Prečo zuby žltnú a je vôbec bielenie vhodné pre každého? Opýtali sme sa špičkovej zubnej lekárky a čeľustnej ortopedičky Simony Dianiškovej z ambulancie DentaDerm Bratislava.
Čo treba dodržiavať po bielení?
Počas bielenia a takisto aspoň, minimálne dva týždne po bielení je dobré dodržiavať tzv. bielu diétu. Znamená to vyhýbať sa akýmkoľvek potravinám a nápojom s farbivami – káva, čaj, kola, červené víno, cvikla, špenát, karí korenie atď. Bielením sa zub laicky povedané otvorí a na istý čas zostane otvorený.
Preto tak, ako bolo možné zo skloviny nežiaduce pigmenty vytiahnuť, tak sa doň môžu po bielení oveľa ľahšie dostať. Treba počkať, kým sa zregeneruje a zavrie. Ak sa človek nevie vzdať kávy, tak odporúčame ju piť cez slamku alebo iba malé dávky, espresá, aby ju zbytočne človek neprevaľoval v ústach. Po požití kávy je vhodné si hneď ústa vypláchnuť čistou vodou.
Čo ľudia o bielení nevedia a mali by?
Je dôležité pripomenúť, že žiadny prostriedok nebude účinkovať na neočistené zuby, to znamená na zuby s nánosom kameňa či povlakov. Aj z toho dôvodu je dôležité najprv navštíviť odborníka, ktorý pacientovi nánosy na dentálnej hygiene odstráni. Až keď je povrch zuba čistý, môže bieliaci prostriedok pôsobiť rovnomerne. Inak sa môže stať, že zuby zostanú fľakaté, čo vyzerá horšie, ako keď sú zažltnuté.
Tiež je dobré vedieť, že žiadne bielenie sa nemôže robiť dlhodobo. Zúbky a sklovinu treba nechať pár mesiacov oddýchnuť, zregenerovať a až potom pokračovať. Dokonca aj bieliace pasty bežne dostupné na trhu treba striedať, to znamená, ak tubu miniete, kúpte si pastu s iným ako s bieliacim účinkom.
Je bielenie vhodné pre každého?
Nie, nie je, preto by mal pacient najprv podstúpiť zubné vyšetrenie, aby zistil, či procedúru môže absolvovať. Bielenie zubov nemôžu podstúpiť ľudia mladší ako 18 rokov, tehotné ženy, pacienti s aktívnymi zápalovými ochoreniami ústnej dutiny, napr. zapálené ďasná, paradontálne ochorenia... Tiež nie je vhodné pre ľudí, ktorí majú neošetrené zubné kazy či uvoľnené plomby, alebo odhalený dentín, čo je vrstva priamo pod sklovinou.
Bielenie totižto účinkuje na sklovinu a pokiaľ je porušená, má v sebe praskliny alebo je odlomená, či zošúchaná, bielidlo sa dostane priamo do zuboviny, alebo až do zubnej drene, čo môže byť veľmi bolestivé, alebo môže živú časť zubu nenávratne poškodiť. Okrem toho, pod poškodenou sklovinou môže presvitať prirodzene žltý dentín, ktorý sa nedá vybieliť, a laik nevie zhodnotiť, či náhodou nemá práve takýto problém. Rovnako nie je vhodným kandidátom na bielenie ani človek s odhalenými krčkami zubov.
Účinkuje bielenie zubov na všetkých rovnako?
Nie, pretože každý má od prírody úplne iný odtieň skloviny, a preto aj výsledok bielenia bude u každého iný. V ambulancii sa dá dosiahnuť výsledok povedzme o 6 stupňov belší. Je možné zuby vybieliť veľmi pekne, ale odtieň nebude u každého rovnaký. Dá sa vybieliť aj do úplne žiarivej hollywoodskej farby, avšak nie každému sa to hodí. Závisí to od farby pleti, vlasov, očných bielok, pier, atď. a najmä vo vyššom veku snehovo biele zuby pôsobia veľmi umelo.
A čo babské rady na bielenie ako sóda bikarbóna, aktívne uhlie či citrón?
Aj naše babičky si kedysi čistili zuby popolom a fungovalo to, ale z hygienického hľadiska to neodporúčame rovnako, ako skúšať aj ďalšie babské recepty. Môžu fungovať, ale aj keď vyzerajú nevinne, tiež môžu spôsobiť trvalé poškodenie zubov.
Je potrebné si uvedomiť, že v každej z týchto zložiek sa nachádzajú chemické látky a laik nedokáže odhadnúť ich pôsobenie ani čas účinku a vhodnú koncentráciu a nevie reagovať na vedľajšie účinky. Napríklad kyseliny môžu spôsobiť mäknutie skloviny a úbytok látok, ktoré spôsobujú jej pevnosť a odolnosť. Potom je sklovina náchylnejšia na vznik kazov či odlupovania a najmä zuby môžu byť po takomto bielení veľmi citlivé.
Ako si môžeme vybieliť zuby?
Bielenie sa dá rozdeliť na domáce a ambulantné a jeho forma môže byť rôzna, od bieliacich pást cez pásiky, roztoky či gély. V každom prípade neodporúčame, a to je zakotvené aj v legislatíve, používať doma bieliace prostriedky, ktoré majú v sebe peroxid vodíka alebo podobnú látku vo vyššej koncentrácii ako 0,1 %. Tie s vyšším obsahom, od 0,1 do 6 % peroxidu vodíka, sú vhodné na bielenie iba za asistencie zubného lekára.
Výrobcovia majú povinnosť predávať ich iba odborníkom, ktorí pacientov najprv vyšetria, potom podstúpia buď ambulantné bielenie, alebo im lekár ukáže, ako prípravok používať doma. Ambulantné bielenie trvá približne hodinu a možno ho opakovať 1- až 3-krát v týždňových intervaloch podľa potreby.
Domáce bielenie sa používa 1 – 4 týždne, látka sa vytláča do tzv. dláh - násadiek, ktoré sa pacientom podľa tvaru ich chrupu vymodelujú na mieru tak, aby sa zabránilo kontaktu bieliacej látky s ďasnami a necháva sa pôsobiť pri dennom bielení 20 minút - 2hodiny, podľa návodu výrobcu alebo celú noc pri tzv. nočnom bielení.
Na internete sa dá dostať k výrobkom zo zahraničia s vysokým obsahom peroxidu vodíka. Sú nebezpečné?
Zákony Európskej únie neregulujú prípravky na bielenie len tak pre nič za nič, ale má to svoje dôvody. Výrobky s vyššou koncentráciou peroxidu zo zahraničia, povedzme z USA či z tretích krajín mimo EÚ, rozhodne neodporúčame. Zistilo sa, že takéto prostriedky môžu vážne poškodiť zuby. Nejde iba o dočasné zvýšenie citlivosti zubov, ale aj o trvalé poškodenie skloviny, o stratu vitality zuba či o poškodenie ďasien, čo býva časté.
Ľudia si neuvedomujú, že ak sa takáto koncentrovaná bieliaca látka dostane na ďasno alebo na papilu, čo je ďasno medzi dvoma zubmi, môže ich ľudovo povedané spáliť. To znamená, že miesto môže najskôr zbelieť, potom sčervenieť, sčernieť či dokonca v najhoršom prípade odumrieť. Takže používanie takýchto výrobkov nie je bezpečné.
Prečo zuby žltnú?
Zuby žltnú vekom, čím je človek starší, tým majú zuby tmavšiu farbu. Tiež sa však sfarbujú potravinami, liekmi a najviac ich sfarbuje fajčenie alebo žuvanie tabaku. Ďalej je to pitie čajov, najmä čiernych, ale aj zelených a, samozrejme, kávy, ktorá je veľkým znečisťovateľom zubov. K neželanému odtieňu prispieva aj to, keď si niekto čistí zuby nepravidelne a má na nich zubný povlak alebo kameň. Na tie sa farebné pigmenty zachytávajú oveľa viac ako na prirodzene čistú sklovinu.