Podľa vládnych zdrojov citovaných agentúrou Reuters muselo byť 84 chorých hospitalizovaných. Pre občanov USA je to v tejto dobe zlá správa, pretože morka je tradičné vianočné jedlo a niektorí producenti teraz túto hydinu z trhu sťahujú.
Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) prvýkrát vydalo upozornenie na nebezpečenstvo salmonely v morčacom mäse v novembri a teraz ju obnovilo. Od novembra pribudlo 52 nových pacientov. Celkovo je nakazených 216 ľudí v 38 amerických štátoch. Vôbec prvé prípady sa objavili v októbri a podľa CDC v Kalifornii jeden človek na následky zomrel.
Baktérie salmonely sa našli nielen v surovom morčacom mäse, ale aj v paštétach alebo mletých zmesiach. Nepodarilo sa zatiaľ identifikovať zdroj a niektoré firmy začali dobrovoľne sťahovať svoje produkty z trhu. Patrí k nim aj firma Jennie-O z Minnesoty, ktorá z trhu v piatok odobrala vyše 80 ton morčacích produktov. CDC vyzvalo producentov, aby prestali predávať výrobky zo surového mäsa. Občanom stredisko odporučilo, aby konzumovali výhradne riadne pečené mäso.
Salmonelou sa môže nakaziť ktokoľvek, ale u malých detí, starých ľudí alebo osôb so zníženou imunitou môže mať nákaza ťažký priebeh. Symptómy sa objavujú 12 až 72 hodín po konzumácii nakazeného mäsa a patrí k nim hnačka, horúčka a žalúdočné kŕče. U väčšiny ľudí do týždňa príznaky odznejú. K odporúčaniam vydaným CDC patrí umývať si ruky po manipulácii s mäsom, riadne prepečenie mäsa a v prípade mrazených moriek mäso nechať rozmraziť skôr v chladničke ako v miestnosti.