Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2018 10:00 | Správy | Domáce správy
Video

Vianočná nehoda spred 19 rokov jej zmenila život: Ochrnutá Zuzana s mamou musia vyžiť z 370 €!

Bola mladá a krásna, s manželom i deťmi po boku. Zuzana (42) z Košíc mala pred sebou celý život plný lásky a radosti, no osud to zariadil inak. Na Vianoce v roku 1999 akoby zázrakom prežila haváriu, po ktorej ostala v kóme a odznovu sa musela naučiť úplne základné veci.

Dnes sa už vďaka svojej vytrvalosti dokáže trochu hýbať a neprestáva snívať, že jedného dňa bude úplne samostatná. Aby to dokázala, cvičí aj niekoľko hodín denne.

Na osudný okamih Zuzana nedokáže zabudnúť. Stalo sa to pred 19 rokmi. Na Štedrý deň sa vybrala ráno do mesta. Na Slaneckej ceste jej pred auto vbehol pes, Zuzana strhla volant a narazila do stromu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Po zrážke som bola vyše 40 dní v kóme. V bdelej kóme celý nasledujúci rok. Schudla som až na 38 kilogramov,“ opisuje Zuzana následky vážnej nehody. Ostala ochrnutá a s čiastočnou stratou pamäti. Vzťah s jej manželom sa postupne rozpadol, no s jej synom Lukášom (23) a dcérou Luciou (22) sa neprestali stretávať. “Po nehode zo začiatku za mnou chodili všetci traja - manžel i deti. Neskôr už len deti, raz za dva týždne na pár hodín. Tiež u mňa zvykli byť cez veľké prázdniny kým chodili na základnú a strednú školu,” hovorí. Teraz ju navštevujú už menej, keď im to dovolí práca. 

 

Cvičí každý deň

Zuzana sa odznova musela naučiť písať a čítať. Čakali ju roky rehabilitácie, ktoré zvládla aj vďaka svojej mame Terézii (66), no problémy s pohybom má dodnes. „Dokážem urobiť zopár krokov s oporou, som ale odkázaná na vozík a pomoc. Viem sa sama hýbať po byte, obliecť či postarať sa o vlastnú hygienu, no to je všetko,“ hovorí.

Otvoriť galériu
Zuzana si veľmi váži aj pomoc svojho otca, ktorý jej zabezpečuje nutné návštevy nemocnice. Aby svoje telo i myseľ udržala v kondícii, do denného programu si zaradila pohyb. „Cvičím na rotopéde, fitlopte, s chodítkom i gumeným posilňovačom na ruky aj niekoľko hodín denne,” prezrádza s tým, že často si „zbehne“ z ôsmeho poschodia paneláka dole aj hore. „Pohyb mi pomáha. Keby som necvičila, ostala by som úplne drevená,“ hodnotí s úsmevom.

Zdravie pre rodičov

Aj tohtoročné Vianoce boli pre ňu sviatkami ťaživých spomienok na minulosť. „Žijem už len pre moju skvelú maminu. Neviem, čo by som robila bez nej. Najhoršie bolo, keď jej v roku 2012 diagnostikovali rakovinu. Myslela som, že sa mi znovu zrúti svet,“ spomína. Pani Terézii sa z područia zákernej choroby podarilo dostať včas, všetko však nie je zažehnané.

Otvoriť galériu

„Pod stromček som si želala len balík zdravia pre maminu i otca. Najviac sa bojím toho, že by som ju stratila,“ hovorí a dodáva, že by chcela nájsť spôsob, ako sa postarať o svoju mamu a postaviť sa na vlastné nohy. Teraz si totiž musia mesačne vystačiť s 370 eurami, z čoho 100 eur sú výdavky na lieky, 250 eur na bývanie a stovku minú na jedlo. Zuzanino postihnutie si vyžiadalo aj daň na ich byte.

„Keďže som nedobrovoľne nemotorná, s vozíkom či chodítkami som už obila celú chodbu i dvere na byte. Z príspevkov si to nemôžeme dovoliť opraviť. Boli by sme nesmierne vďačné, ak by sa našiel niekto, kto by nám s tým pomohol. S mamou sme odkázané len na seba, preto vždy uvítame akúkoľvek pomoc,“ priznala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Aktualizované
Násilie, nepokoje a hádky! V Gruzínsku sa odohrali kľúčové voľby: Stále nie je jasné, kto je skutočným víťazom
Vicemajster sveta z roku 1998 Zé Carlos
Brazília v šoku: Zomrel spoluhráč Ronalda, Rivalda či Roberta Carlosa!
Emma pád neprežila.
Foto
Obrovské nešťastie: Tehotná mamička Emma zomrela po PÁDE z okna! Jej posledná FOTO láme srdce
Foto
DOTKNUTÝ sexsymbol Juraj Bača: Táto žena ho otvorene ODMIETLA! Dôvod ho zamrzel
Michal Krištof bol pred odchodom do KHL pravidelne nominovaný na reprezentačné zrazy.
Krištof reaguje na svoj odchod z Ruska: Celé to bolo úplne inak!
Juraj sníva o ceste okolo sveta.
Foto
Sexi herec zo seriálu Nemocnica Juraj Ďuriš: TOHTO sa najviac bojím!
(ilustračná fotografia)
Desivý útok na policajný konvoj: Hlásia viacero obetí! Hovorí sa o teroristickom útoku
(ilustračná foto)
TOTO sa v Rusku deje len výnimočne! AHA, čo sa podarilo väzňom v trestaneckej kolónii
Slovenská strelkyňa Danka Barteková.
Veľký deň Danky Bartekovej: Nevesta prítomným doslova vyrazila dych!
1973. Cher.
Foto
Všetky chcú byť ako Cher! Svetové hviezdy sa snažia napodobniť spevácku divu: AHA, čo robia
Mark a Sarah Humistonovci boli prísni rodičia.
Foto
Strašná tragédia: Mladík zastrelil rodičov († 43), († 42) aj súrodencov († 9), († 7)! Šokujúci dôvod
Na snímke podpredseda NR SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD).
Žiga verí, že ku kolapsu v zdravotníctve nepríde: Stále je čas na dohodu a stabilizáciu situácie, uviedol