Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Opatrovateľky, ktoré pracujú v zahraničí, sú presvedčené, že agentúry ich zdierajú: Slovenské ženy sa búria

Slovenské opatrovateľky pracujúce v zahraničí sa začínajú spájať, aby si vybojovali lepšie podmienky.

Sú presvedčené, že ich slovenské agentúry, cez ktoré sa prevažne do zahraničia dostávajú, zdierajú a nútia ich využívať dopravu s unavenými šoférmi. Nič sa nezmenilo ani po havárii z októbra 2017, keď zahynulo 8 opatrovateliek. Ich príbuzní dokonca nedostali ani poriadne odškodné.

Tri z opatrovateliek, ktoré prevádzkujú internetové stránky so 40-tisíc členmi, vyzývajú ľudí pracujúcich na týchto pozíciách aby nepodpisovali podľa nich nevýhodné zmluvy so slovenskými agentúrami. “Príčin je veľa. Napríklad sú jednostranné. Stanovujú len povinnosti opatrovateľov, ale nie sú tam povinnosti agentúr. My však nie sme zamestnanci, ale živnostníci, čiže medzi nami a agentúrou je zmluvný vzťah. Takýmito zmluvami sa mení na pracovnoprávny,” zhodujú sa Alica Kiššová (59), Mária Gemzová (57) a Magdaléna Zelinková (65). Podľa nich mnohí platia aj poplatky za sprostredkovanie dvakrát. “Raz slovenskej agentúre, ktorá ale urobí len to, že ľudí posúva k zahraničnej agentúre. Slováci nedojednávajú dohody s rodinami. To robia zahraničné firmy, ktorým opatrovatelia musia platiť tiež,” vysvetlili ženy z východného Slovenska. Nepáči sa im ani to, že sa v zmluvách často vyskytuje podmienka, podľa ktorej musia na dopravu do zahraničia využívať autá slovenských agentúr. “Platiť musíte i keď do vozidla nenastúpite,” pripomínajú ženy.

Často sa podľa nich stáva, že zmluva je na rok, ale obdobie sa nedodrží. “Medzitým sa v rodine, kde opatrovateľ pracuje, niečo stane a zmluva sa predčasne ukončí. Alikvotnú čiastku, ktorú ste zaplatili za sprostredkovanie, vám však nikto nevráti. Za novú rodinu potom musíte platiť znova. Na rok berú slovenské agentúry asi 400-500€ a zahraničné ďalšiu tisícku,” upozorňujú. Ženy podľa opatrovateliek podpisujú nevýhodné zmluvy, lebo sú z regiónov s vysokou nezamestnanosťou a nemajú inú možnosť, ako sa zamestnať. Navyše ich právne vedomie je nízke. Zástupkyne opatrovateliek sa chcú obrátiť na premiéra Petra Pellegriniho, Ministerstvo vnútra aj Ministerstvo sociálnych vecí, aby im pomohli.  

Pozostalí dostali len časť nákladov

 

Otvoriť galériu
Opatrovateľkám pomáha právnik Jána Michňák z občianskeho združenia Právna pomoc poškodeným. “Zastupujeme aj pozostalých po nehode neďaleko Prievidze, keď zahynulo 8 žien. Rodinám opatrovateliek, ktoré zahynuli, boli vyplatené len čiastočné náklady spojené s pohrebom. Zástupca rakúskej poisťovne, kde bolo auto poistené, nám oznámil, že nemajetková alebo citová ujma nie je v kompetencii povinného zmluvného poistenia, čiže ju nemôžeme žiadať. Odvoláme sa a pripravíme návrh žaloby, aby klienti dostali aj odškodné za nemajetkovú ujmu. Ja osobne by som zmluvy, aké dostávajú opatrovateľky od agentúr nepodpísal. Sú jednostranné a jednoznačne nevýhodné," povedal Michňák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Fire in an old wooden house
Rusi zaútočili na citlivé miesto: V Kyjeve horí obytná budova, ľudí museli evakuovať
(ilustračná fotografia).
Slováci v Írsku skončili v putách! Boli členmi zločineckého GANGU: Obchod so zraniteľnými ľuďmi
Hackeri sa zamerali na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.
Čínski hackeri napadli mobily Trumpa a Vancea: Zisťujú škody! Mohli získať súkromné informácie
Ľudstvo sa blíži ku kritickej hranici globálneho otepľovania (ilustračná fotografia).
ALARMUJÚCA správa pre ľudstvo! OSN varuje pred katastrofálnym oteplením: Nie je to až tak ďaleko
Ekvádor predlžuje denné výpadky elektrickej energie.
Ekvádor počas dňa VYPÍNA elektrinu: Bez prúdu sú dlhé hodiny! Bojujú s veľkým problémom
Začalo to problémom s močením a skončilo takmer tragicky
Foto
Problém s močením bol len začiatok: Neskôr zistila, že jej ide o život! PRÍZNAKY, ktoré nesmiete prehliadať
Hráčky Slovenska sa tešia z výhry
Foto
Fantastické víťazstvo pred rekordným publikom! Slovenská reprezentácia má nakročené k postupu na ME
(ilustračná fotografia).
Holandsko bojuje proti migrantom: Obmedzia povolenia, to ešte nie je všetko
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump a jeho demokratická súperka Kamala Harrisová.
Napínavý súboj o Biely dom: Trump vs Harrisová? Posledný prieskum CNN potvrdzuje...
George zmizol bez stopy
Foto
Zmiznutie, pri ktorom tuhne krv v žilách: Po mužovi ostala len batožina
Bývalý reprezentant Maroka Abdelaziz Barrada zomrel vo veku 35 rokov
Foto
Futbalový svet sa ponoril do smútku: Zomrel bývalý hráč PSG a viacnásobný reprezentant
Kandidáti na prezidenta USA Donald Trump a Kamala Harrisová.
Prekvapivé informácie z USA: Takéto niečo sa vo voľbách nestalo DESAŤROČIA