Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2019 13:58 | Šport | Šport mix
Foto

Petra Vlhová má nakročené v kombinácii k zlatu: Ako to vidí pred slalomom?

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (23) zašla v piatok na MS vo švédskom Are prvú časť alpskej kombinácie nad očakávanie.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Jej čas 1:13,43 v zjazde znamená, že do slalomovej časti (16.15) vstúpi ako absolútna favoritka na medailu. Navyše s veľkými šancami stať sa historicky poslednou majsterkou sveta v disciplíne všestrannosti, ktorú sa na vrcholných podujatiach chystajú zrušiť. Vlhovej najväčšia a za štandardných okolností jediná súperka Wendy Holdenerová zo Švajčiarska získala na ňu malý náskok rovných troch desatín, čo predznamenalo dramatický súboj druhej dámy súčasného slalomu s obhajkyňou kombinačného titulu, ktorá je v sezónnom hodnotení slalomu tretia.

Výslednica zjazdu do kombinácie mala svoje dve veľké špecifiká. Pre poveternostné podmienky (sneženie, hmla, vietor) posunuli štart nižšie na métu super-G. Niektoré pretekárky využili súťaž na tréning nedeľného špeciálneho zjazdu, napríklad lúčiaca sa a zraneniami ubolená legenda Lindsey Vonnová zašla rovnaký čas ako Vlhová aj preto, že tesne pred cieľom vypustila pár stotiniek. Lichtenštajnka Tina Weiratherová naopak využila jazdu na odskúšanie si extrémnych sklzov a v cieli za Slovenkou senzačne zaostala (26 stotín).

Ani tieto reálie však neznižujú priam rozprávkový výkon Petry Vlhovej. Bez akejkoľvek prípravy počas sezóny a len s tromi tréningami išla špecialistka na točivé disciplíny odvážne a zároveň umne. Dovolila si aerodynamiku "vajíčka" aj v náročných úsekoch, kde by jej každý expert odpustil opatrnejší postoj. Lyže držala relatívne čisto napriek tomu, že líniu sa tvrdohlavo snažila udržať v extrémne tiahlych oblúkoch a už len jej celkové 8. miesto je v zjazde aj pri neúčasti viacerých popredných lyžiarok senzačné.

 

"Počítala som so stratou okolo sekundy, sekunda a pol by bola dobrá. Prišla som do cieľa, mala so sedem desatín a vedela som, že najlepšie zjazdárky sú už v cieli a to ma potešilo. Mám dobrú pozíciu," vyznala sa v cieli slovenská lyžiarka. Sneženie ju neodradilo od snahy zariskovať a atakovať čo najlepší čas: "Viditeľnosť nebola najlepšia, ale dalo sa ísť a je to ok. Neviem ako postavia a či upravia nejako slalom, uvidíme na prehliadke."

Vlhová za najrýchlejšou, špecialistkou Ramonou Siebenhoferovou zaostala len 72 stotín, pritom Rakúšanka vyhrala pred tromi týždňami oba klasické zjazdy v Cortine d'Ampezzo... Slávnu Ester Ledeckú priam deklasovala o vyše štyri desatiny, hoci česká "obojživelníčka" sa na trať vydala už za lepšej viditeľnosti.

Zaujímavý súboj sa črtal o bronz, v prípade výpadku dvoch slalomárskych superfavoritiek aj o cennejšie kovy. Veľmi dobre zašla zjazd Nórka Ragnhild Mowinckelová (66 stotín pred Vlhovou) a v slalome nie je horšia ako rýchlostné súperky. Niečo vyše polsekundy na ňu stratila lepšia slalomárka Federica Brignoneová z Talianska a univerzálna Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová pri priepastnej poldruhasekundovej strate musela ísť do husto uložených bránok s veľkou dávkou rizika.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustr. foto)
Obrovská tragédia v Srbsku: Armádne vozidlo sa zrazilo s civilným autom! Hlásia obete
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)