Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2019 12:04 | Šport | Šport mix
Foto

Fínsky skokan Matti Nykänen († 55) zažil slávu i pád: Lietajúca hviezda, alkoholik aj striptér

V osemdesiatych rokoch mu ležal svet pri nohách. Fín Matti Nykänen († 55) kraľoval skokanským mostíkom, bol národným hrdinom a miláčikom žien.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Rozbehnúť to ale vedel aj po konci hviezdnej kariéry. To plnil stránky bulváru kvôli problémom s alkoholom a násilníckemu správaniu, dokonca strávil niekoľko mesiacov vo väzení. Štvornásobný olympijský víťaz a šesťnásobný majster sveta, ktorého mnohí považujú za najlepšieho skokana na lyžiach všetkých čias, zomrel v noci na pondelok vo veku 55 rokov.

"Mal ohromné ​​rýchlostné aj dynamické dispozície, musel sa s nimi určite už narodiť. Bol ale takisto profík každým cólom, snažil sa pre svoju výkonnosť robiť maximum," povedal o Nykänenovi bývalý český skokan Pavel Ploc, ktorého blondiak s detskou tvárou pripravil o rad triumfov vrátane víťazstva v pretekoch na strednom mostíku na olympijských hrách v roku 1988.

V Calgary vtedy Nykänen suverénne ovládol aj veľký mostík, výrazne prispel k prvenstvu Fínov v súťaži družstiev a s tromi zlatými sa stal hrdinom hier. O štyri roky skôr v Sarajeve vybojoval zlato a striebro, keď na strednom mostíku pokazil druhý skok a z výhry sa radoval jeho veľký rival Jens Weißflog z NDR.

 

Z majstrovstiev sveta má Lietajúci Fín deväť medailí vrátane piatich najcennejších, raz sa stal aj svetovým šampiónom v letoch. Štyrikrát ovládol celkové hodnotenie Svetového pohára a so 46 víťaznými pretekmi SP dlho držal historický rekord. Rodák z Jyväskylä pritom začínal so skákaním až v 12 rokoch, predtým sa venoval hokeju, avšak kvôli drobnej postave sa nepresadil.

Predal všetky medaily

Začiatkom 90. rokov začala aj kvôli nadchádzajúcemu V-štýlu sláva fínskeho fenoména prudko uvädať. Po prepadáku na MS 1991 stratil miesto v reprezentácii a po niekoľkých neúspešných pokusoch o návrat v roku 1994 definitívne ukončil kariéru. Medzitým naspieval dva popové albumy, neskôr sa dvojnásobný fínsky športovec roka živil aj ako striptér.
V roku 2004 bol odsúdený na 26 mesiacov väzenia za to, že pod vplyvom alkoholu dobodal nožom svojho známeho. Trest mu bol skrátený na polovicu, kvôli týraniu manželky ale na slobode príliš nezostal. Navyše kvôli finančným problémom musel predať všetky svoje medaily, okrem toho sa päťkrát rozviedol. Z úplného dna mu vedľa novej snúbenice pomohol návrat na mostíky.

Niekdajší predstaviteľ klasického štýlu sa nakoniec predsa len naučil "véčko" a v roku 2008 sa stal veteránskym majstrom sveta. To isté zopakoval aj o tri roky neskôr v Harrachove, kde na mostíku K-40 nenašiel vo svojej vekovej kategórii konkurenciu. "Celý život som skákal na lyžiach. A svet mimo mostíky bol úplne iný," ospravedlňoval svoje excesy niekdajší bohém.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: juk, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Jeden z  najčastejších spôsobov ako od vás môžu vymáhať dlhy, je exekúcia na plat.
Na stabilizáciu dlhu využije štát aj hotovostnú rezervu: Ako to bude vyzerať?
Ilustračné foto.
KRITICKÁ situácia v krajine: Ulice sa zmenili na RIEKY! Evakuovali tisíce ľudí
Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 16. októbra 2024.
Foto
KONIEC vojny?! Izrael si kladie šialené podmienky: Sledujte, čo požaduje
Ilustračné foto
Požiar v slovenskej obci! Plamene spôsobili veľké škody
Foto
Český hokejista má miliónové dlhy: Pred súd ho chcú postaviť okradnutí športovci, je medzi nimi aj Slovák Švento
Po rokoch sa spolu opäť zatvorili do nahrávacieho štúdia.
Foto
Dojatý Richard Müller: Slzy po duete s dcérou! Čo sa dialo na nakrúcaní s Emmou?
Doktorku mal zavraždiť jej kolega! (Ilustračné foto)
Brutálna VRAŽDA doktorky († 30): Zabiť ju mal jej kolega a potom... Hrozné, čo sa stalo
Ilustračné foto
Horor vo Veľkých Kapušanoch: Pred rodinným domom našli dobodanú ženu († 60)
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Budete pozerať, aký výraz je nespisovný! Používate ho aj vy
Na snímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany vo štvrtok 17. októbbra 2024, ruskí vojaci sú v obytnom dome na neznámom mieste na Ukrajine.
POPLACH na Ukrajine: Útok na Kyjev ďalšie mesto! Hlásia zranených a...
Ilustračné foto
Začína dopravné peklo: TU si postojíte až hodinu! Pripravte sa
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Bývalá česká tenistka zažila nočnú moru: Tri potraty a rakovina manžela!