Problém spôsobila s najväčšou pravdepodobnosťou zámena húb. Španielsku reštauráciu ohodnotenú michelinskou hviezdou zatvorili po tom, čo v nej zomrela žena a 28 ľudí sa priotrávilo po konzumácii hríbov, ktoré pri nedostatočnej úprave môžu byť jedovaté.
Hviezda za inovatívnosť
Miestne produkty kombinované so šikovnosťou nemeckého šéfkuchára a majiteľa Riff-u Bernda H. Knöllera (57) sa na tanieri premieňali na hotové skvosty. Aj vďaka tomu dostal spolu so svojím tímom michelinskú hviezdu za inovatívnu kuchyňu. Nikto však nečakal, že sa všetko môže v okamihu zvrtnúť.
Hororová oslava
Maria Jesus Fernandez Calvo († 46) oslavovala vo vychýrenej reštaurácii manželove narodeniny spolu so synom (12). Vybrali sa na honosný slávnostný obed, no nikto nečakal, akou tragédiou sa to skončí. Maria si v sobotu objednala tanier s ryžou a hríbami. V nedeľu zomrela po záchvatoch hnačky a vracania. Ďalších 28 návštevníkov reštaurácie vrátane jej syna a manžela malo podobné symptómy.
Nebezpečné hríby
Čo presne spôsobilo smrť ženy a problémy ostatných návštevníkov reštaurácie Riff, je predmetom vyšetrovania. Pri objasňovaní by mala pomôcť pitva nebohej. Reštaurácia zostáva zatiaľ zatvorená. Všetci s problémami si dali to isté jedlo - hubové rizoto, ktoré by malo obsahovať smrčok jedlý.
Ide o gurmánsky vyhľadávanú hubu. Podobá sa však na ušiaka obyčajného, ktorý ak nie je dokonale spracovaný, môže byť smrteľne jedovatý. Mohlo dôjsť k zámene húb, čo malo fatálne následky. „Ak už bol dôvod akýkoľvek, chcel by som rodine vyjadriť sústrasť. Dúfam, že sa všetko rýchlo vyšetrí,“ vyjadril sa šéf reštaurácie Knöller.
Michelinské ocenenie
- Michelinská hviezda je znakom kulinárskej kvality.
- Chvália sa ňou reštaurácie z celého sveta.
- Ocenenie vzniklo pred vyše 100 rokmi.
- Na základe anonymného hodnotenia sa udeľuje 1 až 3 hviezdy.
- Hviezdu má vyše 1 500 reštaurácií.
- V poslednom období viacero šéfkuchárov hviezdy vracia pre neúnosný počet milovníkov jedla a pre tlak dodržiavania extrémne vysokých štandardov.
- Najbližšie k nám sú:
- Praha - podnik Field, reštaurácia La Degustation Bohême Bourgeoise
- Budapešť - reštaurácia Onyx, reštaurácia Costets Downtown
- Viedeň - reštaurácia Das Loft, Viedeň - podnik Konstantin Filippou.
Ušiak obyčajný
- Lat. Gyromitra esculenta
- Spôsobuje prudké až smrteľné otravy
- Rastie od konca marca do polovice mája na svetlých okrajoch borovicových porastov
- Obľubuje piesočnaté pôdy na kyslom a neutrálnom podklade
- Klobúk má 20-80 mm v priemere
Smrčok jedlý
- Lat. Morchella esculenta
- Chutná jedlá huba vhodná do polievok alebo na plnenie mäsom
- Rastie od apríla do mája
- Smrčok sa vyskytuje na trávnatých plochách v lesoch, v krovinách, parkoch a záhradách
- Klobúk je vysoký 3-7 cm a široký 3-6 cm
- Obľúbený vo Francúzsku