Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2019 23:20 | Správy | Zahraničné správy

Z poslednej bašty Islamského štátu sa valia ohnivé gule: Rachot zbraní a výbuchy

Rachot zbraní, výbuchy bômb a čierny dym - tak vyzeral v nedeľu útok pod velením sýrskych Kurdov a medzinárodných síl na poslednú baštu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, na dedinu Baghúz.

"Pozor, už prichádza!" skríkol kurdský veliteľ Hagít Kámišlí na novinárov tlačovej agentúry AFP z terasy domu, z ktorej je výhľad na bojové pole vzdialené okolo 800 metrov. O niekoľko minút už slabé vrčanie naznačovalo príchod lietadla koalície, vedenej Spojenými štátmi. Lietadlo zasiahlo jednu z pozícií džihádistov a explózia vyvolala tlakovú vlnu, ktorá sa šírila krajinou a premenila na prach niekoľko domov na zvyšku územia Islamského štátu v dedine Baghúz. "Dobrá práca! Bolo to stanovište džihádistického ostreľovača," povedal Kámišlí do vysielačky.

Potom sa spýta členov Sýrskych demokratických síl (SDF) - zväzu kurdských a arabských jednotiek bojujúcich proti IS v Sýrii - ktorí sú priamo v teréne, či majú súradnice ďalších nepriateľských pozícií, aby ich mohli poskytnúť koalícii. Fliačik územia džihádistov - zbombardovaná skupina budov a vedľa nich stany, kde sa celé týždne islamisti ukrývali medzi civilistami - má už iba 700 štvorcových metrov. Je to iba maličký zvyšok "kalifátu", ktorý abú Bakr Baghdádí vyhlásil v roku 2014 a ktorý sa vtedy rozprestieral na obrovských územiach Sýrie a susedného Iraku.

O niekoľko hodín koaličný nálet, zacielený na ďalšie stanovište džihádistov, zasiahol podzemný muničný sklad. Zásah spôsobil obrovskú a rozsiahlu explóziu, sprevádzanú sériou ohnivých gúľ, čo kurdskí aj arabskí bojovníci nadšene oslavovali. SDF svoje operácie proti Baghúzu na dva týždne pozastavili, pretože mali obavy, že džihádisti z IS využívajú civilistov ako živé štíty - to poskytlo islamistom čas na oddych.

 

SDF však ofenzívu IS proti dedine obnovili v piatok večer a narazili na silný odpor zvyšných militantov. "Sú úplne obkľúčení," povedal tlačovej agentúre AFP iný veliteľ SDF, Safkán. "Ale umiestnili míny popri všetkých cestách a v domoch," dodal. Niekoľko mín už v prvých hodinách ofenzívy vážne zranilo bojovníkov SDF. Počas krátkej pauzy v noci na nedeľu sa boje zastavili, ale skoro ráno sa už obnovila delostrelecká a mínometná paľba SDF a džihádisti odpovedali iba menšími projektilmi, streľbou snajperov a mínami.

IS mal "aj autá s nastraženými výbušninami, ale nemal čas ich použiť proti nám, lebo sme ich zneškodnili útokmi dronmi," dodal Safkán. Velitelia SDF niekoľko týždňov opakujú, že koniec IS sa blíži. Možno to potrvá ešte "štyri či päť dní", kým SDF získajú definitívnu prevahu, ale ako teraz tvrdia, závisí to od toho, koľko zarytých, tvrdých islamistov im bude stáť v ceste. "Vykopali tunely, ale nevieme, koľko ich tam majú," pripustil Safkán.

Jeho kolega veliteľ Kámišlí povedal, že medzi zvyšnými zarytými islamistami sú Iračania, ale iní cudzinci sú početnejší - sú tam napríklad Rusi, Turci, Tunisania, muži zo strednej Ázie a najmenej sedem Francúzov. Počas spomínaného dvojtýždňového humanitárneho "časového okna" opustilo Baghúz vyše 10.000 ľudí a dostali sa na územie pod kontrolou SDF, vrátane mnohých manželiek a detí džihádistov, ktorým IS dovolil odísť.Avšak ďalšie manželky a potomkovia bojovníkov IS zostávajú v obliehaných a bombardovaných tuneloch tejto džihádistickej skupiny. "Ľudia, čo tam zostali, budú buď bojovať, alebo sa odpália - sú to tí najväčší radikáli," vysvetlil Kámišlí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželmi sú od roku 2011.
Uniklo, čo robí Kate s Williamom, keď deti zaspia: Fíha, princ vie, ako na to!
Fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava zorganizovali autovýjazd na derby s Trnavou
Foto
Belasá armáda ovládla cesty: Fanúšikovia Slovana vtrhli do Trnavy netradičným spôsobom!
Horská záchranná služba
Poľský turista sa dostal do problémov: V Nízkych Tatrách zasahovali záchranári
Ochranári zachytili na fotopascu medvedíka čistotného.
FotoVáš Tip
ZARÁŽAJÚCI záber z fotopasce v národnom parku: Toto ZVIERA u nás nemá čo robiť! Ochranári sú znepokojení
Na Matyáška sa tešila celá rodina.
Boľavá tragédia v rodine Miroslava Donutila: Staré rany sa opäť rozjatrili
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška sa musel uskromniť: TAKÝTO dostáva dôchodok! Ostrý odkaz vláde
Attila Végh rozdával facky mimo klietky
Foto
Internetom koluje šokujúce video: Attila Végh vyfackal Reného Rendyho!
Dcérka Lucie Mokráňovej skončila po hre na trampolíne s vážnou zlomeninou.
Foto
Mokráňovej dcérka sa po hre vážne zranila: Čo radia odborníci pri šantení na trampolíne?
Herečka je zjavne rovnako drsná ako jej slávny otec, ktorý hviezdil v spaghetti westernoch.
Clint Eastwood bol drsňákom vo westernoch, dcéra si vyhrnula rukávy v reáli: Zatknutá za BITKU!
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Matúš Šutaj Eštok: Strana Hlas predstaví návrh na zmenu volebného systému
Medveď hnedý
Detaily útoku šelmy na hubára v Kanianke: S medvedicou boli aj...
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Mladíka v Humennom PRIVALIL betónový múr: Strašné zranenia a boj s časom!