Čistiace prostriedky sa od seba líšia tým, aké účinné látky obsahujú a čo všetko dokážu vyčistiť. Ideálne je, keď pôsobia na čo najširšie spektrum nečistôt. Odborníci z dTestu podrobili vybrané výrobky s usadeninami čierneho čaju, pripáleného mlieka, ovsenej kaše a vaječného žĺtka niekoľkým zaťažkávacím skúškam.
„Sme si vedomí, že nemôžeme chcieť nemožné. Preto sme neboli takí prísni. Konkrétne sa to týkalo skúšky s pripáleným mliekom a so žĺtkami, na ktoré odporúčame skôr hrubšiu manuálnu silu,“ tvrdí Vanda Jarošová z magazínu. Z výrobkov, ktoré si môžete kúpiť v slovenských obchodoch, najlepšie obstáli Kaufland/K-Classic Geschirr-Reiniger-Pulver a dm/Denkmit Geschirr-Reiniger Classic. Ich nespornou výhodou je aj absolútne nízka cena.
(pre zväčšenie rozkliknite obrázok)
Lesk ako blesk
Riad zbavený nečistôt je jedna vec, jeho celkový vzhľad druhá. Aj keď je totiž umytý, môžu na ňom prilipnúť kvapky vody, ktoré po zaschnutí zanechajú nepekné stopy. Je to zrejmé najmä na antikorových príboroch, hrncoch a na skle. „Čo sa týka lesku a absencie škvŕn, prípravkom sa darilo lepšie než pri samotnom umývaní,“ dodáva Vanda Jarošová z dTestu.
Ďalší pomocníci
Soľ - zmäkčuje vodu a zabraňuje usádzaniu vodného kameňa.
Fosfonáty - vo vode zachytávajú vápenaté a horečnaté častice, čím ju zmäkčujú.
Enzýmy - slúžia na rozbíjanie nečistôt, naviažu sa na nečistoty a štiepia ich.
Leštidlo alebo oplachovač - na riade vytvoria ochranu, ktorá zabráni zvyškom jedla usadiť sa na jeho povrchu.