Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2019 14:05 | Šport | Šport mix
Video

V Are rozdali prvú medailovú kolekciu: Zlato pre fenomenálnu Američanku

Američanka Mikaela Shiffrinová (23) získala na 45. majstrovstvá sveta v alpských lyžiarskych disciplínach prvú zlatú medailu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Dvadsaťtriročná pretekárka zvíťazila v utorok vo švédskom Are v superobrovskom slalome časom 1:04,89. Striebro vybojovala so stratou dvoch stotiniek Talianka Sofia Goggiová a bronz o ďalšie tri stotiny Švajčiarka Corinne Suterová.

Pre Shiffrinovú je to štvrtý titul majsterky sveta, ale prvý v kĺzavom programe šampionátov. Od roku 2013 zbierala kovy v slalome a k trom zlatým pridala aj striebro v "obráku". Celkovo na vrcholných podujatiach nahonobila do Are 5 zlatých a dve strieborné medaily v oboch točivých disciplínach i kombinácii a rozšírenie jej kolekcia do rýchlostnej sféry súvisí s jej hladkým a triumfálnym prechodom k zjazdárskej univerzálnosti. Američanka v tejto sezóne Svetového pohára premenila na víťazstvo všetky tri štarty v super-G.

"Vyhrala som o dve stotinky, to je bláznivé. Toto som fakt neočakávala. Ale v každom prípade sa veľmi teším zo zlatej medaily v novej disciplíne," povedala v cieli Shiffrinová.

 

Úvod súťaže bol v znamení jazdy Sofie Goggiovej s číslom 3, žoviálna Talianka išla bez zábran a tradične temperamentne, ale hoci neudržala takzvanú optimálnu líniu, mala veľmi rýchle presuny ťažísk lyží v oblúkoch, čím jej rýchlosť narastala. Naopak, obhajkyňa titulu Nicole Schmidhoferová začala "zhurta" už hore, zneistilo ju drobné zaváhanie na štarte a do bránok sa rútila príliš priamo. Po dvoch vyrovnávajúcich nájazdoch do bránok bolo ešte pred druhým medzičasom jasné, že tentoraz na vrcholnom podujatí v super-G neuspeje.

Štart pretekov posunuli pre vietor nižšie a trať sa tak trochu skrátila, ale na druhej strane sa pretekárky vyrútili z búdky priam strmhlav. V rýchlych prvých oblúkoch bolo aj v zatvorených úsekoch treba nabrať tempo a zároveň ale nestratiť kontakt s rytmom nasadzovania do čo najužšej stopy. Viacerým pretekárkam sa to viac-menej darilo, ale aerodynamiku jazdy neudržali až do cieľa a tak sa po lepších medzičasoch napokon v intervale troch desatín za Goggiovú zaradilo až päť súperiek. Potom sa na trať vydala Shiffrinová, hornú časť poňala technicky čisto sťa obrovský slalom a na medzičasoch bola takmer zarovno s vedúcou pretekárkou. V nájazde do esíčka záverečnej štvrtiny lyžami jemne podĺkzla, bleskovo chybu skorigovala a o "drobné" bola rýchlejšia, dve stotinky sa na snehu premietajú v niekoľkých decimetroch.

Po Shiffrinovej prišiel na rad posledný super-G veľkej kariéry jej o generáciu staršej krajanky. Lindsey Vonnová však išla len niekoľko sekúnd, vlny pri bránkach jej rozhadzovali lyže a v skoku zobrala so sebou aj bránku. Tvrdý pád jej napokon po krátkom prerušení nezabránil postaviť sa na vlastné nohy a v cieli ju privítal veľký aplauz. Preteky však pokračovali drámou stotiniek, nemecká rutinérka Viktoria Rebensburgová ako ďalšia atakovala zlato a zaradila sa o 7 stotín hneď za pódium. Češka Ester Ledecká, senzačná olympijská víťazka sa so svahom nestotožnila, už v úvodných bránkach ju to vyhadzovalo z oblúkov a do cieľa prišla s mankom 2,80 s na novú majsterku sveta.

Super-G - výsledky:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:04,86 min., 2. Sofia Goggiová (Tal.) +0,02 s, 3. Corinne Suterová (Švaj.) +0,05, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,07, 5. Nadia Fanchiniová (Tal.) +0,14, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,16, 7. Francesca Marsagliová (Tal.) +0,24, 8. Ilka Štuhecová (Slov.) +0,26, 9. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,48, 10. Federica Brignoneová (Tal.) +0,54.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!
Dovolenka na Zemplínskej Šírave.
Váš Tip
Na Šírave sa stretli milovníci rybárčenia: Takéto rekordy tam padali!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Týždne neistoty sú zažehnané, Macron vymenoval novú vládu: Pred sebou má veľkú úlohu
Andrej Babiš.
České krajské voľby ovládla TÁTO strana, dominovala takmer vo všetkých krajoch: Víťaz poďakoval svojim voličom
Na snímke Kamala Harris a Vladimir Putin.
Rusko si praje víťazstvo Harrisovej, vyhlásil Putin: Lavrov uviedol veci na pravú mieru
Tobias Král ako Max
Foto
Malý Max si v Oteckoch získal srdcia divákov: Už je z neho tínedžer! Pozrite sa, ako sa zmenil
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
Týždenný HOROSKOP: AHA, ktoré znamenie čaká veľké ROZHODNUTIE! Vyhrá rozum alebo srdce?
Špičkový lekár Eben Alexander prezradil, čo ho presvedčilo, že po smrti existuje život.
Doktor Alexander upadol do kómy: Dostal sa do NEBA? Tento DÔKAZ zmenil neurochirurgovi pohľad na život
Old lady speaks to her daughter and son by telephone, and she is rejoicing because they are coming to visit her soon.
Čo sú to telemedicínske služby: Túto otázku si položil zarážajúci počet Slovákov! Kedy sa využívali najviac?
Brad Pitt a Angelina Jolie si nevedia prísť na meno!
Foto
Angelina Jolie a Brad Pitt sa nedokážu VYSTÁŤ: Organizátori kvôli nim museli... To vážne?!
Rast reálnych miezd zvyšuje aj kúpyschopnosť.
Priemerná mzda prekonala 1 500 eur: Kde Slováci reálne zarobia najviac?