Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2019 13:33 | Šport | Šport mix
Foto

Ján Volko s existenčnými obavami: Prečo nie je európsky šampión v TOP Tíme?

Jedinečný úspech zlatého šprintéra Jána Volka (22) na jednej strane vyvolal veľký obdiv, na strane druhej spustil polemiku o zabezpečení tohto výrazného talentu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu situáciu upokojuje, aj šéftréner SAZ Martin Pupiš považuje 'dieru' v zabezpečení len za náhodnú abnormálnosť, no halový majster Európy z Glasgowa so znepokojením skonštatoval, že "je to zvláštne, človek ani nevie, čo viac má dosiahnuť ako titul majstra Európy."

Nepochybne rezort školstva má naďalej záujem podporovať šprintéra Jána Volka, no vznikla aj malá pochybnosť, pretože podpora športovcov funguje na základe predpísaných noriem a podľa nich by Ján Volko vypadol z Top Tímu, pretože halové výsledky sa v olympijskom športe, akým je atletika, u šprintérov nerátajú.

"Bežať rýchlejšie už veľmi nejde, z tohto pohľadu je to veľmi náročné. Nechceme viesť žiadnu vojnu, len poukázať na nejaký princíp, aby to atletike viac pomáhalo ako škodilo. Podľa mňa je to záležitosť pár prepísaných riadkov. Rozhodujú o tom ľudia, ktorí možno naozaj nikdy nerobili atletiku a nevedia, že šesťdesiatka je ešte náročnejšia ako stovka, podobnosťou sú obe disciplíny veľmi zhodné. Ťažko sa hľadá na to správny termín, nechcem nikoho urážať, je to však veľmi nepríjemné," konštatoval Volko.

 

Šéftréner Martin Pupiš verí, že sa nedostatok v stanovených kritériách, na základe ktorých sa dostávajú športovci do Top Tímu, vyrieši v prospech Volka. "Netreba v tom hľadať niečo zlé, urobili sa kritériá, ktoré nevychytali špecifiká všetkých športov. Naše snaženie bude smerovať k tomu, aby sme to dali do normálu, aby sa každý, kto dosiahol elitný výsledok, zaradil medzi tých zhruba 200 športovcov, ktorí sú v ministerskej podpore. Naozaj netreba za tým nič hľadať, nie je to vojna, je to len hľadanie rozumu a súlad s legislatívou."

Po predchádzajúcich skúsenostiach však Martin Pupiš aj zapochyboval a zdvihol varovný prst. "Ak to zoberiem len z pohľadu atletiky, je pre nás divné, že kladivár Marcel Lomnický, ktorý bol piaty na olympiáde, bol rok pred ňou vyhodený z TOP Tímu. Nepopieram, bolo to na základe kritérií, no my sme považovali za logické, že by sa mu mal rátať svetový pohár, a tým je IAAF Challenge. Dočkali sme sa odpovede, že v roku, keď sú ME, mu to rátať nemôžu. Podobná situácia mohla nastať u Mateja Tótha, ktorý mal v roku 2017 zastavenú činnosť a keby bol v roku 2018 nedajbože chorý, tiež by nemal splnené kritériá, lebo ich treba raz za dva roky potvrdzovať. V hale Bezeková a v minulosti aj Putalová, ktoré boli do desiatky na Európe, či svete, nemohli byť v Top Tíme s vysvetlením, že v hale sa bežia pri štvorstovke dve kolá a vonku len jedno. Tieto nezrovnalosti sa snažíme riešiť, a to už dosť zdĺhavo štyri mesiace s ministerstovm, aj nás vypočuli, ale žiaľ, intenzívnejšie sa riešenie nehľadalo. Nám ide naozaj o odbornú diskusiu, nielen o atletiku, ale o to, aby všetci športovci, ktorí si to zaslúžia, mali zabezpečené primerané podmienky."

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu opätovne garantuje, že Jánovi Volkovi bude aj naďalej poskytovaná podpora zo strany štátu. Ako uvádza vo svojej reakcii, pre aktuálnu sezónu má zabezpečené finančné prostriedky z viacerých štátnych zdrojov, či už zo samotného ministerstva v projekte Top Tímu, prostredníctvom SAZ, SOŠV, alebo Športového centra polície. Zároveň ubezpečuje, že v prospech elitných športovcov je pripravené po odbornej debate so športovými zväzmi doladiť aj kritéria neolympijských disciplín v projekte Top Tímu tak, aby z podpory neunikol žiadny športovec, ktorý výrazne reprezentuje krajinu.
Jozef Gönci, štátny tajomník pre šport MŠVVaŠ SR, tiež zareagoval na aktuálne informácie:

"Osobne považujem pre slovenský šport za veľmi nešťastné, ak takú pozitívnu tému, akou je výnimočnosť slovenského športovca, okamžite zamieňame za odbornú ekonomickú tému optimálneho zabezpečenia jeho športovej prípravy. Zdôrazňujem, že vyvinieme maximálne úsilie, aby Jánovi Volkovi a jeho realizačnému tímu nechýbali žiadne finančné zdroje pre zabezpečenie jeho športovej prípravy na olympijské hry Tokio 2020 v zmysle komplexného vyfinancovania optimálneho Harmonogramu športovej prípravy - dokumentu, ktorý presadzujeme ako základ pre udelenie akejkoľvek štátnej podpory."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Aktualizované
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť