Štúdia publikovaná v British Medical Journal zistila, že tí, čo konzumujú raňajky, spotrebujú podstatne viac kalórií než tí, ktorí ich vynechajú - a nakoniec vážia viac.
Odborníci na zdravie desaťročia opakovali ľuďom, aby nevynechávali raňajky. Varovali, že tí, ktorí sa snažia udržať si svoju hmotnosť a nekonzumujú nič ráno, uchýlia sa k občerstveniu neskôr večer. Predchádzajúce štúdie tiež naznačovali, že konzumácia raňajok zvyšuje metabolizmus a môže pomôcť ľuďom na diéte skoncovať s prejedaním sa neskôr v priebehu dňa.
Austrálski vedci však v novom výskume zistili, že tí, ktorí vynechali raňajky, spotrebovali za deň v priemere o 260 kalórií menej, píše telegraph.co.uk. Nová štúdia teda tvrdí, že ak preskočíte raňajky, nekompenzujete si chýbajúce jedlo neskôr počas dňa.
Výskumníci tiež nezistili žiadne významné rozdiely v rýchlosti metabolizmu medzi vyznávačmi raňajok a ich protikladmi, čo naznačuje, že neexistuje dôkaz, že konzumácia raňajok môže pomôcť pri strate hmotnosti kvôli "účinnému" spaľovaniu kalórií v priebehu dňa.
Zatiaľ, čo raňajky boli v médiách od roku 1917 považované za najdôležitejšie jedlo dňa, existuje málo dôkazov, ktoré by konzumáciu raňajok podporovali ako stratégiu na dosiahnutie zníženia telesnej hmotnosti.
Konzumácia raňajok môže mať však dôležité účinky, ako je zlepšenie úrovne koncentrácie a pozornosti u detí.
"Ak si vychutnávate raňajky, neprestávajte, ale pozrite sa na to, čo jete. Raňajky majú potenciál byť jednou z najjednoduchších možností, ako si vychutnať vyvážené jedlo a splniť množstvo výživových cieľov," vysvetľuje Tim Spector, profesor genetickej epidemiológie, z King's College v Londýne.