Otázkou je, aká kvalitná je mletá škorica, ktorú si môžeme kúpiť v obchode. Český dTest poslal do laboratória niekoľko vzoriek a dal analyzovať obsah éterických olejov aj toxického kumarínu. Čo vedci zistili?
O tom, či je korenie čerstvé, najlepšie svedčí obsah éterických olejov, tzv. silíc. Zo vzoriek dostupných na slovenskom trhu najlepšie obstála škorica značky World of Spice. Odvrátenou stranou éterických olejov je prítomnosť toxického kumarínu. „Vo vyšších dávkach je nebezpečný pre pečeň. V samotnej škorici však množstvo kumarínu nie je obmedzené,“ tvrdí Vanda Jarošová z dTestu. Žiaden z testovaných výrobkov neprekročil obvyklé medze. Najmenej kumarínu obsahuje výrobok značky TRS Asia’s Finest Foods.
Baktérie nemajú rady škoricu
Silice majú jednu veľkú výhodu. Niektoré zložky majú antibakteriálne účinky. Kým proti salmonele účinkujú, proti plesniam nie. V laboratóriu preto testovali prítomnosť plesní. Okrem značky Lidl/Mikado ich obsahovali všetky vybrané vzorky, no nešlo o nebezpečné množstvo.