Oproti katolíkom majú na štedrovečernom stole až 12 chodov, hoci všetky sú pôstne. Vianočný zhon, nákupy a varenie má už väčšina z nás za sebou. Kým katolíci si včera pripomenuli sviatok Troch kráľov, pravoslávni si zase zasadli k štedrovečernému stolu. Najkrajší deň v roku totiž slávia o 13 dní neskôr.
„My máme zakorenenú túto tradíciu ešte od rodičov, ktorí pochádzali z najvýchodnejších oblastí Slovenska. Bývame však v Košiciach, kde má väčšina ľudí Štedrý večer 24. decembra, takže ho slávime dvakrát,“ povedala Helena Dohovičová z ukrajinského zboru Karpaty, ktorý pôsobí pri zväze Rusínov - Ukrajincov. Jeho členovia sa vždy stretnú 6. januára podvečer a každý z nich pripraví nejaký pokrm na vianočnú tabuľu.
12 druhov jedla
Tabuľa pravoslávnych veriacich je veľmi bohatá. Zväčša je na nej až dvanásť druhov jedál, hoci nie všetci to dnes dodržiavajú. Všetky však musia byť pôstne. Na štedrovečernom stole by ste však márne hľadali klobásky či vyprážané mäso. „Jedávame cesnak, mačanku, čo je typická východniarska polievka, ale nie je v nej slanina. Máme aj kapustnicu, ale len s hubami. Chýbať nesmie slivčanka, čiže povarené sušené slivky. Pripravujeme aj pirohy či strukoviny, ryby i zemiaky,“ uzavrela Dohovičová.