Je to preto, aby ste sa vyhli konzumácii rizikového mäsa nakazeného svalovcom. Za nesplnenie týchto povinností hrozí pokuta niekoľko stoviek eur. Aké povinnosti máte? Je podľa odborníčky chutnejšie mäso z obchodu či domáceho chovu?
Chovateľ musí informovať veterinárnu správu
Vladimír Machalík, hovorca ministerstva pôdohospodárstva
Chovatelia ošípaných sú povinní ohlásiť zabíjačku miestnej príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (telefonicky, mailom, písomne, faxom) aspoň jeden pracovný deň vopred do 15.00 h. RVPS preveruje, či ošípaná nie je nakazená svalovcom, ktorý môže u ľudí vyvolať vážne zdravotné komplikácie.
Prasa musí byť omráčené
Zákon výslovne neukladá, na akom mieste sa má domáca zabíjačka uskutočniť. Či už ide o dvor, záhradu, alebo o miestnosti hospodárskeho dvora. Aby sa zabránilo týraniu zvieraťa, ošípané musia byť pred vykrvením omráčené, teda zbavené vedomia.
Každá ošípaná musí byť evidovaná
- V novembri 2018 sa zrušila výnimka, podľa ktorej, ak niekto choval jednu ošípanú, nemusel ju registrovať
- Dnes platí, že každý, kto chová ošípané (čo len 1 kus), musí ich registrovať na veterinárnej správe evidencia je bezplatná
- Pri nedodržaní povinnosti hrozí pokuta do 400 €
Domáca zabíjačka
- Musí byť ohlásená miestnej veterinárnej správe* oznámenie treba urobiť aspoň deň vopred do 15.00
- Za nedodržanie povinnosti hrozí pokuta do 1 000 €
- Výrobky sú určené len na súkromnú domácu spotrebu (nemožno ich ponúkať na predaj ani na verejných akciách)
Povinné odobranie vzorky
- V okrese, kde sa pri voľne žijúcej zveri vyskytol svalovec, musíte z ošípanej odobrať vzorky na testovanie
- Veterinárna správa vás na to upozorní po ohlásení zabíjačky
- Ostatní si testy môžu dať spraviť na vlastné náklady
- Vzorky odoberá samotný chovateľ, a to z bráničných pilierov z obidvoch polovíc tela ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti
- Vzorky majú byť vo veľkosti lieskového orecha
- Každú zabalí samostatne do mikroténového vrecúška alebo nepremokavého materiálu a uloží ich do chladničky (nie mrazničky)
- K vzorkám priloží vypísaný sprievodný list a doručí ich na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou veterinárnou správou
Nebezpečné klobásky
Najväčšie riziko striehne v domácej klobáse, ktorá je zaúdená studeným dymom. Tepelne neopracovaný produkt je živnou pôdou pre svalovca. Pôvodcu nákazy zlikviduje tepelná úprava alebo zmrazenie.
Trichinelóza - svalovec
Parazitárne ochorenie spôsobené trichinelou (okrúhly červ) patrí k tým, ktoré sú prenosné zo zvierat na človeka. Môžete sa nakaziť konzumáciou infikovaného bravčového alebo diviačieho mäsa.
Domáce mäso je chutnejšie
Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment
Mäso doma chovaných ošípaných je určite kvalitnejšie a chutnejšie ako ošípaných vo veľkochovoch. Chuť mäsa výrazne ovplyvňuje potrava, ktorou sa prasatá kŕmia. V domácich podmienkach sú to kuchynské prebytky, ovocie a zelenina zo záhrady, kŕmna repa, tekvice, zemiaky, jačmeň, kukurica, ale aj kŕmne zmesi bez antibiotík a hormónov. Výrobky z takéhoto mäsa sú kvalitnejšie aj preto, že pri ich príprave sa používajú kvalitné čerstvé mäso a prírodné koreniny. Neobsahujú priemyselne spracované koreniace zmesi a prídavné látky - tzv. éčka.