Na pôvod a kvalitu mäsa u nás sa intenzívne zamerali slovenské kontrolné orgány hneď po prevalení škandálu. V stredu veterinári oznámili, že obava sa potvrdila a mäso z hrôzostrašného bitúnku je na Slovensku. „Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie, že hovädzie mäso bolo dodané do troch prevádzok v Slovenskej republike,“ uviedli kontrolóri. Malo ísť o tri prevádzky na východe Slovenska.
Rizikové prevádzky
Kontrolóri nevedia vylúčiť, že poľské mäso sa môže nachádzať aj na iných predajných miestach. „Rizikovejšie môžu byť pohraničné oblasti,“ upozornila Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva. Nebezpečný môže byť najmä predaj mimo bežných obchodov.
„Nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov je na Slovensku každodennou realitou,“ upozorňuje Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa. Spotrebiteľom preto odporúča, aby sa pred kúpou takéhoto výrobku vždy vopred u výrobcu informovali, či má príslušné povolenia na výrobu a užitočné môže byť aj zaznamenanie si názvu a adresy predávajúceho.
Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie, že hovädzie mäso bolo dodané do troch prevádzok v Slovenskej republike: Cimbalak, s. r. o., Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai, Bidovce.
Zmenená farba a zápach
Paulína Kojnok, Štátna veterinárna a potravinová správa
Mäso z chorého zvieraťa má neprirodzenú farbu, vyfarbenie hovädzieho mäsa sa stráca, je zmenená konzistencia, nie je pružné, je suché z dôvodu uvoľnenia štiav zo svalových buniek. Zmena farby závisí od charakteru ochorenia.
Väčšinou pri dlhodobých ochoreniach nastáva bledosť svaloviny s ikterickým (žltým) zafarbením, mení sa vôňa mäsa, podľa typu ochorenia môže byť hnilobný zápach, zápach po moči alebo cudzí zápach po použitých liečivách.
Čo hrozí z pokazeného mäsa?
Etela Janeková, všeobecná lekárka
Po konzumácii skazeného starého mäsa hrozia žalúdočné problémy, vracanie a hnačka a niektoré typy ochorení z chorých zvierat sa môžu preniesť aj na ľudí, nie však všetky. Nedostatočne skontrolované mäso môže byť napadnuté parazitmi, ktoré sa môžu preniesť aj na človeka.