Štedrovečerné stoly sa tak prehýbajú pod ťarchou tradičných jedál a dobrôt podľa rodinných receptov. Zatiaľ čo si však niektoré z celebrít potrpia na tradičné menu s kaprom a majonézovým šalátom, ďalšie si na tanier servírujú aj iné netradičné špeciality. Ak ste sa ešte nerozhodli, aké dobroty chcete pripraviť svojej rodine na štedrú večeru vy, možno sa necháte inšpirovať práve nimi.
Gizka Oňová (70): Aj mäso, aj ryby
- Rybacia polievka z filé
- Kapustnica
- Ryby a majonézový šalát
- Kežmarská klobása
- Čiernohorská torta
Rybacia polievka z filé
Potrebujeme:
- 600 g rybacieho filé
- 4 PL oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zelenú papriku
- 1 PL mletej červenej papriky
- 1 kocku masoxu
- 2 PL kečupu
- 3 bobkové listy
- 1-2 papričky čili
Postup:
Polovicu filé nakrájame na kocky, osolíme a odložíme nabok. V hrnci ohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko podusíme. Pridáme červenú papriku, druhú polovicu rýb a zalejeme 1,5 litrom vody. Polievku privedieme do varu, vložíme masoxovú kocku a nakrájanú zelenú papriku. Po 15 min. varenia polievku rozmixujeme. Pridáme odložené osolené kocky rýb, bobkové listy, kečup a čili papričky. Varíme ešte 10 min. Dochutíme soľou a korením.
Sisa Sklovska (53): Má menu aj pre mačky
- Oblátky (trubičky) s medom a kus jablka
- Varená hlava z kapra
- Kapustnica na stredoslovenský spôsob: kvasená kapusta s pravými hríbmi, bravčovým plieckom, so sušenými slivkami, s domácou mangalicou a kyslou smotanou
- Vyprážaný kapor - podkovy a filé
- Majonézový zemiakový šalát
- Sekt Hubert Zero Dosage
Zemiakový šalát
Potrebujeme:
-zemiaky
- vajcia
- kyslé zavárané uhorky
- bielu cibuľu
- ocot
- práškový cukor
- francúzsku horčicu
- soľ
- korenie
- majonézu
Postup:
Zemiaky uvariť vcelku nie úplne domäkka, aby udržali tvar pri miešaní šalátu. Následne ich pretlačíme cez mriežku. Vajcia uvariť natvrdo a vybrať z nich žĺtky. Bielky pokrájame na malé kocky a žĺtky zmiešame s francúzskou horčicou. Nakrájame na drobné kocky kyslé zavárané uhorky a rovnako tak aj cibuľu. Zmiešame všetko dohromady. Pridáme soľ, korenie a majonézu. V hrnci zarobíme teplú vodu s octom a práškovým cukrom a nalejeme do šalátu. Odporúčam robiť už 23. decembra, aby do Štedrého dňa prešli zemiakmi všetky chute.
Bonus: štedrovečerné menu pre mačky
Varený vykostený kapor a najobľúbenejšie paštétové konzervy.
Aneta Parišková (45): Stavila na tradície
- Oblátky s medom
- Vianočná kapustnica s hríbmi, mäsom a klobáskou
- Kapor pečený vcelku na masle
- Plnená morka
- Zemiakový šalát
- Bobaľky s makom
- Jablko symbolicky rozdelené na toľko častí, koľko nás sedí pri stole, aby sme sa v rovnakom zložení a zdraví stretli pri štedrovečernom stole aj o rok
Plnená morka
Potrebujeme:
- morku
- čierne korenie
- soľ
- plátky slaniny
- maslo
- kuraciu pečeň
- kurací vývar
- cibuľu
- pomarančovú šťavu
- brusnice
- zeler
- krutóny
- dve vajcia
- pekanové orechy
Postup:
Morku osolím, okorením, pozakrývam plátkami slaniny a pod plátky dám kocky masla. Ešte predtým ju naplním plnkou, v ktorej sú pečeň, kurací vývar, cibuľa, slanina, zeler, pomarančová šťava, brusnice, krutóny, dve vajíčka, pekanové orechy. Pečiem ju prikrytú alobalom. Na záver ju dopečiem bez alobalu, pričom ju polievam výpekom. Z výpeku a uvarenej pečene ešte urobím omáčku.
Mário Kuly Kollár (47): Dve polievky
- Mliečna zemiaková polievka s hríbmi
- Šošovicová polievka s hríbmi a so slivkami
- Rybacie filé
- Zemiakový šalát
- Koláč štedrák
- Suché pečivo
- Burizónové guľky s karamelom
Igor Kmeťo (60): Sladké musí byť
- Šošovicová polievka
- Majonézový zemiakový šalát
- Vyprážané podkovičky z kapra
- Nórske rybie filé a zubáč na cesnaku
- Orechový koláč, maková a jablčná štrúdľa, metrový koláč
Ján Koleník (39): Pstruh je základ
- Hrachová polievka so slivkami
- Pečený pstruh
- Zemiakový šalát
Dárius Koči (26)
Štedrá večera:
* Prečítame si evanjelium a pomodlíme sa
* Rodiča prednesú vianočný vinš
* Dom obdarujeme hádzaním orechov do všetkých kútov
* Rozkrojíme jablko
* Oblátka s medom a cesnakom
* Prípitok
* Šosovicová polievka
* Ryby
* Zemiakový šalát
Recept na Zemiakový šalát:
Potrebujeme:
- 1,5 kg v šupke uvarených zemiakov
- červenú cibuľu
- hovädzí bujón
- zeleninový bujón
- kryštálový cukor
- soľ
- citrón
- ocot
- olivový olej
Postup:
Dáme si variť zemiaky. Urobíme si nálev - 1,5 kávovej lyžičky hovädzieho Bio bujónu, 1,5 kávovej lyžičky zeleninového Bio bujónu, 2 kávové lyžičky kryštálového cukru, trochu soli a cca 250 ml vriacej vody. Pridáme asi 3 až 4 kávové lyžičky šťavy z citróna, ocot a premiešame. Chuť musí byť intenzívna. Ešte za horúca očistíme zemiaky a krájame na kolieska, postupne občas jemne prelejeme kvalitným olivovým olejom. Zalejeme časťou nálevu, opatrne premiešame. Postupne dolievame nálev, kým zemiaky zostanú aspoň do polovice v náleve. Dochutíme ešte citrónovou šťavou a na malé kocky nakrájanou červenou cibuľou.
Zuzana Haasová (37)
Štedrá večera:
* Kapustnica, kde stojí varecha
* Šošovicová polievka
* Majonézový zemiakový šalát
* Zelerový šalát
* Perníčky
* Domáci vaječný bezalkoholický koňak
Recept na Zelerový šalát:
Potrebujeme:
- zeler
- kyslé uhorky
- varenú mrkvu
- cibuľu
- vajcia
- jogurt
- majonézu
- soľ
- korenie
Postup:
Na veľkom strúhadle nastrúhame polovicu zeleru, nakrájame kyslé uhorky aj uvarenú mrkvu, v sladkokyslom náleve povaríme cibuľu. V mise premiešame a pridáme dve uvarené nakrájané vajíčka, lyžicu jogurtu a lyžičku majonézy. Ochutíme soľou a čiernym korením.
Katarína Jakeš (32)
Štedrá večera:
* Rybacia polievka
* Vyprážaný kapor
* Majonézový zemiakový šalát
* Kokosové guľky
Recept na Kokosové guľky
Potrebujeme:
- 5 balikov marina/bebe keksov
- rumovú esenciu
- 1/2 masla
- struhaný kokos
- 4 PL kakaa
- 4 PL práškového cukru
- 1/2 balenia vanilkového cukru
Postup:
Keksy podrtime na prášok, maslo roztopíme a zmiešame s keksami, pridáme rumovú esenciu, kakao, práškový aj vanilkový cukor, premiešame do cesta. Vytvarujeme malé guličky, ktoré hneď obalíme v strúhanom kokose a vložíme do košíčkov.
Lenka Vavrinčíková (31)
Štedrá večera:
* Rozlúsknutie orechov
* Prekrojenie jabĺčka
* Oblátky s medom a orechmi
* Biela šošovicová polievka
* Vyprážané rybie filé
* Zemiakový šalát s majonézou aj bez
Recept na Vianočný šalát s jablkom a so zelerom
Potrebujeme:
- zemiaky
- jablko
- mrkvu
- kyslé uhorky
- surový zeler
- majonézu
- jogurt
- uhorkovú vodu
- korenie
- soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme a pretlačíme. Jablko nakrájame na malé kocky, takisto aj ostatné ingrediencie a všetko zmiešame a necháme odstáť.