Odborníci z portálu Svet-potravin sa bližšie pozreli na najpredávanejšie značky tejto pochúťky. Ako obstáli?
Na obale kečupu by sme si mali vedieť prečítať, aký má obsah rajčín. Uvádzať sa môže v percentách či v pomere hmotnosti rajčín a výsledného produktu. Odborníci tieto rôzne údaje vyjadrujú jednotne ako refraktometrickú sušinu vnesenú rajčinovou surovinou, ktorá musí byť v kečupe aspoň 7 %. Aby sa mohol kečup pýšiť prívlastkom prima, extra, špeciál, musí byť podiel rajčinovej sušiny minimálne 10 %.
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
Ďalším sledovaným parametrom je celková sušina výrobku a, samozrejme, senzorické vlastnosti. Výsledok prekvapil. Medzi prvým a druhým miestom majú sledované parametre len minimálne, senzoricky takmer nezachytiteľné rozdiely, no cenový rozdiel je veľký.
Test jednoznačne ukazuje, že vysoká cena nenaznačuje kvalitu kečupu. „Kečup má 5 krát vyššiu energetickú hodnotu a obsahuje až 7 krát viac cukrov ako paradajky,“ varuje Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment.
Kečup obsahuje veľa cukru
Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment
Tým negatívne ovplyvňujú vnímanie chuti a vytvárajú návyk na konzumáciu chuťovo výrazných jedál. Pre deti je rozhodne zdravšie, keď namiesto kečupu budú konzumovať jedlá pripravené z čerstvých paradajok.
Recept na domáci kečup
Potrebujeme:
- 2 kg zrelých paradajok
- 2 stredne veľké sladké jablká
- 2 väčšie cibule
- 120 ml 8 % octu
- 100 g cukru
- 1 PL soli
- štipku mletej škorice
- 2-3 ks bobkových listov
- 3-4 ks klinčekov
- 10 ks čierneho alebo viacfarebného korenia
- 5 ks nového korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
Postup:
Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky, cibuľu očistíme a nakrájame na štvrtiny, jabĺčka zbavíme jadrovníka a aj so šupkou nakrájame takisto na štvrtiny. Zeleninu dáme do veľkého hrnca. Prisypeme cukor, korenie, soľ a nakoniec ocot a varíme asi hodinu do zhustnutia, občas premiešame.
Uvarenú zeleninu odstavíme, vyberieme bobkové listy, klinčeky a guľôčky korenia. Zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Ešte horúci domáci kečup nalejeme do zaváracích pohárov, ihneď zatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Z tohto množstva pripravíme asi tri pollitrové poháre domáceho kečupu.