Odborníci sa nevedia zhodnúť v tom, či je bezpečné jesť vajíčka denne a vo väčšom množstve. Americkí vedci ale teraz prišli s rozsiahlou štúdiou a tvrdia, že už jedno vajce denne zvyšuje riziko predčasnej smrti. Radia preto, aby sa v ich konzumácii miernili.
Jedno vajíčko denne zvýšilo riziko ochorenia srdca až o 12 % a predčasného úmrtia až o 16 %. Na vine je podľa ich slov vysoká hladina cholesterolu v žĺtkoch. Ako informuje zahraničný portál The Sun, výskum prebiehal počas 30 rokov a zúčastnilo sa ho až 30 000 dobrovoľníkov.
"Cholesterol, bez ohľadu na zdroj, je spojený so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych chorôb," povedala pracovníčka výskumného ústavu. Zaujímavé je však zistenie, že konzumácia vajec znižuje riziko mŕtvice a bielka pomáhajú ľuďom dlhšie zostať sýti.
Britskí vedci ale upozornili na to, že Američania konzumujú oveľa viac mäsa ako iné národy, preto sa môže zdať, že by nemali často konzumovať aj iné živočíšne bielkoviny. "Vajíčka je dobré jesť v miere, tak 3-4 za týždeň," dodal na záver jeden z britských odborníkov.