Reklama

Veľký test obľúbenej pochúťky: Ktorý kečup obsahuje najviac rajčín? Prekvapivé zistenie

Veľký test obľúbenej pochúťky: Ktorý kečup obsahuje najviac rajčín? Prekvapivé zistenie

Zdroj: iStock

Reklama

Kečup patrí k potravinám, ktoré má doma asi každý a vždy. Základným ukazovateľom jeho kvality je, koľko rajčín sa na jeho výrobu použilo. Do celkového výsledku však vstupujú aj ďalšie kritériá, ako sú sladká či kyslá chuť, konzistencia alebo farba.

Odborníci z portálu Svet-potravin sa bližšie pozreli na najpredávanejšie značky tejto pochúťky. Ako obstáli?

Na obale kečupu by sme si mali vedieť prečítať, aký má obsah rajčín. Uvádzať sa môže v percentách či v pomere hmotnosti rajčín a výsledného produktu. Odborníci tieto rôzne údaje vyjadrujú jednotne ako refraktometrickú sušinu vnesenú rajčinovou surovinou, ktorá musí byť v kečupe aspoň 7 %. Aby sa mohol kečup pýšiť prívlastkom prima, extra, špeciál, musí byť podiel rajčinovej sušiny minimálne 10 %.

(pre zväčšenie kliknite na obrázok)

Ďalším sledovaným parametrom je celková sušina výrobku a, samozrejme, senzorické vlastnosti. Výsledok prekvapil. Medzi prvým a druhým miestom majú sledované parametre len minimálne, senzoricky takmer nezachytiteľné rozdiely, no cenový rozdiel je veľký.

Test jednoznačne ukazuje, že vysoká cena nenaznačuje kvalitu kečupu. „Kečup má 5 krát vyššiu energetickú hodnotu a obsahuje až 7 krát viac cukrov ako paradajky,“ varuje Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment.

Kečup obsahuje veľa cukru

Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment

Kečup v sto gramoch obsahuje takmer 2 gramy soli, pričom povolená denná dávka pre deti je menej ako 3 gramy denne. Obsahuje zahusťovadlo, modifikovaný kukuričný škrob, ktorý patrí k prídavným látkam tzv. emulgátorom a jeho označenie je E 1442. Okrem paradajkového pretlaku obsahuje ocot, sušenú zeleninu (cesnak, cibuľa, zeler), čierne korenie, mletú papriku, bobkový list, klinčeky a iné, ktoré mu dodávajú výraznú chuť.

Tým negatívne ovplyvňujú vnímanie chuti a vytvárajú návyk na konzumáciu chuťovo výrazných jedál. Pre deti je rozhodne zdravšie, keď namiesto kečupu budú konzumovať jedlá pripravené z čerstvých paradajok.

Recept na domáci kečup

Potrebujeme:

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 2 stredne veľké sladké jablká
  • 2 väčšie cibule
  • 120 ml 8 % octu
  • 100 g cukru
  • 1 PL soli
  • štipku mletej škorice
  • 2-3 ks bobkových listov
  • 3-4 ks klinčekov
  • 10 ks čierneho alebo viacfarebného korenia
  • 5 ks nového korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky

Postup:

Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky, cibuľu očistíme a nakrájame na štvrtiny, jabĺčka zbavíme jadrovníka a aj so šupkou nakrájame takisto na štvrtiny. Zeleninu dáme do veľkého hrnca. Prisypeme cukor, korenie, soľ a nakoniec ocot a varíme asi hodinu do zhustnutia, občas premiešame.

Uvarenú zeleninu odstavíme, vyberieme bobkové listy, klinčeky a guľôčky korenia. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Ešte horúci domáci kečup nalejeme do zaváracích pohárov, ihneď zatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Z tohto množstva pripravíme asi tri pollitrové poháre domáceho kečupu.

Autor: Nový Čas, ivš, Jana Marcinová

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace