Potom urobili cesto a upiekli rožky. Na čo prišli?Test jasne ukázal, že najľahšie sa pečie z klasickej bielej múky. Cesto z nej je vláčnejšie, samotné pečivo kyprejšie a hlavne väčšinou chutnejšie. Z testovaných výrobkov zvíťazila hladká pšeničná múka Babičkina voľba na kysnuté cesto.
„Keď vyberáme múku na prípravu pečiva z kysnutého cesta, je dobré siahnuť po výrobku, ktorý je priamo určený na tento účel, alebo vybrať múku pšeničnú hladkú svetlú,“ radí Marcela Sluková z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Každý druh má svoje prednosti. Napríklad celozrnná je vďaka vyššiemu obsahu vlákniny zdravšia ako klasická. „Vláknina pôsobí preventívne proti zápche, pomáha zvýšiť pocit nasýtenia a znižuje glykemický index prijatej potraviny,“ tvrdí nutričná terapeutka Jitka Laštovičková.
Veľké rozdiely sa ukázali už pri nákupe. Kým najlacnejšiu pšeničnú múku (K-Classic) kúpite za 33 centov, ostatné vás vyjdú na jedno euro. Ešte väčšie prekvapenie však vyšlo najavo pri vážení. Všetky jednokilové balenia vážia menej ako jeden kilogram. Nie že by výrobcovia zámerne klamali - múka patrí k výrobkom, ktoré pri skladovaní schnú a strácajú na hmotnosti. Lenže niektoré vzorky sa nevošli ani do najvyššej prípustnej odchýlky 30 gramov.