Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2018 10:39 | Správy | Zahraničné správy

Historické rozhodnutie, valné zhromaždenie OSN schválilo pakt o utečencoch: Dve krajiny boli proti

Valné zhromaždenie (VZ) OSN drvivou väčšinou hlasov schválilo v pondelok pakt o utečencoch.

Tento právne nezáväzný dokument zaisťuje väčšiu podporu krajinám, v ktorých žije väčšina z vyše 25 miliónov utečencov sveta. Proti boli iba Spojené štáty a Maďarsko, informovala tlačová agentúra AP.
Hlasovanie dopadlo pomerom 181 ku 2, pričom tri krajiny - Dominikánska republika, Eritrea a Líbya - sa zdržali. Niekoľko štátov sa na hlasovaní nezúčastnilo, uviedla agentúra DPA.

Globálny pakt OSN o utečencoch sa odlišuje od takisto právne nezáväzného globálneho paktu OSN o migrantoch, o ktorom bude Valné zhromaždenie v New Yorku hlasovať v stredu a ktorý vyvolal oveľa väčšiu pozornosť verejnosti.

Schválený pakt o utečencoch zároveň posilňuje spoločnú, zdieľanú zodpovednosť za poskytovanie pomoci tým, ktorých konflikt alebo prenasledovanie donútili ujsť zo svojej krajiny. Nepožaduje žiadny systém kvót, teda to, koľko utečencov by mali jednotlivé krajiny prijať, napísala agentúra DPA.

 

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi označil vo svojom tvíte tento pakt o utečencoch za "historický". "Je to najväčšia snaha o široké zdieľanie zodpovednosti za utečencov, akej som bol za 34 rokov práce s utečencami svedkom," dodal.

Globálny pakt o utečencoch bol prijatý v období, keď bol nútený ujsť zo svojich domovov rekordný počet 68,5 milióna ľudí. Z nich 25,4 milióna prekročilo hranicu a stalo sa utečencami, zvyšných 43,1 milióna sú vysídlení v rámci územia svojich domovských krajín.
      

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) deväť z desiatich utečencov žije v rozvojových krajinách, kde sú základné služby ako zdravotníctvo a školstvo už aj tak preťažené.
Nový pakt sa sústreďuje na poskytnutie ďalších investícií od vlád a súkromného sektora do infraštruktúry a služieb, takže úžitok z toho budú mať utečenci aj hostiteľské komunity či krajiny - napríklad z prístupu k vzdelaniu.

Pakt sa tiež zameriava na riešenie environmentálnych dôsledkov pre hostiteľské krajiny, ktoré sa starajú o utečencov, ďalej podporuje využívanie alternatívnych zdrojov energie a načrtáva ďalšie možnosti presídľovania prostredníctvom opätovného zlučovania rodín, študentských štipendií alebo humanitárnych víz, aby mohli utečenci bezpečne cestovať.
Tento pakt vychádza z Dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951 a tiež z ďalších dohovorov o ľudských právach a z humanitárneho práva. Dláždi cestu k usporadúvaniu Globálneho fóra o utečencoch každé štyri roky.

Grandi označil pakt o utečencoch za "silné vyjadrenie toho, ako v dnešnom roztrieštenom svete spolupracujeme". Zdôraznil, že "žiadna krajina by nemala byť ponechaná sama na seba v zvládaní obrovského prílevu utečencov". Iný dokument - globálny pakt OSN o migrácii, ktorý Valné zhromaždenie podľa očakávania schváli v stredu - má zaručiť bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu. Na konferencii v marockom Marrákeši ho 10. decembra odhlasovalo 85 percent zo 193 členských štátov OSN. Ostro proti nemu vystúpili Spojené štáty a proti sa vyjadrili napríklad aj stredoeurópske štáty Slovensko, Česko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, ale tiež Austrália.

MZVaEZ: Slovensko podporilo globálny pakt OSN o utečencoch

Slovenská republika podporila v pondelok na Valnom zhromaždení (VZ) OSN v New Yorku pakt o utečencoch. Pre TASR to v utorok potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Boris Gandel.

"Na hlasovaní vo Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov sa zúčastnil stály predstaviteľ SR pri OSN, ktorý podporil uvedený dokument - rovnako ako predstavitelia ďalších 180 krajín. Globálny pakt o utečencoch podporilo 26 krajín EÚ," uviedol Gandel.

Pripomenul, že ide o právne nezáväzný dokument, ktorý neobsahuje záväzky ani prísľuby členských štátov OSN.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasťou Let´s Dance by mali byť obaja, a to je problém.
Radikálny krok Adely po VYHADZOVE Vinczeho z Let’s Dance turné: Odveta za Viktora?!
Britská princezná Catherine.
Princezná Kate PRVÝKRÁT na verejnosti od ukončenia chemoterapie: Obklopená kráľovskou krvou!
Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok
Aktualizované
Matúš Šutaj Eštok má pre šéfa SNS odkaz: Verím, že Andrej Danko sa vyhne...
Olivový olej sa teší veľkej úcte pre svoje zdravotné účinky
Potravina, ktorú majú v kuchyni takmer všetci, zlepšuje ZDRAVIE! Neuveríte, čo všetko dokáže
Martinovo úmrtie potvrdil aj pólo klub VAS.
Foto
Desivé DETAILY nešťastia, pri ktorom zahynul syn Magálovej: Osudná výmena pred pádom! Toto nikto nečakal
Hviezdny mladík Lamine Yamal zažíva veľké ťažkosti v súkromnom živote.
Foto
Yamalova rodina si prechádza peklom: Strašné vyhrážky! Stará mama prehovorila
Pavúk Nosferatu má telo veľké 2 centimetre a rozpätie nôh môže mať až 6 centimetrov.
FotoVáš Tip
Na Slovensku vystrája pavúčia beštia! Slová odborníka nepotešia: Vyhľadáva ľudskú spoločnosť?
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a líder SNS Andrej Danko.
Dolinkovej ODVETA po Dankových slovách: Tvrdí, že líder SNS klame
K smrti Martina Magála († 49) sa vyjadril aj bývalý prezident Andrej Kiska.
Skon Magálovej syna († 49) zasiahol aj exprezidenta Kisku: Martin, tvoja stopa je silná a nezmazateľná
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.
Koniec ministerky Dolinkovej?! Danko prezradil VIAC: Kritikou nešetril ani ďalších dvoch ministrov
Rodina prežíva ťažké chvíle.
Foto
Tragická smrť Magálovej syna v Taliansku! Čo sa mu stalo osudným? Prvé slová otca Slavomíra
Slovenská tenistka Rebecca Šramková.
Foto
Dokázala to! Šramková dosiahla životný úspech na okruhu WTA: Dojemný odkaz pre dedka