Porcie sú v Spojených štátoch takmer vždy vo veľkosti XXL a ďalšou zvláštnosťou je napríklad aj to, že Američania s obľubou jedia holými rukami. Vedeli ste však, že aj takú absolútnu klasiku, akou je hot dog pripravujú v takmer každom kúte Ameriky inak?
Spojené štáty americké sú zložené až z 50 rôznych štátov. A takmer v každom z nich pripravujú hot dogy po svojom! Napríklad San Francisco má vlastný „svieži“ hot dog prezývaný aj BLT - čo je skratka pre slaninu, šalát a paradajky. „Seattle hot dog“ zasa ponúka lahodnú kombináciu roztierateľného syra, cibuľky, horčice a pálivých papričiek. Nikto nevie, odkiaľ sa zobrala baltimorská tradícia ukladania „mäsa na mäso“ v Baltimore Bologna Dogu (ale vrelo ju odporúčame vyskúšať). „Carolina hot dog“ si vyžaduje o niečo dlhšiu prípravu, no výsledok stojí vďaka kombinácii čili, mletého mäsa a coleslaw šalátu určite za to. Kalifornia miluje avokádo - nájdete ho nielen v množstve miestnych jedál, ale dokonca aj v hot dogoch. Hawai je zasa plný rôznych „hot dogových“ variácii, ktoré miestni vytvárajú už 60 rokov. Sú veľmi odvážni, neboja sa dokonca ani ochutiť párky čerstvým ovocím! „Sonoran hot dog“ je populárny najmä na juhu Arizony, hoci pochádza z mexického štátu Sonora. Párok obalený v slaninke často dopĺňa opäť avokádo a mexický šalát známy ako Pico de Gallo.Tieto, ale aj mnohé ďalšie recepty na hot dogy z rôznych kútov Ameriky určite stoja za vyskúšanie. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete v rámci amerického týždňa v Kauflande.
Texas hot dog
Párok v kukuričnom cestíčku? Aj tak sa dá nazvať jedinečný Texas hot dog!
Ingrediencie:
1 šálka múky K-Classic 2 lyžice prášku do pečiva 1 šálka kukuričnej múky 3 polievkové lyžice cukru čerstvo mleté korenie 4 veľké vajcia 1,5 šálky plnotučného mlieka K-Classic párky rastlinný alebo arašidový olej špajdle horčica K-Classic soľ
Postup:
Zmiešajte kukuričnú múku, múku, cukor, prášok do pečiva, 1 čajovú lyžičku soli a 1 čajovú lyžičku korenia. Zmiešajte vajíčka a mlieko. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Prepichnite párky špajdlami. Namáčajte do zmesi, až kým nie sú úplne obalené. Naplňte väčší hrniec, alebo hlbokú fritézu dostatkom oleja na ponáranie hot dogov a zahrievajte, kým teplomer na fritéze nedosiahne 180 stupňov. Nadbytočnú zmes nechajte odkvapkať a namočte hot dog do fritézy s olejom. Pečte do zlatista 5 – 7 minút, nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávajte s horčicou.
Arizonský hot dog (Sonoran)
Arizonský hot dog nazývaný aj Sonoran ponúka párok obalený v chrumkavej slaninke s mexicky ladenými ingredienciami.
Ingrediencie:
hovädzie párky údená slanina 1 plechovka pinto fazuliek 1 lyžička masla K-Classic 1 lyžička rímskej rasce 1 lyžička hnedého cukru 2 stredne malé paradajky 1 biela cibuľka syr queso fresco zelená tomatillo salsa zavárané jalapeños šťava z 1 limetky čerstvý koriander pečivo na hot dogy
Postup:
Plátkami slaniny omotáme párky. Dáme ich na gril, slaninu nemusíme uchytiť špáradlami. Obraciame pokým sa slanina chrumkavo neprilepí na párky. Fazuľky si môžeme predhriať na malej panvici s maslom, rascou, hnedým cukrom a soľou. Do pečiva alebo bagety pridáme k párku zeleninu a mexický syr. Polejeme majonézou, prípadne štipľavou salsou a dochutíme limetkou.
New York hot dog
Hot dog pomenovaný podľa samotného Veľkého jablka. Štýlová variácia s cibuľovou omáčkou a opraženou slaninkou.
Ingrediencie:
párky olej K-Classic cibuľka cesnak paradajkové pyré K-Classic soľ čierne korenie škorica kajenská paprika hnedý cukor vínny ocot horčica K-Classic opražená slaninka pečivo na hot dog
Postup:
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľku a restujeme 5 minút. K opraženej cibuľke pridáme cesnak, hnedý cukor, škoricu, kajenskú papriku a restujeme ďalšie 2 minúty. Miešame, tak aby cesnak nezhnedol. K opraženým surovinám pridáme paradajkové pyré a trocha vody. Podľa potreby pridáme vínny ocot a dochutíme soľou a korením. Omáčku dusíme 10 – 15 minút, pokým nezhustne. Ugrilovaný párok vložíme do ohriateho pečiva. Navrch pridáme cibuľovú omáčku a dozdobíme opraženou slaninkou a horčicou.
Denver hot dog
Denverský hot dog je známy svojou vyváženou chuťou zelených čili papričiek a kyslej smotany s červenou cibuľkou na vrchu.
Ingrediencie:
červená cibuľa kyslá smotana K-Classic biela cibuľa cesnak mletá rímska rasca olej K-Classic opražené zelené čili kurací vývar alebo voda hladká múka K-Classic soľ korenie párky hot dogové pečivo
Postup:
Do rozohriateho oleja pridáme nakrájanú bielu cibuľu a orestujeme, kým nezmäkne. K orestovanej cibuľke pridáme mletú rímsku rascu, cesnak a za stáleho miešania restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme múku a omáčku zapražíme. K restovanej zmesi pridáme zelené čili, vývar a privedieme do varu. Dochutíme soľou a korením. Omáčku zredukujeme na požadovanú hustotu. Ugrilovaný párok vložíme do ohriateho pečiva. Navrch pridáme omáčku zo zelených čili papričiek, pridáme kyslú smotanu a dozdobíme jemno nakrájanou červenou cibuľkou.