Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2019 00:00 | PR články

7 amerických hot dogov, ktoré stojí za to ochutnať

Američania jedia radi, relatívne veľa a pomerne často mimo domova. Najmä z dôvodu, že ceny potravín sú v tejto časti sveta porovnateľné s cenami v reštauráciách, takže variť doma sa nie vždy oplatí.

Porcie sú v Spojených štátoch takmer vždy vo veľkosti XXL a ďalšou zvláštnosťou je napríklad aj to, že Američania s obľubou jedia holými rukami. Vedeli ste však, že aj takú absolútnu klasiku, akou je hot dog pripravujú v takmer každom kúte Ameriky inak?

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Spojené štáty americké sú zložené až z 50 rôznych štátov. A takmer v každom z nich pripravujú hot dogy po svojom! Napríklad San Francisco má vlastný „svieži“ hot dog prezývaný aj BLT - čo je skratka pre slaninu, šalát a paradajky. „Seattle hot dog“ zasa ponúka lahodnú kombináciu roztierateľného syra, cibuľky, horčice a pálivých papričiek. Nikto nevie, odkiaľ sa zobrala baltimorská tradícia ukladania „mäsa na mäso“ v Baltimore Bologna Dogu (ale vrelo ju odporúčame vyskúšať). „Carolina hot dog“ si vyžaduje o niečo dlhšiu prípravu, no výsledok stojí vďaka kombinácii čili, mletého mäsa a coleslaw šalátu určite za to. Kalifornia miluje avokádo - nájdete ho nielen v množstve miestnych jedál, ale dokonca aj v hot dogoch. Hawai je zasa plný rôznych „hot dogových“ variácii, ktoré miestni vytvárajú už 60 rokov. Sú veľmi odvážni, neboja sa dokonca ani ochutiť párky čerstvým ovocím! „Sonoran hot dog“ je populárny najmä na juhu Arizony, hoci pochádza z mexického štátu Sonora. Párok obalený v slaninke často dopĺňa opäť avokádo a mexický šalát známy ako Pico de Gallo.

Tieto, ale aj mnohé ďalšie recepty na hot dogy z rôznych kútov Ameriky určite stoja za vyskúšanie. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete v rámci amerického týždňa v Kauflande.

Texas hot dog

 

Párok v kukuričnom cestíčku? Aj tak sa dá nazvať jedinečný Texas hot dog!

Ingrediencie:

 1 šálka múky K-Classic                                                                               2 lyžice prášku do pečiva                                                                           1 šálka kukuričnej múky                                                                             3 polievkové lyžice cukru                                                                     čerstvo mleté korenie                                                                                   4 veľké vajcia                                                                                           1,5 šálky plnotučného mlieka K-Classic                                                   párky                                                                                                         rastlinný alebo arašidový olej                                                                     špajdle                                                                                                     horčica K-Classic                                                                                         soľ

Postup:

Zmiešajte kukuričnú múku, múku, cukor, prášok do pečiva, 1 čajovú lyžičku soli a 1 čajovú lyžičku korenia. Zmiešajte vajíčka a mlieko. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Prepichnite párky špajdlami. Namáčajte do zmesi, až kým nie sú úplne obalené. Naplňte väčší hrniec, alebo hlbokú fritézu dostatkom oleja na ponáranie hot dogov a zahrievajte, kým teplomer na fritéze nedosiahne 180 ​​stupňov. Nadbytočnú zmes nechajte odkvapkať a namočte hot dog do fritézy s olejom. Pečte do zlatista 5 – 7 minút, nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávajte s horčicou.

 

Arizonský hot dog (Sonoran)

Arizonský hot dog nazývaný aj Sonoran ponúka párok obalený v chrumkavej slaninke s mexicky ladenými ingredienciami.

Ingrediencie:

hovädzie párky                                                                                    údená slanina                                                                                               1 plechovka pinto fazuliek                                                                         1 lyžička masla K-Classic                                                                             1 lyžička rímskej rasce                                                                               1 lyžička hnedého cukru                                                                             2 stredne malé paradajky                                                                           1 biela cibuľka                                                                                         syr queso fresco                                                                                 zelená tomatillo salsa                                                                               zavárané jalapeños                                                                                   šťava z 1 limetky                                                                                         čerstvý koriander                                                                                 pečivo na hot dogy

Postup:

Plátkami slaniny omotáme párky. Dáme ich na gril, slaninu nemusíme uchytiť špáradlami. Obraciame pokým sa slanina chrumkavo neprilepí na párky. Fazuľky si môžeme predhriať na malej panvici s maslom, rascou, hnedým cukrom a soľou. Do pečiva alebo bagety pridáme k párku zeleninu a mexický syr. Polejeme majonézou, prípadne štipľavou salsou a dochutíme limetkou.

 

New York hot dog

Hot dog pomenovaný podľa samotného Veľkého jablka. Štýlová variácia s cibuľovou omáčkou a opraženou slaninkou.

Ingrediencie:

párky                                                                                                        olej K-Classic                                                                                            cibuľka                                                                                                      cesnak                                                                                                paradajkové pyré K-Classic                                                                          soľ                                                                                                            čierne korenie                                                                                      škorica                                                                                            kajenská paprika                                                                                  hnedý cukor                                                                                          vínny ocot                                                                                         horčica K-Classic                                                                            opražená slaninka                                                                                    pečivo na hot dog

Postup:

Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľku a restujeme 5 minút. K opraženej cibuľke pridáme cesnak, hnedý cukor,  škoricu, kajenskú papriku a restujeme ďalšie 2 minúty. Miešame, tak aby cesnak nezhnedol. K opraženým surovinám pridáme paradajkové pyré a trocha vody. Podľa potreby pridáme vínny ocot a dochutíme soľou a korením. Omáčku dusíme 10 – 15 minút, pokým nezhustne. Ugrilovaný párok vložíme do ohriateho pečiva. Navrch pridáme cibuľovú omáčku a dozdobíme opraženou slaninkou a horčicou.

 

Denver hot dog

Denverský hot dog je známy svojou vyváženou chuťou zelených čili papričiek a kyslej smotany s červenou cibuľkou na vrchu.

Ingrediencie:

červená cibuľa                                                                                      kyslá smotana K-Classic                                                                        biela cibuľa                                                                                        cesnak                                                                                                  mletá rímska rasca                                                                                 olej K-Classic                                                                                opražené zelené čili                                                                            kurací vývar alebo voda                                                                     hladká múka K-Classic                                                                            soľ                                                                                                     korenie                                                                                                párky                                                                                                       hot dogové pečivo

Postup:

Do rozohriateho oleja pridáme nakrájanú bielu cibuľu a orestujeme, kým nezmäkne. K orestovanej cibuľke pridáme mletú rímsku rascu, cesnak a za stáleho miešania restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme múku a omáčku zapražíme. K restovanej zmesi pridáme zelené čili, vývar a privedieme do varu. Dochutíme soľou a korením. Omáčku zredukujeme na požadovanú hustotu. Ugrilovaný párok vložíme do ohriateho pečiva. Navrch pridáme omáčku zo zelených čili papričiek, pridáme kyslú smotanu a dozdobíme jemno nakrájanou červenou cibuľkou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Príslušníci záchranných zložiek hasia požiar po raketovom útoku ruskej armády na mesto Ľvov na západe Ukrajiny v nedeľu 17. novembra 2024.
Švédsko a Fínsko sa pripravujú na to najhoršie: Pozrite sa, čo chystajú!
David a jeho manželka vždy popierali tvrdenia o afére z roku 2003.
Foto
Beckhamovci si zaobstarali nové miliónové sídlo: 9 spální a 13 kúpeľní!
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf eurodiplomacie reaguje na vážne obvinenia: Čína podporuje Rusko viac, ako sme si doteraz mysleli
Ilustračné foto
Čo sa stalo? Kábel v Baltskom mori bol poškodený: Nemecko a Fínsko v tom majú jasno!
Nové Zámky sa sezónou rozlúčili prehrou vo štvrťfinálovej sérii proti HKM Zvolen.
Foto
Posledný tím extraligy šokuje: Do Nových Zámkov prichádza víťaz Stanley Cupu!
Viacposchodová obytná budova horí po ruskom raketovom útoku v meste Kurachove, v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 7. novembra 2024.
Analýza vzoriek z frontu na Ukrajine odhalila niečo znepokojivé: Toto tam nemá čo robiť!
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD) počas brífingu s novinármi na sympóziu NATO - strategického politicko-vojenského podujatia v Bratislave 12. novembra 2024.
Šutaj Eštok varuje pred nebezpečným krokom: Stačí urobiť TOTO a bude nasledovať tvrdá odplata!
Nostradamus vyslovil proroctvo aj o vláde Karola III.
Mrazivá predpoveď Nostradama o Karolovi III.: Ak sa to stane, zmení to chod dejín
Nemecký minister obrany Boris Pistorius
Nemecko už Ukrajine začalo dodávať bojové drony: Systémy Taurus však stále odmieta
Minister zdravotníctva Kamil Šaško sa pripravuje na najhorší scenár
Šaško má s vládou vysoké ambície: Chystajú v Bratislave veľkolepý projekt? Minister to oficiálne potvrdil!
Na snímke policajný prezident Ľubomír Solák.
Smrť muža, ktorý ohrozoval Žilinu sekerou: Zachovali sa policajti správne? Solák vyjadril svoje STANOVISKO!
24-ročná Melia musela ísť po zákroku na pohotovosť, pretože jej ľavé líce opuchlo a sfialovelo.
Foto
Žena podstúpila zákrok, dopadlo to katastrofálne! Po spackanej procedúre má pre všetkých dôležitú radu