Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019 07:00 | Správy
Špeciálny projekt

Pozor na to, aké mäso nakupujete

Vraví sa, že sme tým, čo jeme. Veľmi pozorne preto sledujeme, čo vkladáme do svojich nákupných košíkov. Pri niektorých tovaroch sme sa naučili pozerať na hlavné údaje na obaloch ako je napríklad trvanlivosť. Ako však skontrolovať aj mäso? Viete správne čítať etiketu na mäse? Pozrite sa ako na to.

Pôvod mäsa

Na našich predajných pultoch môžeme nájsť mäso z rôznych krajín, rovnako ako naše slovenské mäso neraz končí na pultoch v iných krajinách, napríklad v Nemecku, Českej republike alebo Taliansku. Z dôvodu zachovania čerstvosti  často živé zvieratá putujú z jednej krajiny do druhej a spracúvajú sa až v krajine určenia. Napríklad slovenské jahňatá vždy pred Veľkou nocou putujú do Talianska, kde je jahňacina súčasťou veľkonočných tradícií rovnako ako u nás vianočný kapor.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
Etikety na mäse obsahujú viac údajov – údaj o tom, v ktorej krajine boli zvieratá chované, kde bolo mäso spracované aj zabalené. Najčastejšie sa stretneme s mäsom, pri ktorom sú všetky údaje o pôvode rovnaké s krajinou, kde mäso nakupujeme – v našom prípade je to slovenské mäso. Pokiaľ máte záujem na Slovensku nakúpiť na 100 % slovenské mäso, máme pre vás jednoduché riešenie - vyberajte z ponuky značky „Slovenská farma“, ktorá garantuje slovenský pôvod. Jurov, Veľký Ďur, Tajná, Liptov a Padáň patria medzi hlavné farmy Slovenska, ktorých mäso putuje do predajní BILLA. „Zvieratá tu dostávajú nutrične vyvážené krmivo a od narodenia sú v starostlivosti odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami v odbore. Naši pracovníci pravidelne podrobujú mäso previerkam kvality a dbajú na dodržiavanie prísnych hygienických predpisov. V pravidelných intervaloch disponujeme prehláseniami a laboratórnymi výsledkami od všetkých našich dodávateľov, že nimi dodávané produkty sú kvalitné a vyhovujúce na konzumáciu. Toto všetko má pozitívny vplyv na výslednú kvalitu mäsa v našich obchodoch. Náš mäsový sortiment je prejavom úcty k zákazníkovi, ale aj k slovenským podnikateľom,“ zdôrazňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete supermarketov BILLA.

Pri pulte, chladené alebo mrazené?

V predajni má zákazník zväčša tri možnosti, ako si kúpiť mäso – pri pulte, chladené alebo mrazené. Najtradičnejší je nákup pri pulte, kde pri výbere pomôže priamo mäsiar, ktorý vie mäso aj naporciovať presne podľa potrieb zákazníka. „Chladeným označujeme čerstvé mäso s prirodzenou šťavnatosťou a chuťou, ktoré sa skladuje pri teplote -2 až 4 °C. Odporúčaná spotreba je do 24 hodín po nákupe a otvorení balenia, ale trvanlivosť v neporušenom obale je niekoľko dní. Samozrejme, pokým sú dodržané predpísané pokyny na skladovanie,“ hovorí K. Kirchnerová. Ako dodáva, na dlhšie skladovanie, teda pri nakupovaní do zásoby, je lepšie obzerať sa po mrazenom mäse, ktoré môže mať pri správnom skladovaní trvanlivosť aj rok. Skladuje sa však pri nižších teplotách, ako zmrazené pri -12°C alebo ako hlbokozmrazené pri viac ako -20 °C, preto je potrebné dôsledne dodržiavať teplotné podmienky pri uskladnení.

Skladovanie a prevoz mäsa

Čerstvosť a kvalita mäsa sú veľmi závislé aj od toho, ako mäso skladujeme a prepravujeme. „Už pár desiatok minút v aute na páliacom slnku dokáže každé, aj to hlbokozmrazené mäso z obchodu, úplne rozmraziť, a tým obmedziť jeho dobu trvanlivosti z týždňov na hodiny. Preto je dôležité prepravovať akékoľvek mäso aj hydinu po zakúpení v prenosných chladiacich boxoch alebo v termotaškách. Už pri nakladaní tovaru do tašiek v obchode by zákazníci mali myslieť na to, aby dali do jednej tašky čerstvé potraviny, ktoré je dobré držať v chlade a suché potraviny zvlášť,“ odporúča K. Kirchnerová. Ako ďalej radí, mäso doma by sa malo skladovať pri teplote, ktorá je uvedená na etikete každého spotrebiteľského balenia produktu. Zákazníci tam nájdu aj informácie o spotrebe produktu po otvorení balenia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
Druh mäsa

Výber je závislý na tom, čo sa chystáme variť, piecť, vyprážať alebo grilovať. Asi najbežnejším mäsom u nás je hydina. Okrem kurčiat sú stále populárne aj kačka, hus alebo morka. V tesnom závese je na Slovensku bravčové mäso, ktoré v našej kuchyni našlo využitie na stovky spôsobov. Najčastejšie sa používa bravčové karé pri príprave nedeľných rezňov, ale veľmi obľúbené sú aj rôzne druhy duseného bravčového mäsa a guláše. Hovädzie mäso si získava tiež čoraz viac priaznivcov a to napriek svojej vyššej cene. V našom jedálničku si našli svoje miesto aj ryby a divina, ale nekladieme si ich do košíka tak často ako iné druhy. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Juraj Slafkovský v drese Montrealu.
Tréner na rovinu o treste pre Slafkovského: Naštval mňa aj spoluhráčov!
Ľuboša na mieste dlhé minúty oživovali záchranári, žiaľ, bezúspešne.
Ľuboš († 47) sa mal na hliadku vyrútiť so sekerou: Smrť pre zlyhanie tasera? Ožil prípad podpálenej múmie!
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Variant alebo varianta? Jedna možnosť je nesprávna: Takto si to zapamätáte!
Pátra po nezvestnej 18-ročnej Petre zo Žiliny
Foto
18-ročná Petra odišla z domu a už sa nevrátila: Videli ste ju?
Ilustračné foto
Vodiči, pozor! Hromadná ZRÁŽKA 6 áut: Tu sa pripravte sa na zdržanie
V srbskom Novom Sade sa na železničnej stanici zrútila strecha.
Prešli dva týždne po zrútení strechy železnice: Zo Srbska prichádza ďalšia smutná správa
Foto
Slovenky zarobili v Malage už poriadny balík, ten ale môžu ešte výrazne navýšiť
Kristína stále naberá sily.
Napadnutá Kövešová sa stále zotavuje v nemocnici z drsného útoku: Do terénu už len s osobnou ochrankou?
Bullet casings and broken glass. Crime scene.
HRÔZA na sprievode: Streľba do davu priniesla obete aj zranených
(ilustračná fotografia).
Školy v hlavnom meste zívajú prázdnotou: Nebezpečný jav vysoko prekročil limity stanovené WHO!
(ilustračná foto).
Aktualizované
Znepokojivé správy: Na Slovensku zachytili západonílsky vírus a vírus Usutu
(ilustračné foto)
Zmena počasia: Mieri na Slovensko prvá KALAMITA?! V tento deň sa pripravte!