Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2019 16:00 | Šport | Šport mix
Foto

Matti Nykänen († 55) bol najlepším skokanom všetkých čias: Alkohol z neho spravil trosku a násilníka!

Mal božský talent a dosť vôle, aby to pretavil do zlatých úspechov. S takými danosťami sa narodí jeden človek za storočie.

To všetko o sebe mohol Matti Nykänen, ktorého pondelková smrť šokovala športový svet, tvrdiť, kým bol centrom jeho života šport.

Keď však zavesil skočky na klinec, celkom prepadol alkoholu, ktorý ho sprevádzal aj počas hviezdnej športovej kariéry, a ktorý ho dostal až za mreže. Po šokujúcej správe o smrti Lietajúceho Fína, ako mu hovoril celý svet, sa začali vynárať príbehy z jeho života.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Väčšinou také, ako na súťažiach išiel rovno z baru na mostík a napriek tomu zdolával celú konkurenciu s ľahkou eleganciou a s typickým nesmelým úsmevom na tvári. „Nik nevedel, kde je. Zrazu ho v džínsoch priviezli pod mostík, prezliekli do športového a on skočil a vyhral,“ spomína na Nykänenov historický triumf na ZOH 1988 v Calgary, kde ako prvý vyhral na strednom i veľkom mostíku, bývalý československý reprezentant František Jež.

Za mreže

 

Z výnimočného športového šampióna však alkohol spravil trosku a kriminálnika. Ako napísal jeden fínsky portál: „Bol hrdinom Fínska, ale aj jeho hanbou.“ Fínske súdy až pričasto riešili prípady násilia, ktorého sa Nykänen dopúšťal na manželke aj kamarátoch. Jedného z nich - Aarna Hujanena, v roku 2004 v alkoholickom opojení počas spoločenskej hry dobodal tak, že ten takmer vykrvácal!

Otvoriť galériu

„Môj klient si na tieto udalosti, ktoré mu pripadajú úplne neuveriteľné, vôbec nespomína,“ bránil športovca jeho právnik. Nezabralo, Nykänen dostal 26 mesiacov za pokus o zabitie. Neustále mlátil aj svoju manželku Mervi, v r. 2009 ju napadol s nožom v ruke a odsedel si za to 16 mesiacov.

Film o hrdinovi

Napriek prešľapom ho Fíni milovali až natoľko, že o jeho živote natočili film. Príbeh o večnom chlapcovi, ktorý dokončil len siedmu triedu základnej školy, no dobyl svet športu, a stal sa už za jeho života národnou legendou.

Nykänen získal päť zlatých olympijských medailí, štrnásť medailí z MS (6+2+6), štyrikrát vyhral Svetový pohár. Vyhrával, akoby nič jednoduchšie na svete nebolo!

Otvoriť galériu

To, že žil len pre skoky, zobrazuje spomínaný film, v ktorom Mattiho stvárnil fínsky herec Jasper Pääkkönen. V jednej scéne tréner Matti Pulli ukladá do bezvedomia spitého Nykänena do kufra auta, a potom doma mu dohovára: „Matti, čo budeš robiť?“ A opitý Matti odpovedá: „Mäkihyppy!“ (vo fínčine skoky na lyžiach). Nahnevaný kouč mu nedá spať: „To si teraz, ale čo budeš o desať rokov?“ Matti bez zaváhania vyprskne: „Ex-mäkihyppy!“

Pád

Po megaúspešnej olympiáde v Calgary Nykänena čoraz častejšie trápili zranenia. Najmä bolesti, ktoré zaháňal liekmi a alkoholom. Po skončení kariéry bol bez peňazí a zadlžený až po uši. Nečudo, že aj jeho osobný život bol v troskách. Ženatý bol šesťkrát s piatimi ženami... Stroskotal aj jeho sen, že sa presadí v šoubiznise. Hudobník Jussi Niemi pre neho napísal v roku 1992 niekoľko piesní. Kritici si trhali vlasy z jeho spevu, no

Otvoriť galériu

Druhý album sa však nevydaril a Matti sa zadlžil tak, že nakoniec musel predať všetky svoje trofeje a zachránila ho ponuka kamaráta - vlastníka striptízového klubu v Järvenpää. Potom svet obletela správa, že z bývalého skokanského šampióna sa stal striptér a pornoherec. „Nikdy som nerobil striptíz,“ napísal vo svojej knihe Pozdravy z pekla. „Ja som bol barmanom v striptízovom kasíne, kde sa vyzliekali ženy... A občas som si tam na playback zaspieval.“

Bývalý reprezentant v skokoch na lyžiach Martin Švagerko (51):

Bol to kamarát, ktorý by vám dal všetko!

Aká bola vaša prvá reakcia na smutnú správu, že Matti zomrel?

Okamžite som volal do Česka Pavlovi Plocovi, či náhodou nevie niečo viac. Ale nevedel... Už sme do Fínska s Jánom Tánczošom (tiež bývalý skokan na lyžiach – pozn. red.) aj poslali kondolenciu.

Ako ostane Matti vo vašich spomienkach?

Ako kamarát. Veľmi dobrý kamarát. Viete, my sme síce boli na mostíku súperi, ale inak sme boli a ostali kamaráti. Možno aj preto, že skokanov na lyžiach na svete zasa tak veľa nie je...

Na ktorú súťaž s ním si najradšej spomínate?

Asi na olympiádu v Sarajeve. Ja som bol 17-ročné ucho a on tam skákal ako z veľkej knihy! Hovorí sa síce o ňom, že mal dar od Boha, ale on bol aj veľký profík, ktorý nenechával nič na náhodu! Veľakrát, keď som čítal o ňom tie veci z jeho osobného života, som si hovoril, že tí, ktorí to napísali, ho vôbec nepoznali. Ja mám na neho aj jednu cennú pamiatku...

Otvoriť galériu

… cennú pamiatku?

O tom vie len málokto... Sú to vzácne hodinky, ktoré mi daroval po doťahovaní sa, kto má vzácnejšie. Ja som mal na ruke tie, ktoré som dostal za titul juniorského majstra sveta, a tvrdil som mu, že sú pre mňa nesmierne cenné. On jednoducho dal z ruky dole tie svoje a povedal: „Za juniorský titul nič vzácne nedávajú. O týchto hodinkách môžeš povedať, že sú vzácne!“

Ešte by ma zaujímalo, kedy ste sa vy naposledy spustili z mostíka?

To viem veľmi presne. Bolo to v roku 1994 na Králikoch, keď som sa lúčil s kariérou. Potom ma presviedčali slovami i rôznymi stávkami, aby som ešte skákal, ale nezlomili ma. Ja si nepotrebujem nič dokazovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Mária Lukačovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 16. októbra 2024.
Foto
KONIEC vojny?! Izrael si kladie šialené podmienky: Sledujte, čo požaduje
Ilustračné foto
Požiar v slovenskej obci! Plamene spôsobili veľké škody
Foto
Český hokejista má miliónové dlhy: Pred súd ho chcú postaviť okradnutí športovci, je medzi nimi aj Slovák Švento
Po rokoch sa spolu opäť zatvorili do nahrávacieho štúdia.
Foto
Dojatý Richard Müller: Slzy po duete s dcérou! Čo sa dialo na nakrúcaní s Emmou?
Doktorku mal zavraždiť jej kolega! (Ilustračné foto)
Brutálna VRAŽDA doktorky († 30): Zabiť ju mal jej kolega a potom... Hrozné, čo sa stalo
Ilustračné foto
Horor vo Veľkých Kapušanoch: Pred rodinným domom našli dobodanú ženu († 60)
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Budete pozerať, aký výraz je nespisovný! Používate ho aj vy
Na snímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany vo štvrtok 17. októbbra 2024, ruskí vojaci sú v obytnom dome na neznámom mieste na Ukrajine.
POPLACH na Ukrajine: Útok na Kyjev ďalšie mesto! Hlásia zranených a...
Ilustračné foto
Začína dopravné peklo: TU si postojíte až hodinu! Pripravte sa
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Bývalá česká tenistka zažila nočnú moru: Tri potraty a rakovina manžela!
Lelkesovci tvoria jeden z najstabilnejších párov nášho šoubiznisu.
Foto
Pikantnosti zo spálne! Lelkes DETAILNE opísal intímnosti so Sisou: Čo ma na nej vždy rozpáli
Brankár Slovana Bratislava Dominik Takáč.
Brankár Slovana si v derby proti Trnave prešiel peklom: Takáča urážali a zahádzali potkanmi!