Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2018 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle

K Silvestru neodmysliteľne patrí sekt: Ktorý si vybrať a ako ho správne podávať?

Fľaša bublinkového nápoja je jedným zo symbolov Silvestra a priam stelesnením polnočného odpočítavania do začiatku nového roka. V obchodoch nájdeme širokú ponuku produktov, ktoré sa líšia cenou, kvalitou aj chuťou.

Väčšina z nás si vyberá bez premyslenia, veď je to len šampanské. V skutočnosti šampanské pije málokto z nás, keďže patrí k špičke medzi týmito nápojmi. Čo je naozaj šampanské a aké sú rozdiely medzi jednotlivými bublinkovými vínami?

Slovo „šampanské“ je jedným z najčastejšie používaných nesprávnych výrazov. Väčšina z nás tak hovorí akémukoľvek sýtenému vínu a občas dokonca aj ak to nie je ani víno ako v prípade detského šampanského. Aby sme uviedli výraz „šampanské“ na správnu mieru, označenie prináleží len šumivému vínu z regiónu Champagne vo Francúzsku.

Je to značka najkvalitnejšieho a neprekvapivo najdrahšieho sektu. V ňom dochádza k druhotnému procesu kvasenia priamo vo fľaši. Lacnejšie a procesom výroby aj sladšie sekty sa robia inak, takzvanou Charmantovou metódou. Pri tomto spôsobe nastáva druhé kvasenie nie vo fľaši, ale v antikorových tankoch. Takto sa u nás vyrábajú takmer všetky šumivé vína.

 

Šumivé vs. sýtené víno

Ingrid Vajcziková, enologička (odborníčka na víno)

Šumivé víno

Označované tiež ako sekt sa vyrába z kvalitnej zmesi vín nazývanej cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvajú minimálne 6 mesiacov a víno získava charakteristickú vôňu a chuť.

Počas druhotného kvasenia vína sa cukor zmení na alkohol a oxid uhličitý (CO2). Keďže kvasenie prebieha v uzavretých kvasných nádobách, resp. v tlakových fľašiach, vzniknutý CO2 sa viaže na víno a zostáva v ňom. Šumivé víno tak prirodzeným spôsobom získava bublinky.

Sýtené víno

Je lacnejšia náhrada šumivého vína. Vyrába sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý (CO2) - bublinky. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná.

Rovnako ako pri sóde či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem.

Čo je to Prosecco?

Prosecco je talianske šumivé víno vyrobené z odrody Glera, ktorá je v oblasti známa ako Prosecco. Najčastejšie sa vyrába ako brut, extra dry a dry. Je to víno s chráneným označením pôvodu, najkvalitnejšie Prosecco pochádza z oblasti medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene. Výroba Prosecca je lacnejšia ako výroba šampanského, keďže proces druhotného kvasenia prebieha v antikorových tankoch a trvá približne 1 mesiac.

Ako na sekt

1.Sekt skladujte na chladnom pokojnom a tmavom mieste. Najlepšie sa mu darí, keď sa skladuje v stoji.

2. Sekt vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny.

3. Neotvárajte sekt tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“.

4. Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte doň sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte.

5. Sekt podávajte v úzkych vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch.

6. Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho. Skladujte ho maximálne 2 roky.

Rozdelenie podľa obsahu cukru

Brut nature

Prírodné suché šumivé víno, nepridáva sa doň cukor

Obsah cukru:

menej ako 3 g/l

 

Extra brut

V tomto type kvasinky pohltia takmer všetok cukor.

Obsah cukru: medzi 0 g/l a 6 g/l

 

Brut

Suché šumivé víno. Ide o najpopulárnejší druh sektu. Patrí sem aj šampanské.

Obsah cukru: do 15 g/l

 

Extra dry

Suchý typ s miernou sladkosťou

Obsah cukru: 12 až 20 g/l

 

Sec

Suché šumivé víno

Obsah cukru: 17 až 35 g/l

 

Demi-sec

Sekty s polosladkou chuťou. Na Slovensku najrozšírenejšie

Obsah cukru: 33 až 50 g/l

 

Doux

Sladké šumivé vína s najvyšším obsahom cukru

Obsah cukru: viac ako 50 g/l

 

Ako správne vychladiť

Biele šumivé víno - 9 °C až 11 °C

Ružové šumivé víno - 9 °C až 11 °C

Červené šumivé víno - okolo 15 °C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Foto
Polícia varuje Slovákov: Ak vám príde TAKÁTO SMS, je to PODVOD! Nič neplaťte
(ilustračná fotografia).
Životná POMSTA Ukrajiny? Aha, KTO je po výbuchu v Rusku v kritickom stave!
(ilustračné foto)
Aktualizované
V dome pri Komárne našli telá dvoch mŕtvych SESTIER! Hrôza, v akom boli stave
Premiér Fico mal prezidenta Pellegriniho už informovať, kde a dokedy bude dovolenkovať.
„Stratený“ Fico obklopený LUXUSOM vo Vietname: Prezident prezradil, čo tam robí!
Novozvolený prezident USA Donald Trump.
Príde Donald Trump na Slovensko? Zvláštne, ako reaguje úrad vlády!
Maďarský prezident Viktor Orbán.
Orbán vycestoval s celou rodinou: Súkromná návšteva! Čo hľadá v TEJTO krajine?
(ilustračné foto)
Čo Slovákom VADÍ na Európskej únii? Najčastejšie odpovede v PRIESKUME šokujú
cracked road concrete close up
Jedno ZEMETRASENIE za druhým: Úrady nariadili evakuáciu! Strašné, čo sa tam deje
(ilustr. foto)
Tichí zabijaci: 7 druhov rakoviny, o ktorých nemusíte ani tušiť! Spoznajte ich PRÍZNAKY
Debaty o obsadení Úradu vlády SR by mali byť ukončené v utorok.
Z úradu vlády mali uniknúť TAJNÉ informácie: Na Slovensko zavíta nečakaný vzácny HOSŤ!
Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini.
Pellegrini zablahoželal exprezidentovi: Krásnych 91 rokov! Vníma ho ako svoj vzor
Ilustračné foto
Slováci, POZOR: V nedeľu nastane situácia, ktorá si vyžaduje maximálnu OPATRNOSŤ!