Nový Čas náhodne vybral desať stánkov, kde predávajú tento varený mok. Na trhy sme prišli v sprievode odborníka Jozefa Adamoviča a otestovali sme tento populárny vianočný nápoj. Aby bolo hodnotenie objektívne, hodnotili sme iba červené víno a odborník nevedel, odkiaľ sme ho priniesli.
Čo všetko sme testovali? Zamerali sme sa na vyváženosť chuti, na arómu, ale aj na množstvo použitých korenín. Podľa Jozefa Adamoviča by mal byť nápoj pripravený z kvalitného vína a žiadna surovina by nemala prevažovať nad ostatnými.
1. Stánok: Víno Matyšák
- vyššia farba vína
- čisté víno, v chuti je ovocné
- pripravené z kvalitného vína
- najvyšší podiel alkoholu
- nízky obsah cukru a kyselín
cena: 1,50 eura/2 dl
alkohol: 12,03 obj. %, cukor 32,4 g/l, kyseliny celkove: 5,7 g/l
hodnotenie odborníka: 9 bodov
2. Stánok: U vinára
- má dobrú farbu
- korenisté, podčiarknuté ovocnosťou
- plná chuť
- dobré víno na pitie
- nevýhoda: nižší obsah alkoholu
cena: 1,50 eura/2 dl
alkohol: 10,36 obj. %, cukor 39,4 g/l, kyseliny celkove: 5,6 g/l
hodnotenie odborníka: 7,5 bodu
3. Stánok: Bombardino
- neprebíjajúci klinček
- víno na dlhšie pitie
- nevýhoda: nízky obsah alkoholu
cena: 1,50 eura/2 dl
alkohol: 8,96 obj. %, cukor 23,1 g/l, kyseliny celkove: 6,3 g/l
hodnotenie odborníka: 6,5 bodu
4. Stánok: Horúce vianočné nápoje
cena: 1,50 eura/2 dl
alkohol: 11,9 obj. %, cukor 48,2 g/l, kyseliny celkove: 7,2 g/l
hodnotenie odborníka: 6,5 bodu
5. Stánok: Tatratea
alkohol: 9,6 obj. %, cukor 34,6 g/l, kyseliny celkove: 6,6 g/l
hodnotenie odborníka: 5 bodov
6. Stánok Cigánska pečienka
cena: 1,50 eura/2 dl
alkohol: 6,59 obj. %, cukor 58,7 g/l, kyseliny celkove: 8 g/l
hodnotenie odborníka: 2 body
Ako vybrať varené víno?
- je základnou chybou, ak sa varené víno robí z nekvalitného vína - zoxidované, nečisté či zoctovatené víno
- predpoklad, že klinčeky a škorica prekryjú všetko, je nesprávny
- v zásade vyberajte víno, ktoré by ste pili aj bez toho, aby bolo varené
*Tanín - je prirodzená súčasť vína, ktorá spôsobuje trpkosť. V prijateľnej miere je pozitívna a vo vysokej miere je negatívna