Niektoré z jedál, ak si ich dáte k večeri, môžu spôsobiť pálenie záhy, narušiť vám pokojný spánok, no predovšetkým vám môžu zabrániť v chudnutí, píše thisisinsider.com. Pozrite si rebríček 6 jedál, ktoré portál zostavil po konzultácii s rôznymi odborníkmi.
Vzdajte sa jedál, ktoré obsahujú škrob
Zemiaky, cestoviny a ryža sú príkladmi škrobovitých potravín, ktoré ľudia radi konzumujú na večeru. Tracee, osobná trénerka vraví, že "tieto potraviny sa jednoducho metabolizujú na cukor a vytvárajú zvýšené hladiny cukru v krvi a inzulínu, a budú tak uložené ako tuk. Namiesto nich konzumujte bielkoviny a zeleninu.
Nejedzte korenisté a pikantné jedlá
Korenisté a pikantné jedlá by sa na večeru podávať nemali. Môžu spôsobiť pálenie záhy, najmä ak si pôjdete ľahnúť krátko po ich konzumácii.
Vyvarujte sa jednoduchým sacharidom
Expert na výživu Kieron Foster vysvetľuje: "Potraviny s jednoduchými sacharidmi majú vysoký glykemický index, čo znamená, že sa rýchlo vstrebávajú do krvného obehu. Ak nevyužívate a nespaľujete tieto cukry, premenia sa na tuk a uložia sa do tela. Patria sem potraviny ako zemiaky, cestoviny, koláče, pizze, sódy, cukor, sirupy, glukóza, fruktóza, ovocné šťavy, chleby a väčšina raňajkových cereálií.
Žiadne mastné a tučné potraviny
Vo všeobecnosti by tieto potraviny nemali byť súčasťou zdravej výživy. Keďže sú ťažko stráviteľné, nie sú vôbec vhodné na večeru.
Vynechajte alkohol
Mnoho dospelých pije alkohol k jedlám na večeru, no Samantha Morrison, odborníčka na zdravie, pred týmto zvykom vystríha: "Z alkoholu môžete zostať skôr hladní, čo môže viesť k prejedaniu sa. Okrem toho, zatiaľ čo alkohol vám môže pomôcť pri zaspávaní, štúdie ukazujú, že výrazne znižuje celkovú kvalitu spánku. A dobrý spánok je dôležitý pre zachovanie duševného zdravia."
Nie čokoláde
Nezabúdajte, že čokoláda obsahuje kofeín a môže zabrániť tomu, aby ste zaspali.