Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2008 17:26 | Správy | Zahraničné správy

Ondrík: Mama ma bila a pálila cigaretou

BRNO - Ondrej a Jakub pri policajných výsluchoch potvrdili, že boli svojimi najbližšími dlhodobo veľmi brutálne týraní.

Vyplýva to z listinných dôkazov, ktoré dnes pri pojednávaní kuřimskej kauzy prečítal sudca Pavel Göth. Pri ich čítaní požiadala matka chlapcov Klára Mauerová, aby mohla opustiť súdnu sieň. Súd obžalovanej vyhovel. Do súdnej siene sa po prečítaní výpovedí svojich potomkov vrátila. Chlapci nebudú na proces volaní ako svedkovia, aby ďalej psychicky netrpeli.

Chlapci podrobne popísali týranie v brnianskom byte Kláry Mauerovej, na chate vo Veverskej Bítýške, v prenajatom rodinnom dome v Kuřimi a v brnianskom Dome detí a mládeže Paprsek, ktorý viedla ich teta Kateřina Mauerová.

"Mama ma pálila cigaretou. Hneval som. Stalo sa to cez prázdniny na chate. Často som dostával na zadok," povedal policajtom pri svojom výsluchu o pobyte vo Veverskej Bítýške dnes osemročný Ondrík.

Chlapci v podstate popísali všetko, čo obsahuje obžaloba. Potvrdili aj to, že týraná bola aj Barbora Škrlová alias Anička. Bratia uviedli, že ich týrala matka, teta Kateřina a ďalší ľudia. Chlapci vypovedali, že ich matka bila bambusovou palicou. Dokonca vraj Ondreja nútila, aby bil aj ju. Chlapci policajtom popísali aj nútený pobyt v psích klietkach. "Bol som v nej skoro stále. Nemal som ani možnosť sa ísť vycikať, a tak som sa pocikal do nohavíc. Za tri dni mi mama vymenila oblečenie," povedal Jakub. Ondrej dodal, že klietka bola tesná, a nemohol v nej v noci spať.

Popísal aj to, ako ich údajná Anička topila. Škrlová tvrdí, že tak robila pod nátlakom sestier Mauerových. Ondrejovi dala hlavu do lavóra s vodou na pokyn Kateřiny. Obávala sa vraj toho, že keď neposlúchne, tak ju jej údajné tyranky zabijú. Chlapci uviedol aj to, že ich týrali aj cudzí ľudia. Mali pri tom na hlavách vracia. Jakub identifikoval ako dvoch z trýzniteľov Jana Turka a Jana Škrlu. Obaja muži ale obvinenie z týrania zásadne popierajú.

Po pobyte na chate v Bítýške Ondra týrali a ponižovali v dome v Kuřimi. "Mama ma zväzovala skoro stále. Stokrát. Musel som sa vyzliecť a ona ma zviazala. Niekedy ma zväzovala iba tak, potom zas preto, že som hneval. Keď som bol nahý, bolo mi v komore zima," povedal policajtom s tým, že ho v chladnej komore pod schodmi kontrolovala teta Kateřina. Chlapec nemal v rodinnom dome ani vlastnú izbu. "Býval" iba v komore.

Podľa odborníkov spôsobili páchatelia týraným chlapcom trvalú duševnú ujmu. Pomoc psychiatrov budú potrebovať do konca života. Predseda Úradu pre ochranu osobných údajov Igor Němec dnes kritizoval rozhodnutie sudcu Götha prejednávať kauzu verejne. "Súd rozhodol spôsobom, ktorý poškodzuje deti," uviedol. Rozhodnutie je podľa neho zarážajúce, pretože v parlamente sa rokuje o novele, podľa ktorej má polícia a súdy pri poskytovaní údajov zvlášť dbať na ochranu súkromia osôb mladších ako 18 rokov.

Sudca zdôraznil, že mu neprináleží komentovať názory predstaviteľov inštitúcií, ktoré nemajú s kauzou nič společné. "Riziká vyplývajúce z toho, že by bolo pojednávanie neverejné, sú oveľa väčšie, než keď vec prerokujeme verejne," zdôraznil sudca. Verejnosť by tak prišla o možnosť kontroly nad súdnou mocou, proces by mohol byť z jeho hľadiska neprehľadný, a to odmieta, pretožťe nad celou kauzou visí veľa otáznikov. Štátna zástupkyňa Zuzana Zámoravcová síce pôvodne navrhovala, aby sa súd konal za zatvorenými dverami, potom však dala za pravdu Göthovi s tým, že bude lepšie, keď bude proces verejný, a to práve s ohľadom na všetky špekulácie, ktoré s prípadom súvisia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harrison Ford
Foto
Legendárny herec stráca iskru! Harrison Ford vystrašil fanúšikov: Vidíte to aj vy?
Na snímke vľavo hráč Slovenska Jozef Viliam Kmec a hráč Ruska Artem Baraboša počas finálového zápasu Hlinka Gretzky Cupu Slovensko U18 - Rusko U18 v sobotu 7. augusta 2021 v Piešťanoch.
Fantastická správa: Mladý slovenský talent získal zmluvu v NHL!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Ďalšie rozširovanie EÚ? Slovensko podáva pomocnú ruku: Blanár je presvedčený, že by sme mali…
Chiara Petrolini (22)
Foto
Chiara mala POCHOVAŤ ZAŽIVA novorodenca: Hrozivý objav na záhrade! Z detailov naskakuje husia koža
podpredseda NRSR Andrej Danko
Na odpoveď nenechali dlho čakať: SNS reaguje na Pellegriniho kritiku! Aha, k čomu prirovnali hlavu štátu
(ilustračné foto)
Mužovi tieklo z nosa, dozvedel sa hororovú diagnózu: Vytekal mu MOZOG! Ako sa to mohlo stať?
Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Šéf ukrajinskej diplomacie mieri do Maďarska: Už je jasné, kedy k návšteve príde
Záchranári prehľadávajú trosky budovy zničenej po piatkovom izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael útočil ďalší ničivý útok v Bejrúte, cieľom bol jeden z veliteľov Hizballáhu
Autobus plný mladých a talentovaných futbalistov neďaleko obce Lechów náhle zišiel z cesty a v plnej rýchlosti narazil do stromu.
Obrovská tragédia u našich susedov: Pri havárii tímového autobusu vyhasli dva životy
Slovák sa pochválil so svojim úlovkom v lese.
FotoVáš Tip
Slovák zverejnil na facebooku svoj úlovok z hubačky: Všetci do jedného sa začali smiať! Ani vy sa neudržíte
Celeste Buckingham
Foto
Celeste Buckingham si na Madeire pripomína slovenskú kultúru: Miestnych kŕmi touto POCHÚŤKOU!
Takto vyzeralo nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra.
Foto
V Budapešti klesla hladina Dunaja už o vyše metra: Vodohospodári sú však stále v pohotovosti