medzi výrobkami sú obrovské rozdiely v podiele tuku - takmer od 18 gramov na 100 gramov po 3,2 gramu. Najlepšie na tom je farmársky losos obecný značky IKEA/Sjörapport Salmon Fillets.„Logika velí: čím viac tuku v rybe, tým lepšie. Lenže, ako ukázal náš test, zas také jednoduché to nie je,“ hovorí Vanda Jarošová z dTestu. Konzumácia rýb sa odporúča najmä preto, že obsahujú zdraviu prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.
Mäso je v poriadku
Pokiaľ ide o obsah mäsa, spotrebitelia môžu byť pokojní. Lososové filety obsahujú len mäso. Líšia sa len jeho kvalitou, pričom najlepšie výsledky dosiahli výrobky Nowaco a Lidl. Aj obavy z kontaminácie ortuťou, olovom či pesticídmi sa ukázali ako neopodstatnené. DDT, ale hlboko pod limitom, sa našlo iba vo výrobku Vici.