Niektoré poľské bitúnky totiž kupujú choré kravy, ktorých mäso môže ohroziť ľudské zdravie. Bitúnky majú o takúto hovädzinu záujem, lebo výkupná cena je výrazne nižšia ako pri zdravom dobytku a následne im prináša vyšší zisk. Správy vyvolali okamžitý poplach aj na Slovensku, keďže ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (54) nevedela vylúčiť, či sa podobné mäso nenachádza aj u nás.
Reportér televízie TVN24 sa zamestnal na bitúnku na východe Poľska, kde strávil dva dni so skrytou kamerou. V reportáži odkryl, ako sa podieľal na zabíjaní viditeľne chorých kusov dobytka, ktoré privážali nákladné autá výhradne za tmy. V Poľsku sa chová približne 6 200 000 kráv, teliat či býkov. Zabíjať sa pritom môžu len tie, ktoré sa vedia pohybovať.
Reportér odhalil, že v Poľsku existuje už mnoho rokov čierny a mimoriadne výnosný trh so zvieratami, ktoré sa napriek zákazu nemôžu predávať. Inzeráty s ponukou chorých kráv sa dokonca dajú nájsť na internete, pričom obchodníci ponúkajú poľnohospodárom okamžitú platbu v hotovosti.
„Oficiálne by mal o osude neprispôsobivého zvieraťa rozhodnúť veterinár, ktorého chovateľ povolal. Môže kravu utratiť alebo umožniť tzv. zabitie z nevyhnutnosti, keď zviera len leží. Iba v druhom prípade je možnosť, že sa mäso dostane do predaja a chovateľ sa vyhne strate,“ upozornili novinári s tým, že aj takéto mäso musí prejsť testom, že nie je škodlivé.
Zvieratá nevedia stáť
Reportér počas svojej práce zistil, že pri zabíjaní takýchto kráv pracuje len niekoľko dôveryhodných zamestnancov. Pripomína, že nezainteresovaní ľudia nemajú šancu zistiť, čo sa deje na bitúnku v strede polí na okraji dediny.
„Po niekoľkých desiatkach minút od začiatku nočnej zmeny prichádza nákladné auto. Všetky kravy vnútri ležia a nie sú schopné vstať. Na presun zvierat vážiacich niekoľko stoviek kíl používajú zamestnanci špeciálne vybudované zariadenie. Spúšťajú elektrický navijak pripojený k stene,“ opisuje nechutné praktiky reportér. Držiaky sú pritom pripojené k nohám, rohom a ústam kráv.
Profesor Roman Kołacz, ktorý sa špecializuje na chov zvierat, hovorí, že je šokovaný. „Už ten okamih, že niekto ťahá zvieratá takýmto spôsobom z vozidla, je trestný,“ vysvetľuje s tým, že zviera stále žije a cíti, čo sa s ním deje. Počas dvoch nocí priviezli na bitúnok takmer tridsať kráv, iba tri z nich sa dokázali postaviť. Kľúčom je, že v zariadení nie je veterinárny lekár, ktorý by mal dodržiavať dohľad. Kołacz dopĺňa, že všetko súvisí so škodlivosťou mäsa.
„Na to je lekár, aby po vyšetrení zvieraťa mohol dospieť k záveru, že takéto mäso je bezpečné jesť a môže byť uvoľnené na trh,“ uzatvára. Novinári poukázali aj na ľahostajnosť prístupu viacerých zamestnancov k takémuto správaniu. „Ľudia nie sú svine, zjedia všetko,“ odpovedal na otázku bývalý pracovník bitúnku.
„Zo smradu hnijúceho mäsa sa vám chce vracať. Musel som ho zoškrabovať nožom, aby vyzeralo lepšie,“ opísal reportér. Pripomína, že hlavným dôvodom je zisk. Priemerný podnik zarobí na zdravých kravách 350 000 zlotých (82 000 €) ročne, zatiaľ čo na chorých 2,5 milióna zlotých (583 000 €).
Kupujte slovenské potraviny
Na informácie reaguje aj slovenské ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Gabriely Matečnej. „Nie je vylúčené, že takéto mäso je aj na Slovensku. V pondelok som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým ministrom, ktorý mi ukázal, čo sa deje. Vyzvali sme poľského ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť,“ tvrdí Matečná.
Vyzvala všetkých, ktorí kupujú mäso z predajov po slovenských dedinách, aby dávali pozor. „Znovu apelujem na spotrebiteľa: kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené,“ skonštatovala. Celou situáciou sa zaoberá aj hlavný hygienik SR Ján Mikás. Vysvetľuje, že je dôležité, aby spotrebitelia pri nakupovaní kládli dôraz na pôvod mäsa.
„Odoberali mäso len zdravotne bezpečné od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa,“ zdôrazňujú z hygieny.
Fakty o mäse
- po konzumácii z chorého dobytka hrozí vážna otrava jedlom, zápal mozgových blán či zápal čriev
- rizikové sú pohraničné oblasti na severe Slovenska a neoficiálne predajné miesta - trhy, pojazdné dodávky a predaj z tretej ruky
- potravinárska komora vyzvala Slovákov, aby dôsledne sledovali pôvod hovädzieho mäsa
Export z Poľska
- v roku 2017 vyviezli do zahraničia 415-tisíc ton hovädzieho mäsa
- väčšinu do Talianska, Francúzska, Turecka či Izraela
- vyváža sa 83 % hovädziny
- na Slovensko putovalo mäso v roku 2018 v hodnote 11 miliónov eur
Veterinárna správa: Spustili sme kontroly
Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy skonštatoval, že v utorok spustili hygienici masívne kontroly na všetkých úrovniach, ktoré majú zistiť, či sa na slovenských pultoch nachádza mäso z Poľska. Podiel poľského mäsa na Slovensku je 30 až 40 %.
„O takýchto praktikách u nás nemáme informácie, pričom úradní veterinárni inšpektori vykonávajú na schválených bitúnkoch permanentnú kontrolu pred zabitím jatočných zvierat a po zabití kontrolu mäsa a vnútorných orgánov z nich,“ tvrdia z úradu. Pripomínajú, že v reportáži nie sú uvedené údaje, ktoré poukazujú na konkrétnu prevádzkareň, nevedia tak zistiť, či sa hovädzie mäso z tohto bitúnku dostalo aj k nám.
„ŠVPS sa daným prípadom podrobne zaoberá a v praxi to rieši vyhlásením cielených kontrol na hovädzie mäso pôvodom z Poľska. Z takéhoto mäsa sa budú odoberať vzorky na laboratórne vyšetrenia. V prípade nepriaznivých výsledkov sa budú predmetné zásielky sťahovať z trhu,“ dodali.