Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2019 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Pečenie podľa starých mám: Prečo je kvások zdravší? Všetko o jeho benefitoch

Pojem kváskový chlieb počuť už dlhší čas. Nová módna vlna zdravého stravovania a domáceho pečenia na začiatku možno ani nečakala taký úspech. Hoci by už mala byť na ústupe, opak je pravdou a kváskovanie si získava čoraz ďalších a ďalších prívržencov. Čo vlastne kváskovanie je?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kváskovanie je spôsob prípravy cesta a jeho nakysnutia prirodzenou fermentáciou. Túto metódu už dávno používali naši predkovia, čiže je to skôr návrat k minulosti než novinka. Výroba a udržiavanie kvásku a tiež pečenie z neho je vraj veľmi návykovou záležitosťou a údajne je to láska na prvé pečenie. Okrem zdravotných benefitov takejto výroby chleba vnímajú zástancovia aj psychologické aspekty – práca s cestom je upokojujúca a pôsobí antistresovo.

Prečo je kváskové pečivo stráviteľnejšie?

Nie je to síce žiaden liečivý zázrak, ale zdravšie ako kvasnicové určite je. Kvasnice majú efekt čisto kypriaci. Nijako neovplyvňujú kvalitu múky. Naopak, kvások pomáha rozkladať múku na stráviteľnejšiu formu a ľudí napríklad takéto pečivo oveľa menej nafukuje.

 

Okrem iného kváskové pečivo aj dlhšie vydrží vďaka obsahu kyseliny mliečnej, ktorá funguje ako prirodzená konzervačná látka. Kyselina mliečna v tele pôsobí protizápalovo a spomaľuje rast nežiaducich baktérií v čreve a, naopak, podporuje rast priateľských baktérií.

Otvoriť galériu

Celiatici

Hoci kvások rozkladá väzby lepku na lepšie stráviteľné, rozhodne ho neničí úplne, hoci vám to niekto môže tvrdiť. Ľudia, ktorí majú len ľahký problém s lepkom, síce môžu skúsiť kváskovú verziu, ale opatrne. Lepšie by bolo skúsiť rovno bezlepkový kvások, aj taký je možné vyrobiť.

Aký je rozdiel medzi kvasením a kysnutím?

Petra Kopecká, výživový špecialista z portálu Komplexna-vyziva

Kysnutie pomocou droždia je proces, pri ktorom sú hlavnými aktérmi kvasinky a pri kysnutí cesta pomocou kvasníc sa produkuje alkohol, ktorý sa vyparia oxid uhličitý, ktorý cesto nakyprí. Problém pri dnešnej výrobe kvasníc je aj to, že to nie je vôbec prirodzený proces, ale čisto chemický. Naopak, pri použití kvásku sú prítomné mnohé druhy baktérií - viac ako 60 druhov a sú medzi nimi rôzne prospešné druhy ako napríklad laktobacily - baktérie mliečneho kvasenia, ktoré produkujú kyselinu mliečnu.

Otvoriť galériu

Ako si ho vyrobiť doma

Na založenie kvásku potrebujete múku, vodu a čas. Receptov je viacero, stačí si vybrať.

1. Do nádoby nasypte 100 g ražnej múky a prilejte 100 g vlažnej vody. Kvások by mal mať konzistenciu trošku hustejšiu ako palacinkové cesto. Potom nádobu prekryte a nechajte odpočívať jeden deň pri izbovej teplote.

2. Kvások na druhý deň „prikŕmte“. Pridajte 50 g múky, 50 g vlažnej vody, premiešajte a znova prekryte.

3. Na tretí deň by ste už mali spozorovať v kvásku bublinky. Znamená to, že kvások začína pracovať. V tej chvíli je potrebné z neho aspoň polovicu odobrať a zahodiť. Do ponechaného kvásku znova pridajte 50 g múky, 50 g vody a nechajte kvások odležať.

4. Od štvrtého dňa každých 24 hodín časť kvásku odoberte a vyhoďte, pridajte 50 g múky, 50 g vody a prikryte. Novozakladaný kvások potrebuje aspoň desať dní, kým je dosť silný, a piecť z neho sa dá až potom.

Otvoriť galériu

Treba ho dokrmovať

Keď pečiete, z kvásku si odoberiete lyžicu a z nej vytvoríte podľa receptu štartér. Z toho potom lyžicu vrátite do nádoby s kváskom, ktorý máte v chladničke. Koľko odoberiete, toľko vrátite. Ak pečiete menej ako raz za 7 dní, oživte kvások rovnako ako pri výrobe – odoberte časť a „dokŕmte“ 50 g múky a 50 g vody. Týmto spôsobom je kvások v podstate nesmrteľný.

Benefity kvásku ty kvásku a kváskovania

Rozkladá kyselinu fytovú

Obsiahnutú v obale zrna (to obsahujú len celozrnné múky), ktorá bráni vstrebávaniu dôležitých minerálov.

Rozkladá zložité štruktúry lepku

Na jednoduchšie, pre nás nezaťažujúce

Má nižší glykemický index

Teda zabezpečí skorší nástup pocitu nasýtenia a dlhšiu dobu zasýtenia. GI si musia sledovať ľudia trpiaci cukrovkou.

Podporuje peristaltiku čriev

Čistia sa ňou a následne sa zlepšuje stav alergií, ekzémov a výrazne sa posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Nespôsobuje nadúvanie

Absolútna smrť kvásku nastáva pri teplote 50 – 60 oC. Následne sa produkt už len vypeká. Nie je tam žiadny aktívny život.

Nespôsobuje pálenie záhy

Pre oveľa väčšiu stráviteľnosť.

Zvýrazňuje chuť

Kváskové produkty sú chutnejšie a ich vôňa už len pri pečení je výraznejšia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


45-ročný muž v skutočnosti utiekol do východnej Európy, kde je v pravidelnom kontakte s miestnou políciou.
Foto
Otec 3 detí zmizol na výlete: Po čase prišiel ŠOK! Nad tým, čo spravil, sa zastavuje rozum
Na snímke vľavo Vladimír Brodziansky (Slovensko) a vpravo Yankuba Sima Fatty (Španielsko)
Foto
Šialený záver zápasu desaťročia: Slovensko malo na dosah senzáciu, rozhodla obrovská chyba
Ukrajinskí vojaci 57. motorizovanej brigády počas výcviku taktických zručností v Charkovskej oblasti, ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom.
Ukrajinci odhalili ďalšie ruské zverstvo: Odporné, čo spravili zajatým vojakom!
(ilustračné foto).
Mimoriadna situácia na cestách, cez TENTO úsek neprejdete: Cestári upozorňujú na…
Sara zaspala s naneseným opaľovacím krémom.
Ráno sa s hrôzou pozrela do zrkadla: POZRITE sa, čo sa stalo Sare! Môže sa to stať aj VÁM
Prezident SR Peter Pellegrini na návšteve mesta Prešov.
Foto
Pellegrini po návšteve jedného z najväčších miest Slovenska: V tejto veci bude musieť nastať veľká ZMENA
Letisko Gatwick pri Londýne opätovne otvorilo svoj Južný terminál pre zamestnancov, postupne sa sprístupní aj cestujúcim.
Druhé najrušnejšie britské letisko museli zatvoriť: Dotklo sa to stoviek letov
(ilustračné foto)
Slováci, buďte opatrní! Počasie nám dá poriadne zabrať: Týka sa to najmä týchto oblastí
V Bratislave by sa malo podľa miestnych zlepšiť azda všetko.
Váš Tip
Do zoznamu pamätihodností Bratislavy pribudne 37 nových položiek: Ktoré sa tam dostali?
Na videosnímke žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro.
Rusko v noci vypustilo na Ukrajinu viac než stovku dronov! Desiatky z nich stihli zostreliť
Europoslanec Ľuboš Blaha.
Ľuboš Blaha: Prečo som sa nevyjadril k vyhrážkam z Ruska o bombardovaní Bratislavy
Conor McGregor je vinný zo znásilnenia!
Foto
Obrovský škandál: Conor McGregor je vinný zo znásilnenia! Takýto trest dostal