Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2019 10:50 | Správy | Zahraničné správy

Pápež bude prepisovať dejiny: Prvý krát navštívi Arabský polostrov

Nadchádzajúca trojdňová cesta pápeža Františka do Spojených arabských emirátov sa označuje za míľnik medzicirkevných vzťahov. Pôjde o prvý prípad, keď sa pápež postaví na pôdu Arabského polostrova.

Apoštolský vikár Paul Hinder, zodpovedajúci za oblasť južnej časti Arabského polostrova, cestu označil za ďalší krok v rozvoji vzťahov medzi katolíckou cirkvou a moslimským svetom. V emirátoch, ktoré spadajú do Hinderovej právomoci, žije podľa odhadov zhruba milión kresťanov, z ktorých tri štvrtiny sú katolíci. Pápeža, ktorý do emirátov dorazí v nedeľu, privíta korunný princ emirátu Abú Zabí šejk Muhammad bin Zájdi Nahajána. Program návštevy je sústredený do Abú Zabí, kde sa nachádza hlavné sídlo apoštolského juhoarabského vikariátu, ktorý zahŕňa okrem SAE aj Omán a Jemen. 

V SAE, tvorených siedmymi emirátmi, sa nachádza deväť katolíckych kostolov, ďalšie štyri sú v Ománe. Vyznávači kresťanstva začali prichádzať vo veľkom počte po objavení ropy, prvý katolícky kostol začal v Abú Zabí fungovať v roku 1965. Objavenie ropy prinieslo rýchly ekonomický rozvoj, čo priviedlo milióny cudzincov najrôznejších profesií - od úradníkov po stavebných robotníkov. SAE sú domovom deviatich miliónov ľudí, z ktorých osem miliónov sú cudzinci. Tretinu občanov - 3,3 milióna - tvoria Indovia. V Dubaji majú hinduistický chrám a ďalšie sa stavajú v Abú Zabí. V katolíckej komunite patrí priestor Indom, ale najmä Filipíncom. Panovníci SAE v minulosti vždy katolícku komunitu podporovali, často darmi v podobe pôdy určenej na výstavbu kostolov.

SAE sú však krajín moslimov a táto pomoc kresťanom má svoje medze. Snažiť sa získavať nových veriacich k inému náboženstvu než islamu je nelegálne. Oficiálnym náboženstvom je islam, čo garantuje ústava. K prestupu na islam sú k dispozícii formuláre na vládnych webových stránkach, vzdať sa islamu a prejsť na inú vieru je však nelegálne. Odpadlíctvo zákon trestá aj smrťou. Z týchto dôvodov sú napríklad kríže dubajského kostola sv. Marie ukryté za obvodovou stenou.

 

Bohoslužby sa neoznamujú zvonmi, zatiaľ čo v prípade mešít sa ku každému modleniu vyzýva z megafónov, čo je aj prípad mešity stojacej naproti kostola sv. Márie. Napriek tomu nie sú kresťania v SAE vystavení násiliu, aké poznajú tí v Sýrii alebo Iraku či koptovia v Egypte. V pondelok František navštívi Veľkú mešitu v Abú Zabí a zúčastní sa súkromnej schôdzky s moslimskou radou starších. Bude tiež na mezicirkevnom stretnutí v Abú Zabí, kde bude rokovať so sunnitskými predstaviteľmi. Chce sa stretnúť tiež s veľkým imámom egyptskej mešity Al-Azhar šejkom Ahmadom Tajibom, považovaným za hlavu sunnitského islamu.

V utorok o 10:30 miestneho času (7:30 SEČ) odslúži v Zajdovom športovom stredisku omšu, na ktorej sa očakáva 135.000 ľudí. Na programe má ďalej návštevu kostola sv. Jozefa a so šejkom Muhammadom chce hovoriť o téme ľudského bratstva a mieru a tiež o znášanlivosti cirkví. "Pápež je realista a vie, že v čase poznačenom migráciou sa musia ľudia učiť žiť spoločne, či už kresťania medzi moslimami, moslimovia medzi kresťanmi alebo oboje medzi neveriacimi, musíme sa naučiť existovať spolu," povedal Hinder k poslaniu pápežovej cesty

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Medveď hnedý
Detaily útoku šelmy na hubára v Kanianke: S medvedicou boli aj...
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Mladíka v Humennom PRIVALIL betónový múr: Strašné zranenia a boj s časom!
Skúsení záhradníci odporúčajú zamerať sa na odrody, ktoré sú tolerantné alebo rezistentné proti chorobám.
Foto
Ovocinár prezrádza TIPY na úspešnú úrodu v záhrade: Chcete vysádzať stromy ako profík? Nepodceňujte tieto kroky
Rituál prebiehal na lúke.
Foto
Herečka Morávková a predpôrodný RITUÁL na lúke: Očakávala jedno dieťa, porodila dvojičky!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci nepodporili použitie výnosu z poplatku na iné účely: Návrh predložili poslanci PS
Podpredseda Národnej rady Tibor Gašpar (vľavo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Gašpar o Šutajovi Eštokovi a poste predsedu parlamentu: Pokiaľ sa tak rozhodne, budem to rešpektovať
Problematická križovatka ešte nie je dokončená.
Problémy Prešovského kraja: Ešte nedostaval kruháč a už zaň dostal mastnú POKUTU! Čo je za tým?
Eva Evelyn Kramerová
Foto
To kedy stihla?! Evelyn ukázala SCHUDNUTÉ telo a OSÍ DRIEK v nohavičkách
Blcháč (druhý zľava) na fotke z roku 2020 pri vzniku strany Hlas.
Foto
Poslancovi Hlasu diagnostikovali rakovinu: Boj s chorobou tajil dlhé mesiace
(ilustr. foto)
Prepúšťanie väzňov vo Veľkej Británii: Čo tým vláda sleduje?
Agáta si servítku pred ústa rozhodne nedávala.
Foto
Podstúpi Agáta Hanychová PLASTIKU? V zásadnom kroku ju brzdí STRACH zo smrti
Martin Halás, analytik a predseda správnej rady Inštitútu sociálnej demokracie (ISD)
Analytik o finančných problémoch obyvateľov: Dôsledok nezmyselných opatrení! Dá sa ťažká situácia zvrátiť?