Napriek tomu sa na pultoch potravinových reťazcov stále objavujú rôznofarebné kúsky, pri ktorých ani len netušíme, čo to je. Ako ste na tom vy? Poznáte cudzokrajné vitamínové bomby a viete, ako ich jesť?
Kaki
Trochu väčšia oranžová paradajka s pevnejšou šupou.
Živiny: Vitamíny C, A, draslík, vápnik, horčík.
Servírovanie: Dozreté mäkké kaki sa je aj so šupou. Stačí umyť a nakrájať na mesiačiky.
Chuť: Výrazne sladká. Trpké kaki je nedozreté.
Pitahaya alebo dračie ovocie
Pitahaya je plod viacerých druhov kaktusov, a preto aj vyzerá rôzne. Môže byť ružová, červená, fialová alebo žltá s bielou dužinou a čiernymi jedlými zrniečkami. Pri červených plodoch môže byť dužina ružová až červená.
Živiny: Vitamíny C a E, draslík, horčík, vápnik, je to silný antioxidant.
Servírovanie: Ako melón, čiže rozkrojí sa na polovice a potom na plátky či mesiačiky. Dužinu vyjedzte a šupku vyhoďte.
Chuť: Pripomína kivi.
Physalis alebo židovská čerešňa
Čerstvé žlté až oranžové bobule veľkosti čerešne sú chránené papierovými strukmi pripomínajúcimi čínske lampióny.
Živiny: Vitamíny C, A, B3, B2, draslík, fosfor, magnézium.
Servírovanie: Papierovo tenké lístie okolo plodu sa dá rukou preč, guľôčka sa je celá aj so šupkou.
Chuť: Príjemne sladkastá.
Karambola
Karambola má charakteristický hranatý tvar, vďaka ktorému priečnym prekrojením získame päťcípu hviezdu. Dĺžka plodov dosahuje okolo 10 až 15 cm, hmotnosť cca do 100 gramov. Plody sú zelenej, žltej alebo oranžovej farby.
Živiny: Vitamíny C, A, B3, draslík, horčík, kyselina šťaveľová.
Servírovanie: Z umytého ovocia odstráňte hnedé pásiky po okrajoch (hranách) a pokrájajte. Karambola sa konzumuje aj s jemnou šupkou. Semienka sú nejedlé, odstráňte ich.
Chuť: Osviežujúco sladkokyslá.
Marakuja
Plod je guľatá bobuľa s 3 milimetre hrubou kožovitou šupkou.
V nej sú dužinaté semená, podľa odrody žlté alebo fialové.
Živiny: Horčík, železo, fosfor, kyselina listová.
Servírovanie: Rozkrojíme ju napoly, dužinu vydlabeme lyžičkou.
Chuť: Kyslastá.
Liči alebo čínska jahoda
Šupka liči je tenká a kožovitá. Dužina je priesvitne biela, sivastá alebo ružová s kôstkou veľkosti fazule.
Živiny: Vitamín C, meď, fosfor, draslík, vitamín B, tiamín.
Servírovanie: Je sa iba polopriesvitná dužina. Pred podávaním odstráňte drsnú šupku aj kôstku.
Chuť: Sladkokyslá, svieža.