Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2019 12:00 | Správy | Politika

Kocúrkovo pokračuje! Ficova kandidatúra skončila remízou: Teraz je na ťahu Danko!

Zamotanejšie to už byť nemôže! Rozhodovanie o spôsobilosti kandidátov na funkciu ústavných sudcov sa pretiahlo až do ďalšieho dňa. Členovia ústavnoprávneho výboru rozhodovali o každom uchádzačovi zvlášť, pretože sa nezhodli na jednotnom stanovisku pre všetkých.

Kameňom úrazu bol predseda Smeru Robert Fico (54), ktorý podľa niektorých členov nespĺňa podmienku povinnej 15-ročnej praxe. Výbor sa na expremiérovej kandidatúre napokon nedohodol vôbec a všetko má teraz v rukách šéf parlamentu Andrej Danko.

Šiesti boli proti, šiesti za. Taká je bilancia hlasovania ústavnoprávneho výboru k otázke Ficovej kandidatúry na ústavného sudcu. Výbor síce má 13 poslancov, ale Peter Kresák (Most-Híd) tak- isto kandiduje na Ústavný súd a rozhodol sa hlasovania nezúčastniť.

Pri zvyšných 39 kandidátoch, o ktorých poslanci hlasovali, výbor vždy jednohlasne konštatoval, že podmienky spĺňajú. „Vznikla patová situácia, výbor nerozhodol, že spĺňa podmienky, ale ani že nespĺňa,“ uviedol predseda výboru Róbert Madej (Smer), pričom priznal, že je to neobvyklá situácia a pravdepodobne aj precedens. Ficova remíza znamená, že pri jeho mene nebude svietiť žiadne stanovisko výboru a jeho osud má teraz v rukách iba Andrej Danko. „O tom, či kandidáta zaradí na listinu kandidátov pre voľbu v pléne, rozhoduje predseda parlamentu,“ vysvetlil Madej.

Otvoriť galériu
DANKO: Rozhodnutie je v jeho rukách.
Zdroj: Michal Hanko, anc

Nový Čas oslovil aj samotného Danka, ten však ešte nevedel povedať, ako sa v prípade Fica zachová. „Predseda parlamentu Andrej Danko si najskôr počká na písomné stanovisko predsedu ústavnoprávneho výboru pána Madeja, až následne zaujme stanovisko,“ uviedol jeho hovorca Tomáš Kostelník. Neskôr večer však Danko vydal stanovisko, že hlasovať o sudcoch v parlamente nechá, až keď výbor prijme konkrétny záver ohľadom praxe Roberta Fica. Aby sa situácia opäť neskončila patom, žiada Petra Kresáka, aby sa tiež zúčastnil hlasovania, aj keď je sám kandidátom.

 

Sporné potvrdenia

Ďalšie vášne ohľadom kandidatúry šéfa najsilnejšej koaličnej strany vyvolali vo výbore dôkazy o praxi, ktoré Fico zaslal iba pár hodín pred hlasovaním o jeho kandidatúre. Fico totiž miesto zápisníc zo súdnych pojednávaní zaslal skopírované články z médií, ktoré paradoxne predtým opakovane kritizoval. Koaličným členom výboru to stačilo, opozičným nie.

„Fico dokáže za 24 hodín zohnať milión v hotovosti a nedokáže zohnať normálnu dokumentáciu svojej právnickej práce,“ napísal na margo novinových článkov člen výboru Ondrej Dos- tál (SaS), podľa ktorého Ficovi chýba 15 mesiacov praxe. Šéf Smeru chcel zaslaním článkov dokázať, že sa oblasti práva venoval aj v rokoch 2002 - 2004, čím by prax splnil. Podľa niektorých advokátov to však nestačí, keďže na zastupovanie človeka pred súdom stačí splnomocnenie a netreba mať právnické vzdelanie. K tejto verzii sa prikláňa aj riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár: „Ak to boli len ad hoc prípady na plnú moc, nemožno to považovať za sústavnú právnickú činnosť.“

Podľa Miroslava Beblavého (Spolu) by Ficovo zvolenie malo právne dôsledky aj pri rozhodovaniach Ústavného súdu. „Ak by nebodaj Robert Fico bol neskôr zvolený za sudcu Ústavného súdu napriek tomu, že nespĺňa podmienky, všetky jeho rozhodnutia by boli potom napadnuteľné,“ tvrdí. Šéf výboru oponuje, že to tak nie je. „Bavíme sa v teoretickej rovine. Ak by niekto napadol rozhodovanie sudcu, môže tak urobiť námietkou predpojatosti, o ktorej by rozhodoval iný senát Ústavného súdu. Ak by bol sudca vylúčený z rozhodovania, tak danú vec nepojednával. Rozhodnutia Ústavného súdu sú platné a záväzné, nemá ich kto spochybniť, lebo okrem jednej výnimky niet opravného prostriedku,“ spochybnil téoriu Madej.

Otvoriť galériu

Grigorij Mesežnikov, politológ

„Nepredpokladám, že by Danko robil Ficovi problémy. SNS a Smer ho budú tlačiť zrejme až do víťazného konca. Pán Danko je taký právnik, aký má titul, on bude možno tvrdiť, že ide o právny názor, ale pôjde o jeho politický postoj. Bude sa snažiť a robiť všetko pre to, aby z toho Smer a SNS vyťažili politické body. Oni rozohrali takú hru, ktorá by mala viesť k tomu, že Fico bude predsedom Ústavného súdu, ale to im podľa môjho názoru nevyjde. Je tam príliš veľa bariér a prekážok.“

1986 - 1987

základná vojenská služba, asistent vojenského vyšetrovateľa

1986 - 1995

Právnický inštitút Ministerstva spravodlivosti SR (trestné právo)

1986-1991

Právnický inštitút MS SR - vedecký pracovník v oblasti trestného práva

1992 - 1995

Právnický inštitút MS SR - zástupca riaditeľa

1994 - 2000

agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva

? 2002 - 2004

Fico zastupoval občanov, napr. aj rodičov dobodaného študenta Branislava Slamku, tieto roky žiada uznať za prax

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka je svojou záľubou v cvičení známa.
Foto
Jennifer Aniston prezradila CVIKY, vďaka ktorým je fit aj po 50-ke: Sú vedecky overené!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj vyzýva partnerov: Týmto Rusko prekročilo všetky hranice
HZS zasahovala pri páde turistky!
Jesenná turistika sa môže vypomstiť: Horskí záchranári museli zasahovať v Malej Fatre
Tajné dokumenty
Američania prišli o prísne tajné dokumenty: Celý plán útoku je vonku! Čo teraz?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izraelský premiér poprosil Trumpa o radu: Jeho slová si napokon k srdcu nezobral
Portrait of beautiful middle aged woman touching her face and laughing, enjoying her smooth face skin after using anti-aging cosmetics in the morning, bathroom interior, copy space
Slováci nie sú šťastní: Prieskum hovorí jasne! Na tieto faktory často zabúdame
Pri zrážke neďaleko Trenčianskych Teplíc sa zranil 53-ročný motocyklista
Zrážka auta s motocyklom: Na mieste zasahoval vrtuľník! Muž mal obrovské šťastie
Chlapec mal obrovské šťastie
Len 16-ročného chlapca napadol žralok: Vrtel hlavou a... Z útoku behá mráz po chrbte!
Photo of a place flooded. Overflow.
Americké úrady vyšetrujú tragický kolaps lávky: Nešťastná náhoda, či fatálne zlyhanie?
(ilustračné foto).
Úprava vyplácania rodičovského dôchodku dostala zelenú: Išlo to ľahšie, ako všetci očakávali
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie