Hygienici sledovali napríklad to, či sú vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch prikryté aspoň ochrannou fóliou. Pozreli sa aj na to, či pri príprave a manipulácii s nimi osoby, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, majú nasadené jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. "Počas kontrol vianočných trhov podávané pokrmy nielen skontrolujeme, ale každoročne usmerníme a upozorníme prevádzkovateľov na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy, čím chránime zdravie občanov pred možnými alimentárnymi ochoreniami," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Odborníci sa počas mimoriadnych kontrol zameriavajú na pôvod surovín, z ktorých sa pokrmy pripravujú, hygienickú úroveň ich skladovania, prípravu a podávania pokrmov a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú tiež dátumu spotreby, respektíve dátumu minimálnej trvanlivosti surovín a potravín, teplotám v chladiacich a mraziacich zariadeniach, vhodnosti pracovného odevu zamestnancov stánkov, náhodne odoberajú aj vzorky pripravovaných pokrmov na mikrobiologickú laboratórnu kontrolu.
ÚVZ SR tiež uviedol, že vlani počas mimoriadnych kontrol hygienici skontrolovali 457 zariadení stánkového a ambulantného predaja a uskutočnili celkovo 646 kontrol. "Nedostatky zistili v 28 zariadeniach, čo predstavuje šesť percent, predminulý rok to bolo 42 zariadení, čo bolo osem percent," priblížil úrad. Mikas dodal, že aj tento rok chce požiadať prevádzkovateľov stánkového a ambulantného predaja o súčinnosť a spoluprácu počas výkonu kontrol.
Za zistené pochybenia uložili pracovníci na mieste spolu 21 blokových pokút v celkovej sume 1397 eur. Najčastejšie boli podľa informácii ÚVZ počas minulého roka odhalené nedostatky pri skladovaní potravín a surovín, napríklad nefunkčné chladiace zariadenia alebo nedostatočná chladiaca teplota v nich. V niektorých prípadoch predávajúci nedodržali zásady manipulácie s polotovarmi, potravinami a hotovými pokrmami.