Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2019 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Pečenie podľa starých mám: Prečo je kvások zdravší? Všetko o jeho benefitoch

Pojem kváskový chlieb počuť už dlhší čas. Nová módna vlna zdravého stravovania a domáceho pečenia na začiatku možno ani nečakala taký úspech. Hoci by už mala byť na ústupe, opak je pravdou a kváskovanie si získava čoraz ďalších a ďalších prívržencov. Čo vlastne kváskovanie je?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kváskovanie je spôsob prípravy cesta a jeho nakysnutia prirodzenou fermentáciou. Túto metódu už dávno používali naši predkovia, čiže je to skôr návrat k minulosti než novinka. Výroba a udržiavanie kvásku a tiež pečenie z neho je vraj veľmi návykovou záležitosťou a údajne je to láska na prvé pečenie. Okrem zdravotných benefitov takejto výroby chleba vnímajú zástancovia aj psychologické aspekty – práca s cestom je upokojujúca a pôsobí antistresovo.

Prečo je kváskové pečivo stráviteľnejšie?

Nie je to síce žiaden liečivý zázrak, ale zdravšie ako kvasnicové určite je. Kvasnice majú efekt čisto kypriaci. Nijako neovplyvňujú kvalitu múky. Naopak, kvások pomáha rozkladať múku na stráviteľnejšiu formu a ľudí napríklad takéto pečivo oveľa menej nafukuje.

 

Okrem iného kváskové pečivo aj dlhšie vydrží vďaka obsahu kyseliny mliečnej, ktorá funguje ako prirodzená konzervačná látka. Kyselina mliečna v tele pôsobí protizápalovo a spomaľuje rast nežiaducich baktérií v čreve a, naopak, podporuje rast priateľských baktérií.

Otvoriť galériu

Celiatici

Hoci kvások rozkladá väzby lepku na lepšie stráviteľné, rozhodne ho neničí úplne, hoci vám to niekto môže tvrdiť. Ľudia, ktorí majú len ľahký problém s lepkom, síce môžu skúsiť kváskovú verziu, ale opatrne. Lepšie by bolo skúsiť rovno bezlepkový kvások, aj taký je možné vyrobiť.

Aký je rozdiel medzi kvasením a kysnutím?

Petra Kopecká, výživový špecialista z portálu Komplexna-vyziva

Kysnutie pomocou droždia je proces, pri ktorom sú hlavnými aktérmi kvasinky a pri kysnutí cesta pomocou kvasníc sa produkuje alkohol, ktorý sa vyparia oxid uhličitý, ktorý cesto nakyprí. Problém pri dnešnej výrobe kvasníc je aj to, že to nie je vôbec prirodzený proces, ale čisto chemický. Naopak, pri použití kvásku sú prítomné mnohé druhy baktérií - viac ako 60 druhov a sú medzi nimi rôzne prospešné druhy ako napríklad laktobacily - baktérie mliečneho kvasenia, ktoré produkujú kyselinu mliečnu.

Otvoriť galériu

Ako si ho vyrobiť doma

Na založenie kvásku potrebujete múku, vodu a čas. Receptov je viacero, stačí si vybrať.

1. Do nádoby nasypte 100 g ražnej múky a prilejte 100 g vlažnej vody. Kvások by mal mať konzistenciu trošku hustejšiu ako palacinkové cesto. Potom nádobu prekryte a nechajte odpočívať jeden deň pri izbovej teplote.

2. Kvások na druhý deň „prikŕmte“. Pridajte 50 g múky, 50 g vlažnej vody, premiešajte a znova prekryte.

3. Na tretí deň by ste už mali spozorovať v kvásku bublinky. Znamená to, že kvások začína pracovať. V tej chvíli je potrebné z neho aspoň polovicu odobrať a zahodiť. Do ponechaného kvásku znova pridajte 50 g múky, 50 g vody a nechajte kvások odležať.

4. Od štvrtého dňa každých 24 hodín časť kvásku odoberte a vyhoďte, pridajte 50 g múky, 50 g vody a prikryte. Novozakladaný kvások potrebuje aspoň desať dní, kým je dosť silný, a piecť z neho sa dá až potom.

Otvoriť galériu

Treba ho dokrmovať

Keď pečiete, z kvásku si odoberiete lyžicu a z nej vytvoríte podľa receptu štartér. Z toho potom lyžicu vrátite do nádoby s kváskom, ktorý máte v chladničke. Koľko odoberiete, toľko vrátite. Ak pečiete menej ako raz za 7 dní, oživte kvások rovnako ako pri výrobe – odoberte časť a „dokŕmte“ 50 g múky a 50 g vody. Týmto spôsobom je kvások v podstate nesmrteľný.

Benefity kvásku ty kvásku a kváskovania

Rozkladá kyselinu fytovú

Obsiahnutú v obale zrna (to obsahujú len celozrnné múky), ktorá bráni vstrebávaniu dôležitých minerálov.

Rozkladá zložité štruktúry lepku

Na jednoduchšie, pre nás nezaťažujúce

Má nižší glykemický index

Teda zabezpečí skorší nástup pocitu nasýtenia a dlhšiu dobu zasýtenia. GI si musia sledovať ľudia trpiaci cukrovkou.

Podporuje peristaltiku čriev

Čistia sa ňou a následne sa zlepšuje stav alergií, ekzémov a výrazne sa posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Nespôsobuje nadúvanie

Absolútna smrť kvásku nastáva pri teplote 50 – 60 oC. Následne sa produkt už len vypeká. Nie je tam žiadny aktívny život.

Nespôsobuje pálenie záhy

Pre oveľa väčšiu stráviteľnosť.

Zvýrazňuje chuť

Kváskové produkty sú chutnejšie a ich vôňa už len pri pečení je výraznejšia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tibor Gašpar
Gašpar KONČÍ na významnom poste: Nahradiť ho má TENTO poslanec! Dôvodom je…
Robert Lewandowski je v súčasnosti najväčšou ofenzívnou hviezdou FC Barcelona.
Foto
Bol by z toho jeden z najdrahších prestupov histórie: Barcelona našla náhradu za Lewandowského!
Vážna dopravná nehoda na R2.
Foto
Vážna nehoda na ceste R2: Vodič aj spolujazdkyňa skončili v nemocnici! Hrozivé FOTO z miesta
Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker
Má sa Európa báť amerických volieb? Bývalý šéf eurokomisie to povedal bez okolkov
Peter Pellegrini.
Foto
Pellegrini zablahoželal Sanduovej k znovuzvoleniu: Aha, čo prezidentke odkázal
Helena a Zdeněk boli kamaráti viac ako tridsať rokov.
Foto
Zdeněk Troška odhalil o Helene Růžičkovej († 67) šokujúcu vec: TENTO dátum pre ňu znamenal...
(ilustračná fotografia).
Brutálny útok v škole: 12-ročné dievča bodlo spolužiaka! Strašné, prečo to urobila
(ilustračné foto)
Správanie tínedžerov na východe už prekročilo hranice: Vlámanie, krádeže a... Hrôza!
(ilustračné foto)
Kedy je načase vzťah ukončiť? 2 signály, ktoré by mali byť poslednou kvapkou: Len strácate čas
Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý americký prezident Donald Trump.
Líder vyzýva amerických Srbov: Chce, aby volili Trumpa! Pozrite sa, čo si od toho sľubuje
Miloš Kelemen bol v prvých dvoch zápasoch na šampionáte členom elitnej útočnej formácie.
Prestupová bomba? Slovák zo zámoria zvažuje návrat do Európy, v hre aj extraliga
Čaputová vo filme zdieľala mnohé detaily zo svojho života.
Film Prezidentka získal prestížnu CENU! Porota vysvetlila, čím si to zaslúžil