Prinášame vám inšpiráciu na štyri variácie vianočného šalátu, ktorý ulahodí vašim chuťovým bunkám.
Šalát s pórom a kyslou kapustou
Suroviny: 250 ml tatárskej omáčky, 5 kyslých uhoriek, 1 konzerva sterilizovaného hrášku, 3 mrkvy, 4 vajíčka, soľ, korenie
Postup: Do pretlačených zemiakov pridáme hrášok, nadrobno nakrájaný pór a uvarené nakrájané vajíčka. Uvarenú mrkvu ošúpeme a pretlačíme cez mriežku na zemiaky, kyslú uhorku do šalátu nastrúhame. Dresing si pripravíme zmiešaním kyslej smotany a tatárskej omáčky. Všetko spolu premiešame, korenie a soľ pridáme podľa chuti.
Šalát s jablkom
Suroviny: 1 kg uvarených zemiakov, 4 ks kyslých uhoriek, 3 vajíčka uvarené natvrdo, 1 väčšie jablko, 3 mladé cibuľky, 100 g uvareného hráška, 1 uvarenú mrkvu, 200 ml gréckeho jogurtu, 250 ml majonézy, 3 PL smotany 33 %, 2 PL horčice, 1 PL kečupu, worcesterská omáčka, citrónová šťava, soľ, korenie, karí
Postup: Do zemiakov pridáme nadrobno nakrájané uhorky, postrúhané jabĺčko, nakrájané vajíčka a mladú cibuľku, sterilizovaný hrášok a mrkvu. Pridáme dresing z jogurtu a majonézy v pomere 1:1, dve lyžice horčice a dve lyžice kečupu, pridáme pár kvapiek worcesterskej omáčky, citrónovej šťavy, soľ, štipku korenia a karí a zamiešame. Nalejeme do zemiakov a necháme odstáť v chladničke.
Šalát s kaparami
Suroviny: 1 kg zemiakov, 3 PL kapár, 6 kyslých uhoriek, 200 ml majonézy, 2 menšie červené cibule, 3 PL kyslej smotany, 4 PL petržlenovej vňate, soľ, korenie Zálievka: 250 ml zeleninového vývaru (prípadne 1/2 bujóna), 3 ČL dijonskej horčice, 2 PL vínneho octu, 4 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Ešte teplé zemiaky pretlačíme do misy a nakrájame na ne petržlenovú vňať. Zmes zalejeme teplou, nie horúcou zálievkou, a necháme vychladnúť. Vmiešame nadrobno nakrájanú cibuľku, kapary a majonézu. Premiešame, podľa chuti doladíme a necháme odstáť. Odvážnejší môžu petržlenovú vňať vymeniť za mätu.
Zelerový šalát
Suroviny: 2 - 3 zelery, 1 mrkvu, 100 g hráška, 3 kyslé uhorky, 200 ml kyslej smotany, 4 PL majonézy, nálev z uhoriek, 2 vajíčka, 2 menšie cibuľky, soľ, korenie
Postup: Zeler uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú uvarenú mrkvu, kyslé uhorky, vajíčka a cibuľky. Všetko spolu premiešame a zalejeme zmesou kyslej smotany, majonézy, nálevu z uhoriek, osolíme a okoreníme.
Nálev na varenú zeleninu
Ak nemáte sterilizovanú zeleninu, môžete si ju sami pripraviť.
Suroviny: 300 ml vody, 4 guľôčky nového korenia, 5 guľôčok čierneho korenia, lyžička soli, 1 bobkový list, 3 PL octu, 3 PL práškového cukru, kôprová vňať
Postup: Nakrájanú mrkvu, hrášok, ale aj cibuľku uvaríme v náleve domäkka.