Vo viedenskom bare, kde popri štúdiu pracuje, si návštevníci drink pomenovaný po slovenskom kráľovi Madagaskaru zamilovali a nechcú piť nič iné. Aké ingrediencie sú súčasťou nápoja, s ktorým sa jej podarilo vyhrať medzinárodnú súťaž?
Slovenka Patrícia (26) pochádza z Dolného Kubína, do Rakúska ju však zavialo štúdium. Na prestížnej Viedenskej univerzite študuje právo. „Chcela som vidieť svet, vidieť, ako funguje školstvo inde, hnala ma aj túžba po dobrodružstve,“ opisuje Patrícia. V gastronómii začala pracovať, lebo chcela byť zodpovedná sama za seba a disponovať vlastnými peniazmi.
„Momentálne pracujem ako barmanka v Roberto American Bar v centre Viedne. Zastrešujeme známe akcie, napríklad Opernball,“ hovorí budúca právnička. Hoci barmanstvo je viac mužský svet, jej kolegovia ju vraj nediskriminovali. „Práveže naopak, chalani sa správajú ku mne ako veľkí bratia a dávajú na mňa pozor,“ zdôrazňuje s úsmevom
Ako vznikol drink Móric Beňovský
Všestranne talentovaná študentka je súťaživý typ, a tak kokteilové súťaže prišli prirodzene. Za každým drinkom by mal byť podľa nej príbeh. „Moritz Special je pomenovaný po Móricovi Beňovskom, pretože ma jeho životný príbeh fascinuje a drinky sa stávajú legendami, ak za nimi stojí pútavý príbeh,“ vysvetľuje s tým, že nápoj sa stal v jej domovskom bare naozaj legendou.
„Stáva sa mi, že si ľudia odo mňa pýtajú ,ten drink toho slovenského kráľa Madagaskaru‘,“ hovorí s úsmevom a dodáva, že s nápojom dokonca vyhrala aj medzinárodnú súťaž, z ktorej postupuje ďalej. „Svetové finále sa bude konať v máji tohto roka v Amsterdame,“ prezrádza Patrícia, pre ktorú je barmanstvo spojením intelektu, umenia a konverzácie.
Ingrediencie na kokteil Móric Beňovský
- 5 cl tmavého rumu
- 1cl španielskej PX sherry
- 2 cl čerstvej limetovej šťavy
- 2 barové lyžičky kokosového cukru
- 2 barové lyžičky čučoriedkového lekváru