Mnohí záujemcovia si rozkošné zvieratá pritom kupujú aj ako biokosačky! Na farme v súčasnosti chovajú 220 oviec. Tie začali privádzať svoje malé potomstvo na svet pred niekoľkými dňami. „Tehotenstvo ovečiek trvá 5 mesiacov. Pripúšťanie baranov je nastavené tak, aby sa maličké jahňatá rodili nie dlho pred Veľkou nocou,” prezradila Radka Šťastná. Pôrody podľe nej prebiehajú rôzne.
„Je to podobné ako u ľudí. Sú ľahšie aj ťažšie prípady. Najhoršie stavy sú vtedy, keď ide jahniatko von zadočkom. To mu musíme opatrne pomáhať,” vysvetlila farmárka. Niektoré jahniatka prichádzajú na svet slabučké, preto je potrebné prikrmovať ich mliekom z fľaše. V tom svojej mame pomáha malá farmárka Eliška (13). Jahniatka sa budú predávať domácim záujemcom.
„Chceme našich ľudí naučiť jesť zdravé jahňacie mäso a veľa záujemcov si kupuje ovečky aj ako biokosačky. Niekedy sme predávali jahniatka aj Talianom, kde má konzumácia tohto druhu mäsa na Veľkú noc dlhoročnú tradíciu. Už sme však od toho upustili, lebo Taliani si mäso odvezú a čo sa nepredá u nich, vyexportujú späť k nám na Slovensko a predáva sa v našich obchodoch. Toto nebudem podporovať,” uzavrela farmárka.