Vybrané výrobky, zväčša slovenského pôvodu, putovali do laboratória, kde sa skúmalo, aké množstvo ovčieho syra obsahujú, aké tučné sú, či koľko mikroorganizmov v nich žije. Čo odborníci zistili? Slovenská legislatíva jasne hovorí, že bryndza musí obsahovať aspoň 50 percent ovčieho syra.
Žiaľ, skutočnosť je často iná. Zo šiestich bežne dostupných výrobkov spĺňajú túto podmienku bez výhrad len dva (Agrofarma Červený Kameň Bryndza plnotučná a Lidl/Pilos Bryndza) a ako-tak sa k stanovenej hodnote približujú ďalšie dva.
Najhoršie dopadli Kluknavská mliekareň Zimná bryndza plnotučná a netermizovaná Liptov Bryndza. V prvom prípade laboratórium namiesto 50 percent ovčieho syra nameralo iba 29,5 percenta! „Klamanie zákazníkov je pre nás neospravedlniteľné,“ tvrdí Vanda Jarošová z dTestu.
Výrobcovia majú veľký problém aj s dodržaním deklarovanej hodnoty sušiny. Presné údaje obsahuje iba obal termizovanej bryndze značky Liptov. V ostatných prípadoch je skutočný obsah sušiny vyšší, čo síce nie je na škodu, ale potom nesedia deklarované údaje o obsahu tuku v sušine.