Slovensko chce odstrániť označenie potravín „minimálna trvanlivosť do“ a zavedie jednotne iba „spotrebujte do“. Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti môžu byť pri dobrom skladovaní stále vhodné na konzumáciu. Viete, kedy môžu byť potraviny stále pre zdravie neškodné?
Vláda schválila plán, ktorý okrem iného hovorí, že Slovensko do roku 2030 obmedzí produkciu potravinového odpadu. „Envirostratégia 2030 si kladie za cieľ, aby sa odstránilo označenie potravín „minimálna trvanlivosť do“ a zaviedlo jednotne iba „spotrebujte do“, hovorí Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostedia SR.
V prípade potravín označených dátumom minimálnej trvanlivosti ide o potraviny s dlhodobejšou trvanlivost‘ou, ako sú napríklad cukor, múka, nealkoholické nápoje a napríklad aj konzervy. Označenie „minimálna trvanlivosť“ majú potraviny, ktoré pri správnom skladovaní nemenia svoje vlastnosti a dajú sa konzumovať aj dlho po tomto dátume. Viete, kedy je potravina bezpečná, alebo ako jej trvanlivosť ešte predĺžiť? A čo ak sme pôvodné balenie už načali?
Suché výrobky ako múky, cestoviny, obilniny, strukoviny:
otvorené:
V uzavretých nádobách na tmavom mieste majú takmer neobmedzenú dobu trvanlivosti
Víno:
otvorené:
v chladničke - 2 až 4 dni
v mrazničke - víno sa nemrazí
Čerstvé mäso:
otvorené:
v chladničke - 1 až 2 dni. Ak chcete „napácovať“ mäso na gril, môžete tak urobiť aj 4 dni vopred
v mrazničke - mäso je dobré mraziť vákuovo zabalené, tak vydrží zhruba 3 mesiace
TIP: mäso sa dá aj sušiť. Takto upravené má pri správnom skladovaní trvanlivosť takmer neobmedzenú.
Majonéza, kečup, horčica v pôvodnom balení:
Po uvedenom dátume minimálnej trvanlivosti skontrolujte prípradné zmeny. Potravinu bez zmien môžete konzumovať.
otvorené:
v chladničke - 2 až 3 mesiace
v mrazničke - nemrazí sa
Tvrdé syry
otvorené:
v chladničke - 10 dní
v mrazničke - pol roka
Vajcia:
v chladničke - vajcia majú na svojom obale dátum minimálnej trvanlivosti. Po tejto lehote ich môžete konzumovať ešte tri týždne. Surové vajcia vydržia v chladničke 25 dní, uvarené 12 dní.
v mrazničke - cielené mrazenie sa neodporúča. Ak však vajíčka zabudnete v zime na balkáne, chvíľkový mráz im nijako neuškodí. Obvykle praskne škrupinka, ale ak nie, sú úplne v poriadku
Mlieko, jogurty, smotana, mäkké syry:
otvorené:
v chladničke - až 4 dni
mrazenie sa neodporúča
Maslo:
Riaďte sa uvedeným dátumom spotreby.
otvorené:
v chladničke zhruba - 3 týždne
v mrazničke - pol roka
Čo sa zmení
Teraz
Na obaloch rôznych potravín nájdete označenie „Spotrebujte do“, alebo aj „Dátum minimálnej trvanlivosti“.
Po zmene
Všetky potraviny budú mať jedno označenie, „Spotrebujte do“.
Aký je rozdiel?
Ján Mikas, hlavný hygienik SR
- Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchová svoje špecifické vlastnosti. Ak ide o potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze a môžu po krátkom čase predstavovat‘ bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí, dátum minimálnej trvanlivosti sa nahrádza dátumom spotreby.